Nem biztos az eredete, tovább vizsgálják az új József Attila-verset

  • narancs.hu
  • 2021. február 23.

Sorköz

Egyelőre mégsem árverezik el a kéziratot, mert felmerült, hogy nem eredeti. 

Nemrég nagy izgalmat keltett, hogy egy négy lapból álló notesztöredéken felbukkant egy eddig nem ismert, a költő kézírásával írt nyolcsoros József Attila-vers "Edit" címen. 

Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész akkor úgy értékelte, hogy a vers szoros kapcsolatot mutat a Számvetés című verssel, de a most megtalált költemény lehet József Attila első Edit-verse. 

A kéziratot az Antikvárium.hu árverezte volna el online, a Telex beszámolója szerint a cég regisztrált ügyfeleinek azonban most levelet küldött arról, hogy

visszavonják az aukcióról a kéziratot, mert további vizsgálatok kellenek, hogy az eredeti vagy sem.

A levél szerint ugyanis több szakértő is kétségbe vonta a kézirat eredetiségét, ezért helyszíni szemlére hívták az érintetteket. A restaurátor megállapította, hogy az irat 50 évnél régebbi, és egyelőre nincs perdöntő bizonyíték arról, hogy ne József Attila írta volna a verset, de további részletes vizsgálatokat fognak végezni. 

Felmerült az is, hogy a vers a Számvetés kéziratáról másolt szavakból áll, de ezt a szakértők elvetették.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.