Nyitott ajtóval – Kanász Imre helytörténész

  • rés a présen
  • 2014. július 28.

Snoblesse

Augusztus 5-9. között Ördögkatlan Fesztivál. Immár hetedszer.

rés a présen: Mióta lakik a környéken?

Kanász Imre: Kaposváron születtem, a kaposvári tanítóképző elvégzése után megnősültem. Feleségemmel, akivel együtt végeztünk, pályázat útján, 1978-ban kerültünk a nagyharsányi általános iskolába tanítani, és itt kaptunk szolgálati lakást.

rap: Mióta foglalkozik helytörténettel?

KI: A Kaposváron töltött éveimben kezdett érdekelni a helytörténet, majd Nagyharsányba költözve igyekeztem megismerkedni a községgel, az itteni lakosokkal. Tőlük hallottam először a község múltjáról. A falunak volt ekkor egy krónikása, Böhönyei Gizella tanárnő, aki nagyon sokat tett a falu közművelődéséért. ' irányította a figyelmemet a múlt fontos eseményeire.

rap: Melyek a környék legfontosabb látnivalói?

false

KI: Többek között Nagyharsányban áll Baranya megye első Kossuth-szobra, a kristálybarlang, a természetvédelmi területek, a szoborpark a Szársomlyó hegy keleti oldalán, ahol 1967-től alkotnak szobrászok, a nagyharsányi csata 300. évfordulójára emelt emlékkő, a Hősök temetője, a vár a Harsány-hegyen, a római villák maradványa. A környéken lévő településeknek is gazdag a múltja és a jelene. Harkány, Siklós, Villány a legismertebb, de Nagytótfalu tájháza, Kisharsány református temploma, Beremenden a "Megbékélés kápolnája", Villánykövesden a pincesor, Palkonyán a katolikus templom is érdekes látványosság.

rap: Mióta van kapcsolata az Ördögkatlan Fesztivállal?

KI: A kezdetek óta, így ismertem meg Laciékat, akik a Helytörténeti Gyűjteményt a fesztivál egyik állandó helyszínének tekintették - ami számomra megtisztelő volt. A gyűjtemény a központban, a Petőfi u. 8. szám alatt, az információs központ mellett van, és nyitott ajtóval várja az érdeklődőket délelőttől akár késő estéig, amíg csak akad érdeklődő. A fesztivál ideje alatt folyamatosan művészek is dolgoztak a gyűjtemény épületében, például ef. Zámbó István, Kiss Tibor, Novák Erik, Cseh András. Laciék mindig jó ötletekkel segítették a község helytörténetének élményszerű megismertetését. Tavaly "falusi turisták", Köles Ferenc és színésztársai járták a falut, bemutatva a község történetét. Az egyik évben a helyi általános iskola nevelői, tanulói és a szülők segítségével előadtuk az "Ördögszántás legendáját".

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?