Haskó László: Van-e magánegészségügy?

  • Haskó László
  • 2018. március 25.

Publicisztika

Az, ami itthon történik, semmi mást nem eredményez, mint a tehetősök és a nem tehetősök ellátásának elkülönülését.

Van-e magánegészségügy? Természetesen azért tettem föl a kérdést, hogy – világosan és egyértelműen azt felelhessem rá, hogy nincs. Fogalmilag nincs. Az egészségügy ugyanis csak közösségi lehet. Ezért ügy. Az egész társadalom ügye. Valamikor, régen, amikor még magyarul beszéltek a magyarok, amikor még művelt, jó ízlésű hozzáértők adtak nevet intézményeknek, senki nem nevezte a magánpraxist egészségügynek. A magánpraxis kereskedelmi tevékenység, amikor a neves (és jó esetben jó) szakember tudását vásárolhatja meg a vevő. Saját részére, családtagjainak, esetleg alkalmazottainak. Lényegében bárkinek. Kezdetben csak magánpraxis volt, később, amikor társadalmi érték lett az emberségesség, az egymás iránti felelősségvállalás, akkor jött a társadalombiztosítás, lett egészségügy. Nálunk ma, az igényeket nem tudja (és nem is akarja!) kielégíteni az államosított és elszegényített magyar társadalombiztosítás –ezért mutatkozik meg a csoportos magánpraxisok (az úgynevezett magánklinikák) iránti fizetőképes kereslet. Ez azonban nem egészségügy, még ha igen csekély mértékben esetleg képes is az egészségügyi kassza terheit csökkenteni. A kormányzat, amikor (minden erővel) megszorít, akkor egyszersmind a magánklinikák vitorlájára fújja a szelet.

A szél neve „teljesítmény volumen korlát”.

Vagyis az (államosított) intézmény nem annyit teljesít, amennyit tud, hanem csak annyit, amennyit neki az állam (nevében a kormány) kifizet. Tudjuk, ez a kormány a közszolgálattal történetesen spórolós, évről évre kevesebbet fizet. Közben az orvoslás évről évre többet tudna, persze nem kevesebbért. Így aztán nemcsak mennyiségi, hanem minőségi is az elmaradás. És – micsoda véletlen – az elmaradás is évről évre nagyobb. Kétséges, utolérhetjük-e még egykor (1990-ben) létezett lehetőségeinket.

Természetesen piacgazdasági viszonyok között az lenne kívánatos, hogy a magántőke szálljon be az egészségügybe. Azonban egyáltalán nem mindegy „a hogyan?”. Az, ami itthon történik, semmi mást nem eredményez, mint a tehetősök és a nem tehetősök ellátásának elkülönülését. Azt, ami ellen teli szájjal uszítanak a demagógok. A haszonelvű működtetés nem újdonság, minden rendes demokráciában megtörtént, és kitűnően működik. Ez ellen látszólag Magyarországon sincs senkinek kifogása, csakhogy úgy képzelik (bölcseink) a beszállást, mint az uniós támogatást.

Ide a pénzt, ellopjuk, vagy építünk belőle stadiont, esetleg „szuperkórházat”.

Viszont a magántőke nem olyan ostoba, mint az unió. A haszon érdekli. A tisztes tőkét a tisztes haszon.

Tisztességes beszállás csak két formában lehetséges: vagy a struktúrába (épület és berendezés: ez szimpla ingatlan-fejlesztés és működtetés), vagy a finanszírozásba (egészség és/vagy betegbiztosító, ami szintén nem ismeretlen dolog.)

Az egészségügyi intézmény (kórház, rendelő, gyógyfürdő stb.) szolgáltató vállalatként működik, az épületért és a berendezésekért bérleti díjat fizet, miközben a finanszírozó (teljesen mindegy, hogy állami vagy magán) biztosító fizeti a szolgáltatás díját. Minden intézmény maga alakíthatja ki működési módját, és ennek megfelelően szolgáltatási díjait. Minden finanszírozó biztosító megválaszthatja szolgáltatóját. És minden páciens megválaszthatja biztosítóját. Izgalmas körverseny.

Két erkölcsinek beállított kérdést kell még tisztázni: a szolidaritás illetve a szakmai biztonság kérdését. Tévedés azt hinni, hogy az államosított egészségügy képes biztosítani a legjobb szakmai színvonalat. Leginkább azért nem, mert pénzhiányos, így örökösen szakmai kompromisszumokra kényszerül. Másrészt a központi irányítás miatti rugalmatlanság bénít minden kezdeményezőkészséget. A szolidaritás hiányát számon kérni sokkal inkább lehetne az egybiztosítós (sőt jelenleg már biztosító nélküli magyar) rendszeren, ahol a finanszírozás átláthatatlan, a járulék-befizetések útja a semmibe vezet, a ráfordítás (miniszterelnöki) hasra-ütés szerint adatik.

A szerző sebész.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.