Politikák

Publicisztika

Hétfőn az Országgyűlés a szocialisták (+ négy független MDF-tag és egy szabad demokrata) szavazataival nem függesztette föl Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogát. Jól tette!

Hétfőn az Országgyűlés a szocialisták (+ négy független MDF-tag és egy szabad demokrata) szavazataival nem függesztette föl Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogát. Jól tette!

A két képviselőt tehát nem hallgathatja ki az ügyészség gyanúsítottként. A vádhatóság ugyan nem közölte, hogy miért kérte Dávidék kiadását, de az MTI máig cáfolatlan nyári értesülései szerint személyes adattal visszaélés és kényszerítés bűntettének gyanúja miatt. Vagyis közvádas ügyben - márpedig az eddigi gyakorlat szerint ilyenkor az Országgyűlés nem tartja fönt a képviselői védettséget. Most mégis: vajon miért?

A mentelmi jog intézménye mindenekelőtt azt biztosítja a képviselőnek, hogy zavartalanul dolgozhasson a közért, és például kijelentései, véleménye miatt ne rángathassák feszt bíróságra. Az egyik kérdés tehát az, hogy Dávid Ibolya (és Herényi Károly) tette az immunitási körön kívül esett-e?

Az MDF tavalyi elnökválasztása előtt robbant ki az adatgyűjtési-lehallgatási botrány, ami - mint utóbb kiderült - csupán epizódja volt az UD Zrt.-ügynek. A következők történtek. Miután a kormányzat gyanút fogott, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyes tagjai nemcsak törvényes feletteseiknek, hanem "külsősöknek" is jelentenek, a számára megbízható Laborc Sándort állította a hivatal élére. Laborcék a múlt nyáron elküldték néhány olyan dolgozójukat, akikről azt gyanították, hogy informálják azt a biztonsági céget, amelyet az Orbán-kormány idején helyzetbe hozott volt szakszolgálatosok (az egykori III/III-as ügyosztály hivatali alkalmazottai) működtettek, és jó viszonyt ápolt fideszes politikusokkal. Az UD Zrt. elleni akció része volt a cégvezetők (szabályos) lehallgatása. Az egyik telefonbeszélgetés során egyikük a cég kiemelt partnerét, Csányi Sándor OTP-vezért arról tájékoztatta, hogy azzal keresték meg őket, "dolgozzanak rá" Dávid Ibolyára, szerezzenek róla "terhelőket", így segítve pártbéli riválisát, Almássy Kornélt a pártelnök-választási harcban.

Ez a hangfelvétel hogy, hogy nem, eljutott Dávidhoz, aki azt előbb lejátszotta az elnökségnek és a parlamenti frakciónak, majd fölkereste Csányit, illetve tanácsadójának, Somogyi Zoltánnak a jelenlétében találkozott az Almássyt képviselő Giró-Szász Andrással, a Századvég Alapítvány vezetőjével. Almássyval Herényi beszélt. Dávid ezt követően sajtótájékoztatón ismertette a CD tartalmát, de neveket nem említett. A elnökjelölő választmányi ülés napján Almássy nemcsak visszalépett, de híveit Dávid politikájának a támogatására szólította föl. Dávid Ibolya a politikai manőverek és a nyilvánosság riadóztatása mellett jogi megoldást is keresett: bejelentést tett a legfőbb ügyésznek.

Ezek után vajon a parlamenti többség indokolhatná-e azzal a mentelmi jog fenntartását, hogy Dávid Ibolya nem lépett túl azon lehetőségeken, amiket a vonatkozó jogszabály biztosít neki? Vajon Almássy feltételezett visszaléptetése beleérthető-e a képviselői tevékenységbe?

Nemigen.

De a történet itt nem ért véget.

Az ügyészség ugyanis nem talált vizsgálnivalót a mellékelt hanganyagban; amikor Dávid ezt megpanaszolta, a panaszt is elutasították. (A főügyészség épp három nappal az után hajtotta el a pártelnököt, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság följelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben.) Azt tehát, hogy volt-e bármiféle "rádolgozás" Dávidra, egyetlen nyomozó szerv sem vizsgálta. Meggyanúsította viszont az ügyészség Dávidot és Herényit (Almássy és Csányi följelentése után), mégpedig kényszerítéssel (ha Almássy nem lép vissza, nyilvánosságra hozzák a felvételeket); és ráadásul úgy, hogy az ő verziójukra egyből gyanúsítotti meghallgatás keretében volt - lett volna - kíváncsi.

Hárítás a CD-felvétel tisztázásában, sietség a két pártvezető elleni vizsgálat elindításában. Eközben a történtek fideszes és Almássy-féle interpretációja odáig jutott, hogy az UD-ügy voltaképpen provokáció. Így nyilván az a beszélgetés is az, aminek a valódiságát a két érintett (az UD-vezér és a bankelnök) is elismerte.

Valóban, a két képviselő mentelmi jogának fenntartását politikai szempontok indokolták: a jog szerint másként kellett volna tenni. És valóban, mélységesen helytelenítjük, ha a kialakult joggyakorlatot - közvádas ügyekben a parlament mindig kiadja a meggyanúsított képviselőt - politikai szempontok felülírják. De ebben látni Dávidék mentelmi ügyének lényegét csak féligazság lenne. A joguralom akkor is sérült, amikor az ügyészség semmitmondó indokokkal zárt pillanatok alatt le egy politikailag kényes ügyet, majd figyelmét e sebtiben lezárt, ám felette gyanús ügy kárvallottjai felé fordította. Ebben a történetben a vádhatóság lépett először a lejtőre, s keverte magát a politikai elfogultság látszatába. Aligha tudunk ennél nyugtalanítóbb dolgot elképzelni.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

„Stabil ember volt eddig”

Zöldségbolthálózatot, bioélelmiszer-forgalmazó céget, smoo­thie-üzemet, cukrászmanufaktúrát alapított, iskolakerteket támogatott, és akinek csak tudott, segített a zákányszéki Kazi Péter. Az ügyészség szerint 2018 óta csalt. Letartóztatták. A falubeliek továbbra is inkább a szívüknek hisznek.