„Amikor édesapám idejét látta” - Záborszky Kálmán karmester

  • rés a présen
  • 2016. december 16.

Snoblesse

Indul a Téli bérlet sorozat: Bach, Haydn és Gounod a Zuglói Filharmónia koncertjén.

rés a présen: Milyen hosszú múltra tekint vissza a Zuglói Filharmónia?

Záborszky Kálmán: Édesapám, Záborszky József alapította 1954-ben az István Gimnázium tanulóiból. Akkoriban ő volt az iskola énektanára, és 16 fővel indította el az együttest. A zenekarban olyan jó hangulat uralkodott, hogy a létszám rohamosan növekedésnek indult, és két év múlva már egy 80 tagú zenekar adott hangversenyt a Zeneakadémián! Édesapám elsődleges célja volt, hogy a gyerekekkel megszerettesse a komolyzenét. Bebizonyosodott, hogy a tanulók rendkívül fogékonyak rá, ha a legmagasabb szintű művekkel találkoznak. Ez a katartikus vonzás a mai napig tart, és erre épül iskolánk, együtteseink pedagógiai programja is.

false

rap: Egyértelmű volt, hogy az édesapjától ön veszi át a zenekar vezetését?

ZK: A kezdetektől részt vettem az együttes munkájában. Zeneakadémiai tanulmányaim mellett már rendszeresen vezényeltem egy-egy előadást. Természetes volt, hogy amikor édesapám idejét látta, 1988-ban nekem adta át a zenekar vezetését. A művészeti vezetés nagyon összetett dolog, nem „csupán” a zenekart kell vezényelni, hanem építeni is az együttest, programokat szervezni. Ez ma is rengeteg feladatot jelent, ezért nekem is vannak segítőim, a zenekar két másodkarmestere: Ménesi Gergely és Horváth Gábor.

rap: Mit tud mára a zenekar, milyen programok vannak most műsoron?

ZK: 2006-ban elérkezett az idő, hogy az amatőr ­státuszból átlépjünk hivatásos együttessé. Nagyon sok hangversenyünk van, azonban változatlanul szem előtt tartjuk a kezdeti célt: a fiatalság zenei nevelését, magyar és európai kultúránk megőrzését. Hangversenysorozataink közül a Stephanus-bérletünk koncertjeit a Müpában rendezzük meg, melynek utolsó állomásán, 2017 áprilisában Puccini Pillangókisasszony című operája lesz műsoron. Nagy sikerű ifjúsági sorozatunk, a Gaudeamus-bérlet a Zeneakadémián kap helyet, megszólítva a gimnazista és egyetemista korosztályt. Ősszel és tavasszal rendkívüli népszerűségnek örvend zuglói fiataloknak szóló Felfedezőúton sorozatunk, mely nemcsak zenei, hanem összművészeti produkció is.

rap: Mit tart most a legfontosabb feladatnak?

ZK: Az eddigi eredményeink megőrzését. Sajnos az anyagi helyzetünk egyre nehezebb, a hivatásos zenekarok finanszírozása a mi kategóriánkban nem megoldott. Mindeközben törekszünk arra, hogy folytassuk az évente több mint 10 ezer zuglói tanulónak nyújtott hangversenyeinket. Mindannyiunk tapasztalata, hogy a komolyzenei hangversenyek közönsége rohamosan fogyatkozik, ez ellen csak a mi sorozatainkhoz hasonló programokkal lehet védekezni.

rap: Mikor láthatjuk önt vezényelni legközelebb?

ZK: Indul a Téli bérlet sorozatunk, melynek a Pesti Vigadó biztosítja a helyszínt immár harmadik alkalommal. Első koncertünk december 17-én 17 órakor kezdődik, melyet jómagam dirigálok. Műsorunkban elhangzik Bach III. Brandenburgi versenye, majd Haydn Symphonie concertante című műve, melyben a Szent István Király Szimfonikus Zenekar négy kiváló zenésze játszik szólót: Kovács Orsolya – hegedű, Kiss Gergely – cselló, Villányi Péter – oboa és Nagy Albert – fagott. Végül felcsendül Gounod éteri szépségű Szent Cecília miséje, melyben közreműködik a Szent István Király Oratóriumkórus és Geszthy Veronika, Alagi János és Szerdahelyi Pál énekművészek.

rap: Mik a kilátásaik 2017-re?

ZK: Az új évben folytatódnak a sorozataink a Müpában és a Zeneakadémián. A Gaudeamus-sorozatban, 2017. február 11-én vendégünk lesz Baráti Kristóf hegedűművész, aki ezúttal karmesteri minőségében is bemutatkozik. Februárban elindul a Pastorale ifjúsági bérletünk, melyben a barokk vígoperától kezdve a különböző korok táncain át egészen a népzenéig rendkívül színes programokkal várjuk a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Április 29-én nagyszabású produkcióra készülünk: a korábban már említett Puccini Pillangókisasszonyát mutatjuk be a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Érdemes tájékozódni honlapunkon és Facebook-oldalunkon is, hogy mindenki megtalálja a kedvére való programot.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.