Tűz van, atyám!

Publicisztika

Hány példánnyal lehet többet eladni egy újságból, ha mondjuk a címlapon névvel és címmel szerepeltetünk egy meleg katolikus papot, olyan hívószavak kíséretében, mint pornószínész vagy zsarolás? Az eredmény lényegtelen, hisz a közlés a bulvársajtó lélektanának (pontosabban: romlottságának) a következménye, a példányszámra legfeljebb vállukat rángatva hivatkoznak utólag - rákenvén önmocskukat az olvasóikra.

Mindez kit érdekelne, ám a jászberényi plébános elcsapásának ügyében a Blikk példája ezúttal váratlan helyen talált követőre. Az egri főegyházmegyénél. Maga az érsek (dr. Ternyák Csaba) méltóztatott megdöbbenni a történteken, micsoda botrány! Mely botrány utókezeléseként nem is mulasztotta el azonmód felmenteni a papi szolgálat alól a plébánost. Kivágta a buzit - részéről minden rendben. Vagyis nem teljesen, mert a következő hírek már a templom újraszenteléséről szóltak, ami azért lett szükséges, mert a Blikknek azt állította a papot bemártó "pornószínész", hogy ott is együtt voltak. Meg különben is, a buzi pap nyilván összefogdosott mindent.

A plébános közben elbujdosott. Azt mondják róla Jászberényben, hogy rendes pap volt, szépen énekelt, de így utólag már sokan emlékeznek gyanús dolgaira, túl pedáns volt, sok fiatal járt hozzá, és többször is látták fürdőgatyában a fürdőben. A bemocskolás természetrajza és hatásmechanizmusa minden esetben egyforma: ilyen. A pesti szerkesztőségben és az egri egyházmegyében ugyanaz történt: buziztak egy nagyot a jelenlévők, bemondásra, úgyszólván tökéletesen tekintet nélkül a tettük következményére. Az érsek és mondjuk egy rovatvezető. Világgá kergettek valakit, akin esetleg segíthettek volna. A Blikk le van ejtve, azok ilyenek. De mit kezdjünk az egyház veszekedett dörgedelmével. Mit várhatunk, mit lép a katolikus egyház a mi bűneinkre? Miért buzizik nyilvánosan a papi vezetés, amikor egészen biztosan tisztában van cselekedetei következményével? Ami egy szép régi szóval: boszorkányüldözés.

A hétfői imanapot végül nem sikerült megtartani, péntek éjjel leégett a jászberényi katolikus templom jelentős része. A tűz okaként a szakemberek kizárták a műszaki meghibásodást, szerintük ember okozta, de még nem tudható, hogy hanyagság vagy szándékosság áll mögötte. Az egri érsek mindenesetre jobb, ha elgondolkozik, hátha nem is emberkéz műve volt ez a tűz. Csak egy figyelmeztetés jött fentről.

Figyelmébe ajánljuk