A kiadók szerint a könyvkultúra brutális rombolása a kata-törvény

  • narancs.hu
  • 2022. július 13.

Sorköz

A könyvkiadásban dolgozók jelentős része szellemi szabadfoglalkozású katás vállalkozó. 

Sajtóközleményben tiltakozik az új kata-törvény ellen a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.

Mint írják, "a könyvkiadás a kreatív ipar zászlóshajója, munkavállalói jelentős része -a többi kulturális ágazathoz hasonlóan- szabad szellemi foglalkozású katás vállalkozó, akinek élete 24 óra alatt egzisztenciális és gazdasági értelemben ellehetetlenült."

"Értelemszerűen az írók, költők, szerkesztők, illusztrátorok, könyvtervezők, grafikusok, tördelők, műfordítók nem magánszemélyek, hanem könyvkiadók megbízásából dolgoznak, keresik kenyerüket, bevételeikből tartják el gyerekeiket, családjukat. Csak a nagyobb cégek tudnak főállásban alkalmazni szerkesztőket, tördelőket, de munkaviszonya írónak, műfordítónak szinte soha nincs."

Hozzáteszik, "az elmúlt 2-3 évben nehéz idők jártak, Covid boltzár, elmaradt könyvvásárok, papírhiány és durva papírárak, infláció, költségek növekedése, ami főleg a kis- és mikrovállalkozásokat, műhelyeket tépázta, ritkította. De fenyegető a könyvvásárló értelmiségi és középosztály anyagi helyzetének romlása is, akik kulturális célú büdzséjének növekedésére mostanában nem számíthatunk."

"Csatlakozva és összefogva a magyar kultúra alkotó vállalkozásaival  kérjük, hogy a törvényhozók vonják vissza az átgondolatlan, társadalmi vitát és érdemi előkészítést nélkülöző törvényt. Ne tegyék tönkre igazságtalanul alkotó emberek és családok életét a könyvkultúra brutális rombolásával" - zárja közleményét az MKKE.

A katás vállalkozók jelentős részét a kedvező adózási formából kiűző új törvény ellen a Szépírók Társasága is felszólalt. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk