A moszkvai Hamlet

  • 2014. február 25.

Snoblesse

A Cserenadrágot játssza a TÁP Színház.
false

 

Fotó: Kálmán Eszter

Vajdai Vilmos minden egyes TÁP színházi előadás előtt SMS-ben buzdítja a közönséget, hogy ne jöjjenek, mert rossz lesz és hosszú (Vajdai-interjúnk itt), ami a TÁP Színház nyelvén épp az ellenkezőjét jelenti, de ezt szinte fölösleges is hozzátenni. Ma tehát ismét lehet Vajdai-féle SMS-re számítani, hiszen a Presznyakov fivérek Cserenadrág című darabját játsszák a Kamrában.  Groteszknek nevezni a fivérek mába és Moszkvába helyezett Hamlet-történetét meglehetősen udvarias körülírása a színpadi eseményeknek, melyek során olyasmik történnek (például egy nyílt színen, de takaró alatt elkövetett, frenetikus kézi munka), melybe Hamlet is belepirult volna. Kritikusunknak is tetszett, amit látott, írásában csupa remek alakításról számolt be: „Számos remek színészi villantás, apró szerepekben nagy sűrítmények közepette két színész viszi szépen kétfelé az estét: Bánki Gergely Válja és Lengyel Ferenc a Rendőrkapitány szerepében.”

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.