Bendegúz mondja - Mészáros László fotográfus

  • rés a présen
  • 2016. október 3.

Snoblesse

Art Market Budapest: október 13. és 16. között a Millenárison

rés a présen: Mit kell tudnunk az Art Market Budapestről?

Mészáros László: Már negyedik éve a kortárs művészeti szcéna legnagyobb és legszervezettebb itthoni megmutatkozási lehetősége, s idén október 13. és 16. között lesz látogatható a Millenáris Parkban. Minden évben rengeteg hazai és külföldi kereskedelmi galéria vesz részt rajta, érdemes egy egész napot szánni a bejárására. Idén lesz második éve, hogy kiállítok itt. Tavaly Asztaltársaság című hat négyzetméteres óriási képemmel voltam jelen, ami az alkoholizmus, az éjszakai élet megnyilvánulási formáit mutatja be allegóriákon, szimbólumokon keresztül; idén a TOBE Gallery és a Random képvisel.

false

 

Fotó: Mészáros László

rap: Milyen művekkel veszel részt most?

ML: Puskás Bea és Tomas Opitz, vagyis a TOBE Gallery nyár elején állította ki Modulus című sorozatomat, aminek most három darabját az Art Marketen is bemutatják. A Modulus ritmust, ritmikusságot jelent, ami egy szelektív hulladékgyűjtőben a szemétről készített absztrakt képeimen véletlenszerűen megjelenő ritmusra, lendületre utal. Valójában ezekben a képekben nem a konkrét téma, hanem a kompozíció vibrálása, a valóságban rejlő absztrahálási lehetőség a fontos. A Mucsy Szilvia vezette Random alkotócsoport tagjaként az Isten teremtményei című sorozatomból egy fotográfiát állítok ki. Ez a sorozat nem hétköznapi értelemben vett állatportrékból áll, azokat a vonásokat helyezem előtérbe, amelyeket én látok ezekben az élőlényekben.

rap: Hány műfajban dolgozol?

ML: Rendelésre főleg reklámfotókat készítek, ezen belül tárgy vagy étel-italfotót, autófotózástól egészen a többszereplős reklámfotóig mindent csinálok közel harminc éve. A művészi képeken pedig megélem a fantáziám szabadságát. Ezek a képek egyre őszintébben vallanak rólam és a világról alkotott nézeteimről. Jelenleg az Isten teremtményei mellett a Nexus című portrésorozaton dolgozom, amit a környezetemben felfedezett izgalmas emberekről készítek. Ezek a klasszikus festészet alapjaira épülő képek, melyeken a szereplők belső világát szimbólumrendszereken keresztül fejezem ki.

rap: A testvéreid is képzőművészettel foglalkoznak.

ML: Nővérem, Ági festőművész, az öcsém Gábor, mondhatni, reneszánsz ember, akiben megvan a gyakorlatiasság és látásában a művészi érzékenység. A felmenőink közül senki sem volt művész, nem tudjuk, hogy gurulhattak az almák ilyen messze a fájuktól.

rap: Hol és mikor láthatók a műveid még?

ML: Ami biztos, hogy 2017. januárjában nyílik majd kiállításom a Fest;tisztít Galériában, ahol a Nexus sorozatot szeretném bemutatni. A Random alkotó közösséggel több csoportos kiállításunk is lesz itthon és külföldön, de ezek még alakulnak.

rap: Kinek a portréján látnád magad szívesen viszont?

ML: Pályázatot hirdetnék a portrém elkészítésére, és amelyik fotós munkája nem tetszik, azt irgalmatlanul felpofoznám, ahogy Bendegúz mondja az Indul a bakterházban.

Figyelmébe ajánljuk