Szélsőjobbos rendteremtés Tiszavasváriban

Pillantás a cukiság mögé

  • Magyar Krisztián
  • 2016. április 24.

Riport

Tiszavasvári romatelepén tenne rendet az érpataki polgármesterrel és kamuegyesületével a Jobbik. A szélsőjobbosok zaklatnak, a nyomortelepen élők félnek, a jogvédők az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak.

Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester és az általa vezetett településről elnevezett modell lehet a Jobbik új „csodafegyvere”, ugyanis a párt a szélsőjobboldali településvezetőt és csapatát egyre több helyen vetné be. A Becsület Légiója Egyesületet a közelmúltban szabadították rá a Jobbik fellegvárának tekinthető Tiszavasvárira is, ahol nagyban tesztelhetik az „érpataki modellt”.

Néhány hete a szabolcsi város jobbikos polgármestere, Fülöp Erik megszavaztatott egy együttműködést Tiszavasvári és a Becsület Légiója között: a megállapodás értelmében az önkormányzat „szakértőként” és „szakta­nács­­adóként” tekint az egyesületre, vagyis a botrányos politikai performanszairól is ismert Orosz Mihály Zoltánra és fegyverhordozóira, többek között a volt országgyűlési képviselő Zagyva György Gyulára, aki a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társelnöke. Az egyesület pedig „segít” a helyi integrációs folyamatok erősítésében, „a békés magyar–cigány együttélés kialakításában, a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének hatékonyabbá tételében, a rendészetben, a rendteremtésben, a közrendvédelemben és bűn­megelőzésben, valamint a hulladékgazdálkodással, a környezetvédelemmel, az épített környezet és a közvagyon megóvásával kapcsolatos feladatellátás színvonalának fokozásában”. Pénzt ezért nem kap Tiszavasváritól Oroszék egyesülete, de egyéb erőforrást – például irodahelyiséget, technikai eszközöket vagy éppen irodaszert – felajánlhat az önkormányzat. Úgy tudjuk, irodát már kapott a szervezet.

 

Megijedtek

A nyilvántartás szerint a Becsület Légiója egyébként 2011 utolsó napján jött létre, mégpedig ezzel a vallási céllal: „a lelki üdvösség elérésének segítése lelki-spirituális tevékenység végzésével, az élet életfölötti értelme megtalálásának segítése”. Az Orosz Mihály Zoltán lakhelyére bejegyzett egyesület adószámát 2012 májusában egyébként felfüggesztette, majd törölte az adóhatóság. Az érpataki polgármester azt mondja, van jelenleg érvényes adószámuk.

Arra a februári közgyűlésre, amelyen a jobbikos többségű testület áldását adta az együttműködésre, a helyi romák egy csoportja is elment, és a városháza előtt többen szóváltásba keveredtek Orosz Mihály Zoltánnal és Zagyva György Gyulával, akik a tőlük megszokottól eltérően normális hangnemben igyekeztek reagálni az olykor indulatos megnyilvánulásokra. A romák között akkor terjedt el, hogy az érpataki polgármester és egyesülete közbenjárásával tömegesen szakítják ki és helyezik állami gondozásba a nehéz körülmények között élők gyermekeit. Ezt azért vélelmezték, mert Érpatakon a legmagasabb a hátrányos helyzetű családokból kiszakított gyermekek aránya. A Roma Sajtóközpont információi szerint a szülők közül sokan aznap reggel berohantak az óvodákba, iskolákba, és hazavitték a gyerekeket, és ezután mentek a városháza elé demonstrálni. A helyi romatelepen élők attól is tartottak – és tartanak máig –, hogy sokuk házát el kell bontani, hisz nem mindenkinek van építési engedélye; akadnak olyan ingatlanok, amelyek nyilvántartásával nincs minden rendben, és több ház katasztrófavédelmi szempontból sem megfelelő, például nincs kémény beépítve, miközben kályhával fűtenek.

A jobbikos akció hivatalosan kommunikált célja, hogy részben érpataki módszerekkel próbálják rendbe tenni a tiszavasvári romatelepeket. Kitakaríttatják a szemetes városrészeket, próbálják megakadályozni az áramlopásokat, figyelik a nehéz helyzetű családokban felnövő gyermekeket, és feltárnak, illetve megelőznek vagy kezelnek bizonyos bűneseteket, például leleplezik az uzsorásokat – legalábbis próbálják leleplezni őket. Vagyis olyan feladatokhoz kap segítséget a tiszavasvári Jobbik-vezetés, amelyeket az önkormányzat a hivatalos állami és rendvédelmi szervekkel közösen is felügyelhet. Bár az együttműködést február közepén írták alá, úgy tudjuk, Oroszék már előtte megjelentek a romatelepeken, és elkezdték bejelenteni a feltételezett áramlopásokat, illetve közölték az ott élőkkel, hogy ha március 15-ére nem teszik rendbe a portájukat, akkor baj lesz.

