Hangyás kép

  • 1999. május 20.

Publicisztika

A Maszop képviselőcsoportja a fővárosi főügyészhez, az SZDSZ-frakció a házelnökhöz fordult, nagyjából ugyanazzal a "problémával". Ugyan tennének már valamit a Magyar Televízió Rt. kuratóriuma csonka elnökségének törvénytelen működése ügyében.

A Maszop képviselőcsoportja a fővárosi főügyészhez, az SZDSZ-frakció a házelnökhöz fordult, nagyjából ugyanazzal a "problémával". Ugyan tennének már valamit a Magyar Televízió Rt. kuratóriuma csonka elnökségének törvénytelen működése ügyében.

A törvénytelenség: tényálladék. A cégbíróság kimondta, az elnökség négy kormánypárti tagja minden, csak nem testület, ilyenformán határozatokat sem hozhat. A cég jelenlegi működése folyamatos törvényszegés.

Ebben a helyzetben érkezik egy csávó a Duna tévéből (még korábban meg a Békéscsaba-ifiből, de ez most mellékszál), akinek lenne egy lövése a Szabadság téri holtak házának reanimálásához, ahhoz, amit az ellenzék (is) kifogásol: a tízmilliárdos adóssághoz, a műsorszolgáltatás már-már a kriminalitás határát súroló színvonalához, az egyszerre jelentkező túl- és alulfoglalkoztatottsághoz. A csávó működőképesnek tetsző elképzelésekkel bír a cég gazdasági talpra állításáról, sőt kimondja azt is, hogy a közszolgálati televíziónak nem kereskedelmi, hanem közszolgálati műsorokat kell produkálnia a fennmaradásához. Mivel a csávó senkinek se kutyája, se macskája a Szabadság téren, jó okkal gondolhatjuk, hogy lesz bátorsága elképzeléseit megvalósítani, hogy végre ki lesznek kúrva azok a "központi állományba" helyezett "munkatársak", akik évek óta csak a fizetésükért járnak be, műsornak még a közelébe se szagoltak (hála istennek egyébként), hogy ezentúl nem lehet egész műsorokat és archívumokat kimenekíteni a kereskedelmi tévékhez, hogy véget ér az állami tévé reklámidejének magáncélú fosztogatása.

Tudja, meri, teszi.

Nos, a teszi hibádzik.

Hiába tenné, ha egyszer az, amit tesz, eleve törvénytelenségben gyökerezik. ´t a bizonyítottan illegitim, csonka kuratórium helyezte az ügyvezető elnöki székbe. Lehetetlenné van téve, már a startvonaltól.

És nem igaz, hogy ezt nem tudták, akik odarakták, vagy akik leszóltak az odarakóknak. Ám láthatóan legjobb szakértőik feje is bagatell tét nekik magas játszmájukban, aminek lényege, hogy akkor lehet játszani, ha nincsenek érvényes szabályai.

Hacsak az nem, hogy az van, amit én mondok.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.