Bod Tamás

Úri hazugságok

Az országgyűlési képviselők szereptévesztéséről

Publicisztika

Mi egy kormánypárti országgyűlési képviselő feladata? Vállalni egy térség képviseletét, megfogalmazni, egyúttal a közbeszéd tárgyává tenni annak problémáit, és megoldást találni, vagy legalábbis kísérletet tenni erre? 

Vagy pedig folyton csak arra gondolni, hogy újraválasszák, s ezért csak a jót mutatni, kizárólag a pozitívat kommunikálni, szalagot átvágni, falunapot megnyitni, töltöttkáposzta-fesztiválról posztolni a közösségi oldalakon, iskolai versenyeken okleveleket átadni, gazdanapon részt venni, fogathajtókat díjazni, továbbá ismételni az újabb és újabb kormányzati győzelmekről szóló – nemegyszer hazug – paneleket?

Normális körülmények között a válasz: mindkettő. A szereptévesztés akkor következik be, ha e kettős politikai kötelezettség nem együtt és egymás mellett érvényesül. Az pedig a valóság teljes eltorzítása, egy alternatív valóság megteremtése, ha egy fejletlen, leszakadó, drámaian fogyó népességű, szinte csak rossz mutatókkal rendelkező térség parlamenti képviselője teljesen elhallgatja a gondokat, ehelyett csak a saját és kormánya népszerűsítésére törekedve kizárólag arról ír, beszél, kommunikál, hogy választókerületében „minden előremegy”. Ez már a hazugságnak és az önérdeknek egészen kirívó foka. A valóság meghamisításával a képviselő mindenekelőtt a saját maga, egyébként jól fizetett politikai jövőjét akarja biztosítani.

Egy térség negatív folyamatait természetesen egy vagy két parlamenti ciklus alatt egy képviselő nem fordíthatja meg. De micsoda hazug ámítás, a térséggel és az itt élőkkel szembeni vétek, ha nem beszél semmilyen fórumon arról, hogy milyen gondokkal kell nap mint nap szembenézni! Ezekre a problémákra társadalomtudósok, területfejlesztési szakemberek és a kormányzati szervek segítségével, koordinálásával válaszokat, lehetséges megoldási javaslatok tucatját kellene kidolgozni, hogy legalább esély legyen a leszakadás ütemének mérséklésére, megállítására, megfordítására. Ebből viszont nem látni semmit.

Tragikus népességfogyás

A 2022-es népszámlálás adatai rémisztő képet festenek Békés megyéről. A legutóbbi cenzus óta eltelt tizenegy évben 13 százalékkal csökkent a térség már előtte is fogyó lakossága – vagyis kifejezetten alacsony bázishoz képest csökkent jelentősen az itt élők száma. Országos összevetésben a legnagyobb népességapadás Békés megyében volt. A rendszerváltás óta eltelt valamivel több mint harminc évben a Körös-völgyben élők száma 420 ezerről 315 ezerre csökkent. A különbség annyi, mint a Viharsarok három legnépesebb városának – Békéscsaba, Gyula, Orosháza – együttes lélekszáma. (Nem magyarázat erre, hogy a teljes magyar népesség lélekszáma is folyamatosan apad; Békésben a három évtized alatti fogyás mértéke 25 százalékos.) Ezekről a vészjósló számokról és tendenciákról a térség négy kormánypárti képviselője egyetlenegyszer nem beszél a nyilvánosság egyetlen fórumán sem. Holott a helybéli bajok súlyosságának ez az egyik alapja.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.