Váncsa István: “Gondoltam már, hogy örökbe fogadnék egy hentest”

Sorköz

Kecskesajtról, népharagról és a recehájról is beszélgettünk. Mert megjelent a francia konyha rejtelmeiben eligazító Lakoma.

Magyar Narancs: Eddig összesen mennyi időt töltött terepen, a provence-i kolbászok közvetlen közelében?

Váncsa István: Nehéz összeszámolni, mert sok utazásból áll össze az élményanyag. Hosszú idő.

MN: Egy élet munkája?

VI: Ha azt nézem, mióta foglalkozom konkrétan ezzel a tárgykörrel, akkor a nyolcvanas évek végéig kéne visszamennem, amikor először jártam Franciaországban. Sok évtizedes hosszúságú projektről van szó.

MN: Az így eltelt évtizedek során észrevett magán olyan tüneteket, hogy egyre többet költ a „tárgykörbe”?

VI: Igen, amikor az ember effélékkel foglalkozik, általában ilyen jellegű tüneteket szokott magán észlelni.

MN: Nem szólt rá olykor a felesége rosszallólag, hogy egy kicsit most sok volt a szarvasgombából?

VI: A helyzet az, hogy a francia konyha tárgykörében utazva az én érdeklődési köröm nem elsősorban a terület luxusjellegű szegmensére irányult. Hanem éppenséggel azokra az ételekre, amelyeket a normális francia ember normális körülmények között a maga normális életében fogyaszt. A könyv is úgy épül fel, hogy a francia konyha luxuriőz vonulatát a lehetőség szerint mellőzi.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Legfeljebb néha-néha foglal magába ilyesmit, olyankor, amikor elengedhetetlenül szükségesnek láttam, vagy az érdekesség kedvéért. Vagy azért, mert történeti jelentősége van és így tovább, de valójában a könyv törzsanyaga a francia konyha tájjelegű ételeiből, tehát a regionális konyhák gasztronómiai kincseiből épül fel. A professzionális és később nemzetközivé váló francia konyhát, a La Varenne-Carême-Escoffier vonulatot nagyobb részt mellőzi. Az egy másik világ, ami a normális háziasszony vagy háziember érdeklődési körén kívül esik.

MN: Talán nem is baj, mert a szarvasgombával és a haute cuisine-nel könnyű felkelteni a népharagot, különösen egy olyan sokat szenvedett, és sok “Gordon Bleu-t” látott országban, mint a miénk.

VI: A népharag, amennyiben célpontot keres magának, akkor talál. Nem szükséges a gasztronómia térfelén kutakodnia.

MN: A könyvéből úgy tűnik, az az előítéletes gondolkodás, amivel mi, magyarok a sáfrányhoz közelítünk – hogy szisztematikusan és lenézően színezőanyagnak gondoljuk, kitagadva a fűszerek családjából -, az már-már felveti a kollektív bűnösség kérdését.

VI: A gasztronómia tárgykörében, és nemcsak Magyarországon, hanem világszerte, egészen vadító hülyeségek keringenek. Maga a gasztronómiai irodalom is tele van tűzdelve téveszmékkel, tévhitekkel, tévedésekkel. Egyébként a könyvben erről számos helyen történik említés.

MN: Mondjon egy-két egészen vadító gasztronómiai hülyeséget.

VI: A magyar ember hajlamos úgy képzelni, hogy a francia konyha nagyjából a franciasalátával egyenlő. Holott a franciasaláta, a könyvben írom is, jellemzően kelet-európai, azon belül elsősorban balkáni ínyencség. Készítik Bulgáriában, Horvátországban, Macedóniában, Romániában, Szerbiában, de Szlovákiában is, a horvátok és a szlovákok hozzánk hasonlóan franciasalátának nevezik, mások másnak.

false

 

Fotó: Máté Péter

Elméletileg Franciaországban is létezik hasonló képződmény, sárgarépa, tarlórépa, ceruzabab, zöldborsó, de azt speciel makedóniának (macédoine de légumes-nek) hívják,  ami szintén balkáni eredetre utal. Az előző mondat elején álló „elméletileg” szó azt jelenti, hogy a macédoine de légumes a francia élelmiszer-áruházakban, büfékben, étlapokon nem bukkan fel, francia női lapok receptrovataiban se találkozhatni vele. Elméletileg viszont létezik.

A kaszinótojás, amit szintén a francia konyha részének gondolunk, már csak azért is, mert rendszerint a franciasaláta társaságában jelenik meg a hűtőpultokban, szintén nem a gall szellem szülötte, míg ezzel szemben mondjuk a csülök pékné módra, ami ugyebár egy ősmagyar étel, legalábbis szerintünk, na, az egyértelműen francia.

MN: A könyve tanúsága szerint a krónikus kecskesajt-ellenesége is megenyhült a francia konyha küszöbét átlépve.

VI: Kecskesajt-ellenesség azért volt bennem korábban, mert Magyarországon általában egészen felháborító kecskesajtokhoz jut az ember. Míg ezzel szemben Franciaországban nem egy esetben olyan kecskesajttal találkozik, hogy a szeme kiugrik a csodálkozástól, mert nem érti, hogy az úristenbe lehet kecskesajt ennyire harmonikus ízű.  És finom, és pikáns és minden, amit az ember csak el tud képzelni. Hát, nem tudom, ez hogyan lehet, nem ismerem sem a francia kecskéket, sem a francia kecskepásztorokat személyesen. A termékekkel ellenben már volt szerencsém találkozni: rohadt jók.

MN: Beszélnünk kell a recehájról, mindközönségesen a sertéshálóról, ami mintha központi helyet foglalna el a gasztronómiai világképében.

VI: Leírtam több alkalommal is, hogy intézményes beszerzési forrás nem létezik. Jóban kell lenni a hentessel. Lehetőleg több hentessel kell jóban lenni. Az a helyes, hogy az ember a lányát henteshez adja férjül. Ha két lánya van, adja férjül mind a kettőt hentesekhez. Informális csatornákat kell kialakítani. Ezek a csatornák működnek, amíg működnek, utána újabb informális csatornák kiépítésére van szükség. Egészen addig, amíg ugyebár… Élethosszig tartó projekt ez, na.

MN: Ha megenged egy személyes kérdést: van hentes a családban?

VI: Sajnos a családban nincsen, az életem ilyen értelemben félresiklott, de azért megvannak a megfelelő kapcsolataim. Végső fokon ez a dolog a maga módján működik.

MN: Örökbefogadásra nem gondolt?

VI: Gondoltam már, hogy örökbe fogadnék egy felnőtt hentest, de nem találtam meg még az igazi jelöltemet.

MN: A nem-evéssel, szaknyelven a böjttel hogy áll?

VI: Fel se merült soha.

December 11-én, 18 órai kezdettel Lakoma, avagy az irodalmi szakácskönyvek címmel folytatódik a Libri Kiadó és a Mai Manó Ház Könyvek & Képek a Napfényműteremből sorozata, az est vendégei Váncsa István, Debreczeni Mónika és Csákvári Péter lesznek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.