Mádl Ferenc

Publicisztika

A hivatalából augusztus 5-én távozó Mádl politikai indíttatása éppoly egyértelmű volt, mint az ellenkező oldalról érkezett elődjéé, ám a döntéseiben olykor tetten érhető elfogultság (például a kórháztörvény visszadobásánál) éppúgy a tűrés- és ízléshatáron belül maradt mindig, mint Göncz Árpádéiban.

A hivatalából augusztus 5-én távozó Mádl politikai indíttatása éppoly egyértelmű volt, mint az ellenkező oldalról érkezett elődjéé, ám a döntéseiben olykor tetten érhető elfogultság (például a kórháztörvény visszadobásánál) éppúgy a tűrés- és ízléshatáron belül maradt mindig, mint Göncz Árpádéiban. (Hozzáállás kérdése, hogy e lépéseket aztán a vállalt értékrend következetes képviseletével, vagy politikai megfontolásokkal magyarázta-e valaki.)

Antall József támogatásával került a politikába és különböző magas állami posztokba (például volt kulturális miniszter, de rövid ideig az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának az elnöke is), majd az 1994-es bukás után komoly munkát feccölt a jobboldali pártok együttműködésébe. Hogy mást ne mondjunk, a magyarpolgári tömegek többé-kevésbé neki (meg O'sváth Györgynek) köszönhetik jelenlegi szeretett vezérüket is, hiszen Orbán Viktort ő és az antallista elit találta ki és vezette be az úri szalonokba. Eme integráló mun-ka részeként vállalta 1995-ben, hogy az ellenzék közös jelöltjeként indul a számára eleve biztos kudarcot jelentő államfőválasztáson (a Gönczöt támogató kormányoldalnak akkor több mint kétharmados többsége volt). 2000-es jelöltsége már korántsem alapult ily egyértelmű elhatározáson. Az 1998-as koalíciós megállapodás értelmében a kisgazdák (emlékeznek még rájuk?) ajánlhattak valakit köztársasági elnöknek, és sokáig úgy tűnt, hogy Torgyán József (és őrá?) lesz a befutó. Egészen addig, míg Torgyán doktor Orbántól és Kövértől meg nem tudta, kit is akar ő valójában jelölni. Mádl Ferenc azokban a napokban rokonszenves őszinteséggel beszélt a felkérés hirtelenségéről, kételyeiről (például hogy egészségi állapota miatt mennyiben felel meg a feladatra), cáfolva mindazt, amit a korabeli kormány agitprop elhitetni igyekezett (a jelölést hosszú egyeztetés előzte meg, dehogy befolyásolták a kisgazdákat stb.). Államfővé választása harmadjára sikerült (az első két fordulóban, noha a baloldali-liberális ellenzék nem állított jelöltet, a kétharmados támogatottság nem jött össze), de az idős professzor a jelek szerint nem vette ezt zokon: későbbi megnyilatkozásait, tetteit jobbára alkotmányos és demokratikus meggyőződése irányította. Ez vezette a D-209-es ügy vagy a Medgyessy-Gyurcsány csere, de Orbánék idején is, amikor az Alkotmánybírósággal lenulláztatta például a hírhedt "lex Répássy"-t. Kritikusai szerint a kelleténél többször hallgatott, mondjuk a választások tisztaságát kétségbe vonó hisztéria vagy Orbán csatlakozás előtti kétértelmű játékai idején. Néha viszont bölcsebb lett volna, ha csendben marad; máig érthetetlen, egy jogtudós miként támogathatta úgymond jogi megfontolásokból a kettős állampolgárság alanyi jogú, tömeges megadását.

Mindent egybevetve azonban jó szívvel írhatjuk le: Mádl Ferenc tisztában volt az alkotmány kijelölte korlátaival, azokat mindvégig tiszteletben tartotta. További jó egészséget, tudományos munkájához pedig sok sikert kívánunk neki.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.