Róbert gidája

Publicisztika

Az idei Magyar Sziget rendezői nem tudták szavatolni egy alig tizenhat éves, félig magyar, félig kongói vokalista biztonságát, ezért az R-Go vasárnap a háttérénekesnő nélkül lépett színpadra - szól a hír a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvényéről.

Az idei Magyar Sziget rendezői nem tudták szavatolni egy alig tizenhat éves, félig magyar, félig kongói vokalista biztonságát, ezért az R-Go vasárnap a háttérénekesnő nélkül lépett színpadra - szól a hír a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvényéről.

A Magyar Szigetet a Sziget Fesztivál mintájára hozták létre, hogy az Árpád-sávos lobogók alatt gyülekező ifjúság a maga köreiben, az óbudai kozmopolitizmustól nem zavartatva fejleszthesse magyarságtudatát a Dunakanyarban, és a Kopasz Agybajjal meg a többi hasonszőrű zenekarral szórakozzék. Ezek közé kapott meghívást az R-Go - nyilván a szervezők meghallották, merre húz Szikora Robi szíve újabban -, de a közönséget felbőszítette a feka csaj látványa, már a koncert előtt be-beszóltak neki, a rendezőség meg, mint hírben áll, nem tudta szavatolni a biztonságát. Szikora mindazonáltal lenyomta nélküle a koncertet - kellett a pénz, tele a banda nagycsaládossal. Produkciója során megpróbált a tömeg lelkére hatni: szereti őket, mondta, 99 százalékban egyet is ért velük, de értsék meg, nem a bőrszín számít, hanem hogy valaki belülről magyarnak érzi-e magát. Aha.

Ez tehát az a bizonyos egy százalék. Bőrszín alapján megkülönböztetni nem szép dolog, de túléljük, az összes többi meg mehet, csikidamm, csikidamm.

Túl a korpa közé keveredés minősített esetén, végtelenül szomorú (egyesek szerint inkább snassz) ez az egész, Szikorára nézve különösen. Sikerei csúcsán, 1985-ben volt mersze bojkottálni az afrikai éhezők megsegítésére szervezett budapesti koncertet, mert szolidáris volt a popzenész-szakszervezet által letiltott Bergendyékkel. Egy évvel később a róla és együtteséről megjelent könyv "intim teszt"-jében azt nyilatkozta, kedvenc politikusa Mahatma Gandhi és Kádár János, kedvenc újságja a Népszabadság, és azt üzente rajongóinak, hogy tiszteljék a másságot, tanuljanak a "múlt kárán". Igaz, azt is mondta, hogy szívesen őrizné a hagyományokat, "ha hagynák". Hát most szabad neki. 'rizgetheti Gandhi és Kádár hagyományát egyszerre, és ha már elment a Magyar Szigetre, hozzájuk csaphatja a Szálasiét is. Miközben nyilván tisztában van vele, hogy az egyetlen dolog, amihez valamennyire ért, a popzene, egyszerűen nem létezne anélkül, amit a feketéknek köszönhet, de ezt képtelen volt elfogadtatni a Hatvannégy Vármegye népével. Konkrétan hány forintért is?

Van a Ray Charles életéről szóló filmben egy jelenet. A sztár a szerződésszegés jogkövetkezményeit is vállalva egyszer csak nem hajlandó szegregált közönség előtt fellépni. Szikora most a saját - pontosabban a nála alkalmazásban lévő barna Gida - bőrén tapasztalhatta meg a fajgyűlöletet. Ahogy ötven éve Ray Charles vagy húsz éve ő maga is tette, élnie kellett volna a bojkott eszközével. De esze ágában nem volt, inkább húzta a fintorgó náciknak és emlegette az aranylemezeit.

De afelől se legyen senkinek szemernyi kétsége, hogy mindez nem csupán egy valaha jobb napokat is látott pop-paprikajancsi szomorú meséje. Ott pogózott a nácik közt a Fidelitas, az Ifjúsági Demokrata Fórum is, meg Siklósi Beatrix, Koltay Gábor és Orbán Viktor mikrofonállványa, Rákay Filip - feltételezzük, nem azért, mert eltévesztették a házszámot. Talán nekik is nagyon kellett a pénz.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!