A megállapodás megszületése után az önkormányzat a legnagyobb romatelepre kirendelt több tucat közmunkást, hogy szedjék össze a rengeteg szemetet. Kérdés, eddig miért nem tette, hiszen hosszú évek óta áldatlan állapotok uralkodnak a város szélén található nyomortelepen, ahol 1400-nál is többen laknak. Az itteniek körülbelül 200 ingatlanban élnek, a hivatalos statisztikai adatok szerint az egy házra jutó lakosok száma átlagosan minimum 7 fő. Az aktív korúak között itt a legmagasabb a legfeljebb általános iskolai végzettségűek (80,6 százalék), és a rendszeres munkajövedelemmel nem rendelkezők ará­nya (86,2 százalék). Tiszavasvári közel 13 ezres népességének nagyjából 16-17 százaléka roma, többségük mélyszegénységben él.

A februári döntést követően megkerestük Fülöp Erik polgármestert, azonban levelünkre nem ő, hanem Volner János országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke válaszolt, és azt kérte, hogy neki tegyük fel a kérdéseinket. „A válaszadásra a polgármester úr kért meg” – közölte lapunkkal. Volnertól tudjuk azt is, hogy valójában nem Fülöp Erik hívta a Becsület Légiója Egyesületet Tiszavasváriba; az együttműködésre a Jobbik-alelnök tett javaslatot, és az ő iránymutatása alapján a megállapodást a párt parlamenti frakciójának egyik jogásza fogalmazta meg. A jobbikos politikusnál rákérdeztünk arra is, hogy szerinte Orosz Mihály Zoltán és Zagyva György Gyula hogyan tudja segíteni a „békés cigány–magyar” együttélést. Volner János azt ajánlotta, menjünk el és nézzük meg, hogy milyen a helyzet most a néhány hónappal korábbihoz képest; látni fogjuk a jelentős javulást. Valóban azt tapasztaltuk, hogy a romatelep Széles és Keskeny utca által határolt részén összeszedték a szemetet a közterületeken és a lakóingatlanok környezetében – de nem mindegy, hogy mindezt milyen áron és módszerekkel érik el.

Bájcsevej és műpacsi

A városvezetés és a Becsület Légiója március 18-án „bejárást” szervezett a rendbe tett romatelepen. A terepszemlén ott volt Orosz Mihály Zoltán is, aki faluja kisbuszával érkezett, és amikor meglátta a Narancs munkatársát, odarendelte az egyik kamerát, felénk irányította és elkezdte feszegetni, hogy vajon mennyi pénzt kapunk az ő lejáratásáért. A bejárás elején Orosz, Zagyva György Gyula, Volner János és a tiszavasvári polgármester tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondták, hogy lám, megvan a program első eredménye: eltűnt a szemét, nem lopják az emberek az áramot és rendezettek a porták. Orosz Mihály Zoltán és Zagyva György Gyula szelíden beszéltek a romákról, az újságírókon és a jogvédőkön kívül mindenkit kíméltek. Ettől függetlenül dermesztő volt látni, ahogyan folyamatosan leszólítgatják a cigányokat, és szemtől szembe dicsérik őket azért, mert teljesítették az elvárásaikat, és közben arra biztatják őket, hogy ha valakit szabálysértésen vagy bűncselekményen kapnak, gyorsan jelentsék. Volner szívélyesebb volt, mint egy romajogi aktivista, messziről köszönt az őket bámulóknak, és Fülöp polgármester is igyekezett feltűnően udvarias lenni. Zagyva néhány helyi fiatal sráccal le is állt bandázni, majd hosszasan ecsetelte nekünk, ez az aktivista létforma a mindene; még azt is mondta, nagyon örül a jelenlétünknek, mert most nehéz lesz olyat írni, amivel kiforgathatnánk az akciójukat.

