Meghalt Alice Munro kanadai írónő

  • narancs.hu
  • 2024. május 14.

Sorköz

Megírta, hogyan érvényesül a magabiztos butaság az érzékenységgel szemben. 

92 éves korában kedden meghalt Alice Munro – írta a Guardian.

Arról nem szól a hír, hogy mi okozta a kanadai írónő halálát, de a Guardian megemlíti, hogy tíz éve demenciában szenvedett.

Alice Munro 1931-ben született Ontario államban, Winghamben. Első férje vezetéknevét viselte, és kislányuk születése után kezdett el novellákat írni. Könyvesboltot nyitottak, amely azóta is működik, ám a házaspár elvált. Az asszony újból férjhez ment, de új párja 2013-ban meghalt.

Munro első kötete 1968-ban jelent meg. A kortárs novella mesterének tekintik, művészetét Csehovéhoz hasonlítják. Elismeréssel beszélt az írásairól a pályatársak közül többek közt Margaret Atwood, Salman Rushdie és Jonathan Franzen. A kanadai írónő 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat, tizenegy éve pedig a Nobel-díjat. Egészségi állapota miatt akkor sem volt már lehetőség arra, hogy megköszönje az elismerést.

Amikor a díjat kihirdették, a Magyar Narancs interjút készített Munro magyar fordítójával, Mesterházi Mónika költővel, aki a csehovi párhuzamról ezt mondta: „Munrónál azért annyira nem kilátástalanok a helyzetek, vagy másképp kilátástalanok, mint Csehovnál. A szövegei is szikárabbak, Mansfieldhez képest pedig jóval kevésbé játékosak. De a kisiklott életek azért összekötik Csehovval. Munro rengeteg élethelyzetet körbejár, elsősorban női helyzeteket, de a legfőbb témája talán a magabiztos butaság önérvényesítő képessége. Ezt nagyon sok novellában ábrázolja. Ezzel szemben általában olyan valaki áll, aki sokkal érzékenyebb, árnyaltabban gondolkozik, ugyanakkor alulmarad ezzel az önérvényesítéssel szemben. Bár mégsem teljesen, mert a reflektálás képessége például megmarad.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk