Zárva tartás

  • 2001. november 15.

Publicisztika

Meglehet, jövőre épp csak egyetlen napra jön össze az Országgyűlés, hogy ezzel tudja le a törvényben meghatározott "tavaszi ülésszakot". Ha e fideszes akarat érvényesül, törvénysértés nem történik; mindössze arról lesz szó, hogy ezek a belevaló, pajkos fiúk már megint élnek egy, a törvényszöveg slendriánságából fakadó lehetőséggel. Ha elfogyott a stabil parlamenti többségünk, akkor a legegyszerűbb megoldás az, ha bezárjuk a parlamentet! Kolumbusz tojása! Ámbár az is lehet, hogy nem a törvény fésületlen, hanem a korábbi jogalkotó álmában sem gondolt arra, hogy a parlament működéséről a rendszerváltozás hajnalán közmegegyezéssel elfogadott szabályokat az akkori demokratikus erők közül bárki cinikusan felrúgja. Bizalomnak vagy minek hívják az ilyesfajta naivitást.

n Meglehet, jövőre épp csak egyetlen napra jön össze az Országgyűlés, hogy ezzel tudja le a törvényben meghatározott "tavaszi ülésszakot". Ha e fideszes akarat érvényesül, törvénysértés nem történik; mindössze arról lesz szó, hogy ezek a belevaló, pajkos fiúk már megint élnek egy, a törvényszöveg slendriánságából fakadó lehetőséggel. Ha elfogyott a stabil parlamenti többségünk, akkor a legegyszerűbb megoldás az, ha bezárjuk a parlamentet! Kolumbusz tojása! Ámbár az is lehet, hogy nem a törvény fésületlen, hanem a korábbi jogalkotó álmában sem gondolt arra, hogy a parlament működéséről a rendszerváltozás hajnalán közmegegyezéssel elfogadott szabályokat az akkori demokratikus erők közül bárki cinikusan felrúgja. Bizalomnak vagy minek hívják az ilyesfajta naivitást.

A hírre sokan felhördültek: a Fidesz ismét merényletet követ el a magyar demokrácia ellen. Pedig hovatovább azon kéne meglepődni, hogy egyáltalán lesz parlamenti ülés. Abból a lendületes attakból ugyanis, amivel a néhány éve még az "alkotmányosság éthoszáról" papoló fiataldemokraták nekimentek minden, a végrehajtó hatalmat - az ő hatalmukat! - korlátozó-ellenőrző intézménynek, épp hogy az következett volna, hogy az Országgyűlés ügyében is megmondják a tutit: nézzék, polgártársak, mivégre ez a súlyos közpénzeket felemésztő gombnyomogatósdi? Fölösleges formalitás, időpocsékolás, enélkül is el lehet lenni az országban (pláne kormányon). Rendeletek útján.

Pedig az a parlamenti demokrácia, ahol a parlament nem működik, nem demokrácia: ott nincs, nem lehet joguralom, ott nem működhetnek normálisan azok az intézmények sem, amelyek a köztársaság választott törvényhozásának felelősek, ott nincs vita kormány és ellenzék közt, és nincs ellenzék sem. A jogon kívüli állapot persze nem most kezdődött - talán akkor, amikor a kormánypártok kierőszakolták a háromhetenkénti ülésezést; vagy akkor, amikor Orbán a helyén maradt, miután kiderült, hogy a "megfigyelési ügy" nettó hazugság és előre kitervelt rágalom ("PR-fogás"). És folytatódott az APEH büntetőkommandóvá való silányításával, a nép permanens hülyének nézésével ("autópálya-építések", az amúgy is romokban heverő egészségügy végleges tönkretétele, "osztrák vircsaft", "családi gazdaságok" és így tovább), Schlechttel, aki megúszhatta, mert ők Schlecht, és Schlecht ők, ők pedig azok, akik egy tollvonással ad acta helyezhetik "a Magyar Köztársaság legfelsőbb államhatalmi és népképviseleti szervét" [A Magyar Köztársaság alkotmánya, II. fejezet, 19. § (1)].

De Magyarország talán már túl van azon, hogy a parlamentjét, azt az intézményt tehát, amely a rendszerváltás legfőbb célja és letéteményese volt, csak úgy be lehessen csukni.

Pillanatnyilag éppen csak annyi mondható: betegség miatt zárva. Nyitás: 2002 tavaszán.

Figyelmébe ajánljuk