Az eseményen ott volt Lakatos József Gusztáv, a helyi nemzetiségi roma önkormányzat elnöke is, aki a jobbikos delegáció oldalán sétált végig a megtisztított utcákon. Érdeklődtünk, hogy ismeri-e például Zagyva György Gyula munkásságát, és ha igen, nem félti-e az általa képviselt romákat. Lakatos nem volt túl bőbeszédű: szerinte nincs itt semmi gond, hiszen nézzük csak meg, milyen szép rendet vágott itt a város és az egyesület. Az érpataki polgármesterről és Zagyváról nem volt egy rossz szava sem, úgy véli, kellenek az ilyen „kemény fellépésű” emberek az eredményes tereprendezéshez. Fölidéztük neki Zagyva György Gyula 2012-es kerecsendi beszédét: „Ki kell mondani, aki nem akar beilleszkedni, meg nem akar olyan körülmények között élni, mint a normális, dolgozó magyar emberek, annak fel is út, le is út. És ha nem értik meg (ezen a ponton a kezébe vett egy ostort – M. K.), akkor bele kell verni a fejükbe. Ennyire egyszerű”. A kisebbségi vezető halkan azt válaszolta, értsük meg, itt hetekkel ezelőtt egészségügyileg is közveszélyes helyzet volt, és ezt Zagyváék gyorsan megoldották.

A megszállt romatelep nagy része egy független önkormányzati képviselő, Balogh Sándor körzete, aki először nem akart nyilatkozni lapunknak, majd annyit mondott, ő nem tud mit tenni, a vezetőség úgyis azt csinál, amit akar. Nagyon nem tetszik neki, hogy újabb szélsőjobbos arcokat szabadítottak a városra, és szerinte a kisebbségi önkormányzat vezetői lepaktáltak Fülöp Erik polgármesterrel. Baloghon kívül csak jobbikos városatyák jelentek meg a március 18-i bejáráson, a településvezetővel együtt 12 fős testület három fideszes tagja távol maradt. Szőke Zoltán kormánypárti képviselő később érdeklődésünkre elmondta: az utolsó pillanatban kapta meg a meghívót, így ő már nem tudta átalakítani a programját. A helyi politikus szerint egyébként álságos, amit a Jobbik művel a településen; hangsúlyozta, hogy ezeket a problémákat Fülöp Erik a 2010-es megválasztása után rögtön kezelhette volna, ehhez minden eszköz a rendelkezésére állt, nem kellett volna importálni Érpatak polgármesterét. Szőke megjegyezte: hiába javasolnak bármit a hátrányos helyzetűekkel kapcsolatban, elképzeléseiket a jobbikos többség lesöpri az asztalról. A kormánypárti képviselő megerősítette: hónapokkal ezelőtt már látták Oroszékat a romatelepen sétálgatni, de amikor egy decemberi testületi ülésen érdeklődtek Fülöp Erik polgármesternél erről, azt válaszolta, hogy nem tud semmit – erre februárban megkötötték a hivatalos együttműködési megállapodást.

 

Éjjel is jönnek

Helyi forrásainktól úgy tudjuk, hogy a kormányhivatal vezetőit is kiakasztotta a Jobbik kezdeményezése, de egyelőre nem tudnak mit tenni. Az ügyben megkerestük a megyei kormányhivatalt, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

A romatelepet később bejártuk a jobbikos aktivisták nélkül is. Ekkor már nem húzódtak vissza az ott élők a kerítésük mögé vagy a házukba, igaz, továbbra is bizalmatlanok voltak. Azzal nem volt gondjuk, hogy mindenhol ki kell takarítani, azt azonban többen is elmondták, hogy Orosz Mihály Zoltánék és Zagyva György Gyuláék olykor éjjelenként is zaklatták az embereket: amikor az áramlopásokat kutatták, néha bevilágítottak az ablakokon, bekopogtattak. Sokan egyébként nem tudják, hogy milyen előélete van az érpataki polgármesternek és csapatának, de láthatóan tartanak tőlük. Az asszonyok elsősorban a gyermekeiket féltik, szinte mindenki kérdés nélkül is bizonygatta, hogy ők figyelnek a kicsikre, iskolába is rendesen járnak és nem tetvesek. A férfiak nem szívesen álltak velünk szóba, és ha mondtak is néhány szót, inkább csak arról próbáltak meggyőzni, hogy hagyjuk őket békén, nyugodtan akarják élni az életüket újságírók, bámészkodók és önkéntes rendfenntartók nélkül. Egyikőjük elmesélte, hogy Orosz Mihály Zoltán egyszer rendőrökkel érkezett hozzájuk, és egy rövid szóváltás után rögtön igazoltatták őt, miközben az érpataki polgármester bement az udvarára, és arról faggatta, hogy mire költi a segélyt, és hogy rendesen neve­­­li-e a gyerekeket.

