Závada Péter: Még nem tapasztaltam olyan mértékű rombolást, mint ami az SZFE-n történt

  • narancs.hu
  • 2021. május 24.

Sorköz

De túl didaktikus volna a konkrét mai helyzetről politikai drámát írni – állítja.

A konkrét versekbe az aktuálpolitika kevéssé szűrődik be, de a hangulatomra rányomja a bélyegét. Egyszerre érzem azt, hogy muszáj részt venni a politikában, és hogy a legjobb volna teljesen kivonulni belőle. Egy biztos: nem szabad ott folytatnunk, ahol a vírus előtt abbahagytuk. – nyilatkozta új verseskötetéről Závada Péter a hvg360-nak. Túl didaktikus volna a konkrét mai helyzetről politikai drámát írni – állítja szerző, akinek a napokban online színháziban mutatták be.A széplélek című új előadását. A darab egy kormányozni nem tudó, de legalább a művészetért rajongó uralkodóról szól.

Az interjúban szóba került az SZFE-ügy is, ennek kapcsán úgy fogalmazott: „Az életem során még nem tapasztaltam olyan mértékű rombolást, mint ami az SZFE-n történt. Amennyire tőlem telt, támogattam az egyetemfoglalást. Irodalmi felolvasást szerveztünk, felszólaltunk, őrt álltunk. A kérdés ugyanakkor mára eldőlni látszik. Úgy tűnik, Magyarországon ismét az erő szült jogot.”

A járvány okozta nehézségekről azt mondta: „A vírus tapasztalata soha nem látott kihívások elé állított mindannyiunkat. Túl a gyászon egészen felfoghatatlan számomra, hogy pusztán nyerészkedés céljából komplett országokat lehet megvezetni a halálozási statisztikákat vagy a vakcinák hatásosságát illetően. De nyomasztott az is, hogy nem tudtam meglátogatni a családomat. Vagy hogy nem lehet előre tervezni, fogalmunk sincs, mennyiben fog megváltozni az életünk a vírus hatására. Jó lenne látni, hogy lesz-e újra élő színház, és ha igen, mikor, vagy pedig huzamosabb időre átköltözik az online térbe.”

Závada Péter új, Gondoskodás című verseskötete a napokban jelent meg Jelenkor Kiadónál. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk