„Hazavihetik a hajóikat” - Kulcsár Andrea, a Dunapest főszervezője

  • rés a présen
  • 2016. június 17.

Snoblesse

Dunapest: június 16-tól 19-ig

rés a présen: Sokan sokféleképpen képzeltek már el és szerveztek Dunához kötődő fesztivált. Mi volt a ti elképzelésetek?

Kulcsár Andrea: Azt gondoltuk, hogy itt van ez az óriási és gyönyörű Duna, ami mellett naponta elmegyünk minden értelemben, miközben azt is rosszul tudjuk, hogy ez mi, ugyanis hivatalosan nem folyó, hanem folyam, ti. 1000 km-nél hosszabb. A Dunapest célja, hogy fókuszba hozza a Dunát mint helyszínt és mint témát szórakoztató és elgondolkodtató programokkal. Reméljük, ez lehet a Kultúrkombinát következő sikeres és hagyományteremtő fesztiválja a hatodik Margó után.

rap: Te honnan érkeztél a fesztiválszervezésbe?

KA: Szabadúszó kulturális menedzserként dolgozom, előtte edződtem a TÁP Színházban, a Gödör Klubban, ahol a klubvezető mellett a nagyobb fesztiválokon dolgoztam. A Kultúrkombináttal és Valuska Lászlóval sok közös projektünk van, legújabb szerelemgyerekünk a Dunapest. A Dunapest után a saját szívügyemen dolgozom majd gőzerővel: Budapest Showcase Hub néven egy közép- és kelet-európai regionális zenei showcase fesztivált szervezünk egy szuper csapattal.

false

rap: Milyen helyszíneitek vannak?

KA: A rakparton kevés program tud működni az infrastruktúra miatt, ami nyilván azt is meghatározza, miért is vagyunk keveset a Dunával úgy általában. De az A38, a Bálna, a Ludwig Múzeum, a Várkert Bazár na meg a Kopaszi-gát és a hajók mind a Dunán vagy annak közvetlen közelében találhatók. Ami külön öröm, hogy a jól ismert és bejáratott Duna menti helyszíneken túl kicsábítjuk az embere­ket a Népszigetre kempingezni, a Lupa-szigetre tematikus sétára, illetve a nemrégiben felújított, Pest­erzsébeten található Hullám Csónakházakba kenut ácsolni. Örülök, hogy sikerül a Dunának egy kevésbé ismert arcát is megmutatnunk ezeken a helyeken.

rap: Milyen kiemelt programok lesznek?

KA: A Hullám Csónakházban a Technika faipari műhellyel közösen tartunk kenuépítő workshopot négy napon át. Ezt nézni is izgalmas lesz, az építők pedig hazavihetik a hajóikat. Pénteken 5-től Bartis Attila, Dragomán György, Filip Florian beszélgetnek egy Jászairól induló hajón, aztán Dunajcsik Mátyás mesél a Dunáról korzózás közben. Idén az A Cappella Fesztivál csatlakozott a Dunapesthez, a Kopaszi-gáton pedig gyerekprogramok lesznek szombaton és vasárnap. A séták közül legszívesebben mindenre elmennék, ha tehetném, és a Mindspace városi játéka is kihagyhatatlan. A Kopaszi-gáton, a BVA-öbölben zárjuk a fesztivált hazai egy szál gitáros és akusztikus koncertekkel és egy közösségi fényinstallációval, szerintem az nagyon szép lesz.

rap: Mi a kedvenc nyári fesztiválod?

KA: Elképesztő a fesztiválkínálat. Külföldön, ha szórakozás, akkor a barcelonai Sonar, amit idén kihagyok, és szívesen megnézném a PEN World Voicest, ami nagyon menő irodalmi fesztivál New Yorkban – Orsós László Jakab vezeti. A munkámból adódóan sok hazai fesztiválon ott vagyok. A zenés-ottalvós annyira már nem az én műfajom, de ezek közül a Bánkitót még mindig nagyon szeretem, idén családostul bele is fér majd az életünkbe. A hazaiak közül kíváncsi lennék a Kolorádóra, ami sajnos egy időben van a Dunapesttel – innen üzenem a srácoknak, hogy jövőre egyeztessünk már, légyszi! Zenei fesztiválok közül a Rakéta Fesztivál, ha film, akkor a Friss Hús, egyébként még Design Hét… Mondjuk, utóbbiak pont nem nyáron vannak.

Figyelmébe ajánljuk