A rendőri jelenlét egyébként ilyenkor annak köszönhető, hogy Oroszék „állampolgári bejelentést” tesznek a helyszínről, ha szabálysértést vagy bűncselekményt feltételeznek; ezután megérkeznek az egyenruhások, és az érpataki polgármester az em­be­re­i­­vel néha bemegy az ingatlanokba, ahol videóznak és fotóznak. A helyi romák azt hiszik sokszor, hogy a rendőrség és a Becsület Légiója egy csapat, holott ez egyáltalán nincs így. Mindezt lapunknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette: egyértelműen kijelentették, hogy a Becsület Légiója Egyesület nem vette fel a kapcsolatot sem velük, sem a Tiszavasvári Rendőrkapitánysággal, és a rendőrség nem is tervez semmilyen együttműködést a légióval. Vagyis az egyesületnek a mozgástere csak annyi, hogy ha jogsértést tapasztal, bejelentést tehet.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, mert álláspontja szerint egyértelműen körvonalazható az önkormányzat és a légió közötti együttműködés valós célja: az érpataki modell importálása, a mélyszegénységben élő roma lakosok zaklatása, megfélemlítése folyamatos feljelenté­sekkel, hatósági bejelentésekkel. A jogvédők úgy vélik, az önkormányzat már azzal emberi méltóságot sértő magatartást, vagyis zaklatást valósított meg a helyi telepi romákkal szemben, hogy együttműködési megállapodást kötött olyan személyekkel, akikről nyilvánosan hozzáférhető információk alapján tudható, hogy rendszeresen fejtenek ki emberi méltóságot sértő, zaklató tevékenységet túlnyomórészt romák által lakott szegénytelepeken. A TASZ arra kéri az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, állapítsa meg a zaklatást és a közvetlen hátrányos megkülönböztetést, és tiltsa el a városvezetést a „rendteremtési akció” folytatásától, valamint szabjon ki bírságot az önkormányzatra.

Orosz Mihály Zoltán, Zagyva György Gyula és társaik már a másik tiszavasvári romatelepet is célba vették, ahol hasonló módszerekkel próbálnak „rendet tenni”. Információink szerint a közeljövőben újabb településekre is beteheti a lábát a Becsület Légiója – ezt lapunknak a Jobbik alelnöke elismerte.

„Rendet kell tenni, mert rendnek kell lenni”

Orosz Mihály Zoltánnak Tiszavasváriban nem lesz akkora mozgástere, mint 1800 fős Szabolcs megyei falujában, Érpatakon, ahol szankciókkal, segélymegvonásokkal, rendészeti eszközökkel és folytonos megfélemlítéssel próbálja biztosítani a rendet. A szélsőjobbos média és a Jobbik által ajnározott rendszerben a központi törvények és a helyi szabályok szigorú betartatásán van a hangsúly. Aki nem képes a közösségi normák szerint élni, azt ki kell emelni, és példát kell vele statuálni. Az ellenőrzésre Oroszék gyakorlatilag figyelőhálózatot alakítottak ki, a vezetője a polgármester, aki azonnal lecsap, ha valaki nem az ő normái szerint él és viselkedik. A rendszert kitaláló polgármester – aki a modell létjogosultságát zavaros ideológiai katyvasszal magyarázza – „építőkre” és „rombolókra” osztja fel a közösségeket. Az ő szavaival az „érpataki modell kulcsszava a rend; kulcsgondolata, kiindulópontja és legfontosabb alapelve: rend a lelke mindennek, ezért kulcsfeladata, hogy rendet kell tenni, mert rendnek kell lenni”. E rendpártiság nem a mélyszegénység megszüntetésére koncentrál; a törvények betartatására hivatkozva a polgármester és csapata rendszeresen beleszól a kiszolgáltatott emberek személyes életé­be. Mindezekhez katonai egyenruhák és a nemzeti motívumokkal díszített maskarák társulnak, és a már-már bohózatba illő, valójában ijesztő performanszok sora. Ezek közül a legismertebb az a 2014-es eset, amikor Orosz felakasztatott két – Simon Peresz volt izraeli államelnököt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ábrázoló – bábut. Érpatak polgármestere nincs kibékülve az újságírókkal: ha teheti, mindig elmondja, hogy a média elferdíti az ő igazságát. A jogvédőkről – elsősorban a TASZ munkatársairól – pedig többször is úgy nyilatkozott, hogy egy nemzetközi ügynökhálózat kiszolgálói.

Figyelmébe ajánljuk