Egyszer volt, hol nem volt…hu

  • 2015. február 10.

Snoblesse

Előadás Ózról és a mai magyar közállapotokról.


Aktuálisabb, mint valaha – szokás mondogatni egy-egy klasszikus színmű időszerű leporolása alkalmával, de aktualitásban még Shakespeare sem verheti a tegnapi (vagy mai) újsághírek ihlette darabokat. A Bárkában már jó ideje megy a West Balkán tragédiájáról íródott East Balkán, a Katonában a Cigányok és az Illaberek megy rá a mai magyar valóságra, a Scallabouche pedig Gyöngyöspatát választotta előző előadása főszereplőjéül. Az improvizációs előadásairól és remek angol kiejtéséről ismert társulat ezúttal kimozdul Gyöngyöspatáról, és az egész országot veszi szemügyre, de a szereplők régről ismertek: a helyismeret nélküli társadalomkutató, a magyarul sem beszélő tolmács, és az anyagias reklámszakember visszatér. Előadás Ózról és a mai magyar közállapotokról.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.