Mah-jong: Kő´ egy veréb

  • - boda-nyulasi -
  • 1999. április 29.

Sport

Az úgy van, hogy ül az ember három másikkal a lehetőleg négyzet alakú asztalnál, és szép csöndesen megbolondul. Nem jön a kő. Hiába az imák, az afrikai és távol-keleti varázsmondókák mormolgatása, a különlegesnél különlegesebb alakzatok megépítése kezdéskor, még egy nyavalyás virágkő sem segít. Ellenségeink szépen haladnak, nehogy megvezessen a pókerarc, jól tudjuk, megint nem mi mondjuk ki a partit befejező, orgazmusközeli állapotot hozó mágikus szót: mah-jong.
{k199917_21;b}Az úgy van, hogy ül az ember három másikkal a lehetőleg négyzet alakú asztalnál, és szép csöndesen megbolondul. Nem jön a kő. Hiába az imák, az afrikai és távol-keleti varázsmondókák mormolgatása, a különlegesnél különlegesebb alakzatok megépítése kezdéskor, még egy nyavalyás virágkő sem segít. Ellenségeink szépen haladnak, nehogy megvezessen a pókerarc, jól tudjuk, megint nem mi mondjuk ki a partit befejező, orgazmusközeli állapotot hozó mágikus szót: mah-jong. A játék története az ősi Kínába vezet vissza: az Oroszlánszívű Richárd idején született Shocay ´Hoo-ban, vagyis a legendák könyvében írták le annak a 108 harcosnak a történetét, akik egy sziklás szigeten találtak menedéket a Sung-dinasztia alatti forradalom - megkockáztatjuk, hősi - idején. Hogy emlékük és vitézi tetteik sora örökké éljen, az akkor igen elterjedt kártyajátékok egyes lapjait róluk nevezték el. (Vö. Harras Rudolf és társai.) Telt-múlt az idő, a több játékból egy lett, és Ning-Po városának elefántcsont-faragói is örülhettek: a kopós kártyalapokat a tartósabb, dominószerű kövek váltották fel. Jó néhány évszázaddal ezelőtt megszületett a mah-jong.

És itt tartozunk egy röpke névmagyarázattal: számunkra megfejthetetlenül érdekes, hogy miközben a legendárium héroszokról regél, a játék végül egy hősiesnek nagy jóindulattal sem nevezhető tollas jószágról kapta nevét:

Mah-Tsiong = veréb

A névadó madár ékesíti egyébként a játék négy kövét.

Terjedelmi okokból sem részletes játék-, sem szabálymagyarázattal nem szolgálhatunk: tessék szimplán becsszóra elhinni, a világ alighanem legizgalmasabb és legszórakoztatóbb elfoglaltságától fosztja meg magát az, aki kedvcsináló dolgozatunk olvastán nem rohan egyenest valamelyik mah-jong-lerakatba (míg évekkel ezelőtt csak a világ naposabb oldalán, esetleg egy kínai diplomakapcsolatot szemtelenül kihasználva lehetett hozzájutni, ma - különböző minőségben ugyan - már mifelénk is viszonylag egyszerűen beszerezhető). A műanyag változat már egy közepes Hasbro-társas áráért megvan, de a klasszikus és gyönyörű, bambuszból és csontból készített, metszett kollekció is megéri a befektetést: a mah-jong - és szenvedélye, mint azt személyes példánk is ékesen bizonyítja - egy életre szól.

A játék meglehetős szervezkedéssel indul: a 144 kőből -minden parti elején - falat rakunk, eldől, ki kezdi a játékot, amelynek legalapvetőbb szabályai a römiére emlékeztetnek: alapesetben tizennégy kövünk mindegyikének bele kell simulnia valamilyen egységes rendszerbe. Akárcsak a legtöbb ismert kártyajátékban, itt is a húzás és dobás jelenti a dolog motorját: az összképet vagy a falból húzott, vagy az ellenfelek dobta kövekkel javíthatjuk. Az előbbi esetében titkon örülhetünk a fejlődésnek, ha viszont a máséra ácsingózunk, terítenünk kell. A három "alapszín" - írás, kör, bambusz, egytől kilencig számozva - mellett a négy égtájnak megfelelő szeleket, valamint vörös, zöld és fehér sárkányokat gyűjtögethetünk. Minden egyes számból, szélből és sárkányból négy-négy egyforma kő áll rendelkezésre. Van még nyolc darab virágkő, de ebbe már tényleg nem megyünk bele...

Az alapmechanika viszonylag gyorsan és fájdalommentesen elsajátítható: néhány hét alatt reflexszé válnak a kezdetben bizony kínainak ható krikszkrakszok. A variációs lehetőségek száma lényegében kimeríthetetlen: a játék egyik szépségét éppen az adja, hogy

nincs két egyforma parti,

és egy körön belül akár többször is módosíthatjuk stratégiánkat. Az elérhető pontszám pedig nagyban függ attól, hogy mennyire bonyolult összefüggésrendszert sikerül gőggel kiterítenünk a végén. A dolog persze a szerencsén is múlik.

Két nyomós oka van annak, hogy híreink szerint még a múlt század elején is kézfejével fizetett az, akit ilyesfajta játszódáson kaptak a kínai hivatalosságok. Egyrészt a mah-jong társadalmi funkciója Keleten hasonlatos a pókeréhez: a bűntanyák mélyén és piszkos lebujokban (ezt mi már amerikai filmekben is láttuk, tehát igaz) súlyos összegek cserélnek gazdát néhány schnellparti során. Másfelől pedig nagy igazság az is, hogy akit a mah-jong örvénye húz, az kevéssé jeleskedik felfújható gumikapájával a közismerten vizes rizsföldeken. Velünk is nemegyszer megesett már az a csúfság, hogy a péntek délutáni kezdést követően néhány órás csendespihenővel vasárnap este sikerült felkászálódnunk az asztaltól.

Kézfej ide vagy oda, a fáma szerint azért szép számmal akadnak bizonyos

bevállalós

kínai bácsikák,

akik szép, hosszú és nagyon tartalmas életük során kizárólag csak a csontlapocskákkal és éppen aktuális ellenfeleikkel álltak bizalmas és napi kapcsolatban. A másik oldal: egyik állandó partnerünk, a magát olykor-olykor a kiemelkedő spílerek magas polcára álmodó Gyurkity egy ízben találkozott egy, népének szép hagyományait nem ismerő keleti rőfössel, aki annak fejében vállalta egy készlet importálását, ha megtanítjuk mah-jongozni. Vérzett a szívünk, de szánakozva utasítottuk vissza a tudatlan kínai ajánlatát.

A mah-jongban az is nagyon szép, hogy játék közben nincs barátság, rokonság, atyafiság, szeretet, szerelem: mindenki kivétel nélkül ellenség. Nem beszélve arról a fokozhatatlan gyűlöletről, amit az ember az iránt érez, aki egy gyönyörűséges, háromezer pontot érő játékkal küldi padlóra, majd pedig, jellemtelenségét is fényesen igazolva, nem átall alpári módon örvendezni véletlen és nagyon-nagyon mulandó sikerén. Ha mi győzünk, az más, és higgye csak el minden játszótársunk - még te is, Gyurkity -, hogy őszintén és önzetlenül segíteni akarunk, amikor orrukra kötjük a receptet, tartós sikerünkét. Amit egyébként megérdemlünk, mert nagyon tudunk. (Hát hiszen mi egyébért is választottuk volna éppen egymást a most még illegalitásban, de fényesen működő Magyar Mah-Jong Szövetség elnökének, illetve főtitkárának?!)

- boda-nyulasi -

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.