Uitz Renáta

Sorsod Texas

Merre tart az illiberális kereszténydemokrácia?

Publicisztika

A kormányerők őszi politikai évadnyitása igazán eseménydúsra sikeredett: az ellenzéki előválasztás kismiska abban a politikai térben, ahol a katolikus egyház feje – és globális médiasztárja – celebrál szentmisét az eucharisztikus világkongresszus margóján.

Ciki, de ehhez képest nem nagy tétel, hogy a múlt héten váratlanul Andrzej Duda lengyel elnök is beugrott egy kávéra, hogy eszmecserét folytasson az európai jogállamiságról szóló misztériumjáték következő felvonásairól.

A magyar fél igyekezett megadni a módját ez utóbbi vizitnek is: saját számot kapott a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amelyben hazánk kormánya elítéli az Európai Bizottságot, amiért bírság kezdeményezésével beavatkozott egy tagállam szuverenitásába és annak alkotmányos működésébe. Az, hogy a Bizottság eltökélte magát és egy kekeckedő tagállammal szemben bírság kiszabását kezdeményezte az Európai Unió Bíróságánál (EUB), valóban újdonság, de korántsem jogellenes vagy meglepő. A Bizottság így próbálja a lengyel kormány értésére adni, hogy ideje felhagyni a lengyel bíróságok alázásával, és eleget tenni az EUB vonatkozó döntéseinek. Emlékeztetőül: a nyáron volt ugyan egy főbírói szintű csetepaté, amikor is a lengyel alkotmánybíróság a nemzeti alkotmányos identitás védelmében jogellenes hatáskörtúllépésnek nevezte az EUB ez irányú döntéseit (erről lásd cikkünket: Ha tűrik, szakad, Magyar Narancs, 2021. július 22.), ám ezt követően Varsó kijelentette, hogy mégis inkább eleget tesz az uniós bíróság döntésének. A minap kiszabott bírság ennek az ígéretnek a betartására igyekszik emlékeztetni a lengyel kormányt.

És hogy mindennek mi köze az illiberális kereszténydemokráciához? Vagy az ellenzéki előválasztáshoz, végső soron a jövő évi választásokhoz?

 

Az Ordo Iuris szelleme

Az illiberális kereszténydemokrácia az illiberális demokrácia nevű politikai gyakorlat keresztény retorikai elemekkel átitatott változata. Mint ilyen, köszönő viszonyban sincs a hagyományos európai kereszténydemokráciával. Miniszterelnökünk mint ötletgazda épp Helmut Kohl német kancellárra emlékezve osztotta meg nézeteit a modern kereszténydemokrácia gyengeségeiről 2018 júniusában, amikor is a nevezett tiszteletére tartott emlékkonferencián kifejtette, hogy az Európai Néppárt az európai politizálásban antipopulista népfronttá alakult. Ezzel szemben a valódi (értsd: illiberális) kereszténydemokrácia „a liberális politikával szemben képes megvédeni az embereket, nemzeteinket, a családokat, a keresztény gyökerű kultúránkat, a nők és férfiak egyenjogúságát, vagyis a mi európai életmódunkat”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.

Hogy jobban fájjon

Tavaly nyáron Texas állam súlyosan megszigorította a művi terhességmegszakítás feltételeit: megtiltotta, hogy ilyen műtéteket végezzenek el, ha már kimutatható a magzati szívhang.