Kétszeres gyorshajtás

Publicisztika

Bodnár Laci - "a nemzet kiemelkedő sportolója" - kihagyni kényszerült két meccset (a Nyíregyháza és a svédek ellen), de a portugálok ellen már a pályára lépett, s a jók között említették a nevét. A Liverpool ellen már harcra kész. Különben is, igazoltan volt távol, gázolás miatt. A debreceni focicsapat tulajdonosa szerint a sajtó fújta fel az ügyet: "Az a meghurcoltatás, amelyben Bodnár Lászlónak része volt a sajtó részéről, a labdarúgónak, a DVSC-TEVA kiváló válogatott játékosának nem járt volna ki." Adtak volna inkább egy signum laudist neki. Gázolásért ez ugyan még szokatlan, de mindenképpen örvendetes lenne, tekintettel arra, hogy a sportoló nyugodt körülmények között készülhessen fel a sorsdöntő nemzetközi találkozókra, amelyek előtt a debreceni csapat áll. Ne felejtsük el, tizennégy év óta nem jutott ilyen magasra magyar futballcsapat a "legrangosabb nemzetközi tornán". Most az egész Európa Debrecenre, Magyarországra figyel. Bodnár Laci pedig Magyarországot képviseli. Most mit szórakozunk, Bodnár Laci maga Magyarország.

Bodnár Laci - "a nemzet kiemelkedő sportolója" - kihagyni kényszerült két meccset (a Nyíregyháza és a svédek ellen), de a portugálok ellen már a pályára lépett, s a jók között említették a nevét. A Liverpool ellen már harcra kész. Különben is, igazoltan volt távol, gázolás miatt. A debreceni focicsapat tulajdonosa szerint a sajtó fújta fel az ügyet: "Az a meghurcoltatás, amelyben Bodnár Lászlónak része volt a sajtó részéről, a labdarúgónak, a DVSC-TEVA kiváló válogatott játékosának nem járt volna ki." Adtak volna inkább egy signum laudist neki. Gázolásért ez ugyan még szokatlan, de mindenképpen örvendetes lenne, tekintettel arra, hogy a sportoló nyugodt körülmények között készülhessen fel a sorsdöntő nemzetközi találkozókra, amelyek előtt a debreceni csapat áll. Ne felejtsük el, tizennégy év óta nem jutott ilyen magasra magyar futballcsapat a "legrangosabb nemzetközi tornán". Most az egész Európa Debrecenre, Magyarországra figyel. Bodnár Laci pedig Magyarországot képviseli.

Most mit szórakozunk, Bodnár Laci maga Magyarország. Magyarország, ahol a vidéki bajnokcsapat jobbhátvédje 500 lóerős Merdzsójával a független magyar bíróság szerint "legalább száztízzel" rohanva egy három számjegyű úton az éjszakában elcsap egy biciklistát, aztán két hét múlva már túl is van a bírósági ítéleten, készül a Liverpool ellen. Példamutató lelkierőről téve tanúbizonyságot. A biciklista amúgy is nagyon-nagyon részeg volt, a négy ezreléket is meghaladta a véralkoholszintje, és az út közepén hajtott.

Magyarországon arra, hogy egy átlagos ügy bírósági szakaszba érjen, éveket kell várni, hogy a bíróság legépelje a Gárda-ítéletet, az meg hosszú hetekbe telik. Szerencsére Bodnár László ügyében együtt volt minden, beismerő vallomás (ami az ügyészség szóvivője szerint mifelénk "nem szokásos"), szakértői jelentések (a pofánk leszakad: "legalább száztíz"), szakavatott ügyészi munka. A bíróságnak sem volt épp jobb dolga, minden együtt, már mehet is a gyorsított eljárás: rendőri, ügyészi, bírósági szakasz röpke két hét alatt, s jöhet a Liverpool, hajrá Loki!

Nem hisznek a szemüknek? Az történt 2009 nyárutóján Magyarországon, hogy egy focista önhibájából halálra gázolt egy embert, majd a magyar igazságszolgáltatás, eltekintve hétköznapi gyakorlatától, erőltetett menetben lezavarta a szükséges vizsgálatot, tárgyalást, ítéletet - oszt' jónapot kívánok, menjen mindenik isten hírivel. A praxis 1959-ből ismerős: Dodi bácsi, a vezér a vasműből a szünetben bejött az öltözőbe a miniszterhelyettes elvtárssal. Kedvesen elbeszélgetett, elviccelődött a játékosokkal. Kabóczának, aki gólt rúgott a Spartaknak, tréfásan nyomott egy barackot a fejére, legközelebb jobban vigyázzon, aztán azt mondta, hogy tömjétek ám jól ki a Hollóházát, hogy legyen egy kis ünneplés a vadászházban, és nem is zavart tovább, készüljünk csak nyugodtan. Kifelé menet még odaszól a jobbfedezetnek, hogy ne aggódjon, el van sikálva az ügye, azért van itt a helyettes elvtárs. Csucsu bácsi felkísérte őket a lelátóra. Aztán kaptunk négyet a Hollóházától, mert az ő öltözőjükben a központi bizottságból járt egy elvtárs.

Figyelem, ez már itt a harmadik világ! Ma olyan Magyarország, mint ez a Bodnár-ügy. S ha ennyi nem elég, pillanatnyilag épp úgy néz ki, hogy jövő tavasztól meg olyan lesz Magyarország, mint Debrecen most.