Férfiak felemás cipőben – A foci-vb első csoportköre

Sport

Lezajlott az első etap, túl vagyunk 16 mérkőzésen, úgyhogy mielőtt elindulna a második kör (bár valójában tegnap már el is kezdődött), érdemes egy kicsit visszatekinteni az eddig látottakra.

„A foci olyan játék, amit 22 ember játszik, és a végén a magyarok veszítenek.”

Gary Lineker idézete eredetileg nem így hangzik, de az elmúlt 28 év megtanította nekünk, hogy a játék – legalábbis a mi szemszögünkből – erről szól. 1986 óta legfeljebb csak a játékvezetőink vehettek részt világversenyeken, és ők nem is szerepeltek rosszul: Puhl Sándor vb-döntőt vezetett, és később Kassai Viktor is számos komoly feladatot kapott mind a FIFA-tól, mind az UEFA-tól. Utóbbi végül az idei bírókeretbe nem került be, amit nagy mértékben annak is köszönhet, hogy a tavalyelőtti EB-n segítője, Vad (avagy a genya kommentelők szerint Vak) II János a gólvonalon állva nem vette észre az ukránok szabályos találatát. Az esetnek két komolyabb következménye lett: az egyik, hogy Kassaiék idén nem utazhattak Brazíliába, másrészt a FIFA bevezette a videós gólvonal-technológiát, ami a sportügyileg ultrakonzervatívnak számító szervezet első engedménye azok felé, akik már régóta követelik a virtuális bíró bevezetését. Az újítás egyelőre bevált, bár eleinte hálószaggató gólok esetében is bevetették a tv-közvetítések során, csak hogy senkinek ne legyenek kétségei. Aztán végre élesben is debütált a cucc, a Franciaország–Honduras mérkőzésen, de először jól megkavart mindenkit: először azt a kiírást láthattuk Karim Benzema lövését követően, hogy „nem gól”, de mint kiderült, ez arra vonatkozott, amikor előbb a kapufát találta el a labda, amit a hondurasi hálóőr beügyetlenkedett a vonal mögé, és ezt a digitális gólbíró is megerősítette végül. Szóval még nem teljesen logikusan használja a FIFA az újítást, de a lényeg, hogy nem fordulathatnak elő többet olyan vitatott ítéletek, mint az 1966-os döntőt nagy mértékben befolyásoló angol gól, vagy Vad II tavalyelőtti tévedése.

A bírónak még sincs videója

Tévedhetetlen gólbíró már van, tévedhetetlen játékvezető természetesen továbbra sincs, sőt. Az első három meccsen gyalázatos bírói tévedesek befolyásoltak jelentős mértékben végeredményeket, ami annak is a következménye, hogy a FIFA – nagy-nagy toleranciáját hirdetve – olyan bírókat is beszervez a tornára, akik nem túl acélos bajnokságokban dolgoznak. A Horvátországban már közellenségnek számító és angolul nem beszélő (!) Juicsi Nisimura benézte a brazil Fred műesését, Wilmar Roldan nem adott meg két szabályos gólt Mexikónak és a holland–spanyolon is esett két szabálytalan gól.

Thiego Silva és Olic a nyitómeccsen

Thiego Silva és Olic a nyitómeccsen

Fotó: MTI/AP/Felipe Dana

Később aztán javult a sporik teljesítménye, bár azért akadt még egy-két malőr: elmaradt 11-es Steven Gerrard lerántása után, meg nem adott, pedig szabályos svájci gól, túl nagy szigor Pepével szemben. Ezek mind videóbíróért kiáltanának, de az egyre súlyosabb botrányokba keveredő Sepp Blatter hajthatatlan, ami mögött sokan mindenféle összeesküvéseket sejtenek. Az tény, hogy a már jó pár sportágban sikerrel használt videóbíró alaposan felkavarná a játékot, és mi van akkor, ha odafent, a stúdióban a döntésért felelős sokadik játékvezető is érvényteleníti mondjuk a szabályos svájci gólt?

A bírónak legyen videója

Természetesen essék szó a pozitívumokról is, hiszen szerencsére van azokból itt bőven. Az egyik például az, hogy tévénézői szempontból Brazília eddig jó házigazda – egyedül a hondurasiak és a franciák hőböröghetnek, hiszen a hangrendszer meghibásodása miatt példátlan módon egyikük himnuszát sem játszották le a stadionban. Ami a vb eddigi legnagyobb pozitívuma, az a sok gól: körülbelül hármas átlagot produkálnak a mérkőzések, és az első csoportkör 16 mérkőzésből mindössze kettő végződött döntetlenre, abból is csak az Irán–Nigéria összecsapás lett 0-0. Ez volt az eddigi egyetlen gyenge meccs, első ránézésre úgy néz ki, hogy mindkét csapat kilóg a mezőnyból, és rakjuk még melléjük az inkább rúgdosódásban jelezkedő hondurasiakat, akiknek egyetlenegy helyzetük volt a franciák ellen. A többiek még bizakodhatnak, meg hát most még csak az első körön vagyunk túl, ilyenkor még mindenkinek van minimum matematikai esélye. Győztest persze lehetetlen jósolni, hiszen hiába kezdtek szédületesen a németek és a spanyolokat porrá zúzó hollandok, volt már példa (épp a hollandok esetében, a 2008-as EB-n), hogy a csoportmeccsek tarolása után elsüllyedt a hajó.

Van Persie fejel

Van Persie fejel

Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

A sok gól mellett az emlékezetes pillanatból is akadt szép számmal. Még soha nem láttunk a nézőtéren szorítani a keretből furamód kihagyott játékost (Kaká), aztán említhetnénk még azt, ahogy Van Persie a levegőben úszva átfejeli Iker Casillast, ahogy a sértődött hülyegyerekként viselkedő uruguayi Pereira lerúgja a nagy felfedezett Costa Rica-i Campbellt, ahogy az elnyűhetetlen Pirlo egyszerűen képtelen hibázni, ahogy a gólünnepben lesérült angol gyúrót egy kajásdoboz szerű hordágyon viszik el, ahogy a magyar bajnokságban acélosodó és Argentína ellen amúgy jól teljesítő Besic nekirohan a saját csapattársának Messi üldözése során, ahogy a svájci cserék megfordítják a meccset, ahogy Dempsey törött orra egy C betű alakját veszi fel, és ahogy az ezúttal a tahóbb énjét tartalékoló Balotelli elégedetten kacsint a kamerába. Ha a második kör is ilyen jó lesz, egy panaszunk sem lehet, úgyhogy már csak a bíróknak kell javulni még egy kicsit, a sok esetben felemás cipőt, valamint ananászfrizurát viselő játékosokon semmi sem múlik. Illetve igen: a foci akkor lenne végre egy igazán menő sportág, ha a videóbíró bevezetésével kiirtanák belőle a játékosok kisasszonykodását és a folyamatos bíróátverési szándékot. És akkor Channing Tatum és Jonah Hill sem rakna ki ilyen paródiákat az internetre.

Figyelmébe ajánljuk