Politikai okokból küldtek haza két török focicsapatot kupadöntő helyett Szaúd-Arábiából

  • narancs.hu
  • 2023. december 30.

Sport

Mustafa Kemal Atatürk arcképét és a török himnuszt sem látták szívesen a rendezők.

A török Szuperkupa-döntőt rendezték volna meg péntek este Rijádban, de a helyszínre érkező többezer néző ellenére végül elmaradt az ország két legnépszerűbb klubja, a Galatasaray és a Fenerbahçe focicsapatának meccse – írja a Reuters. Az ok politikai: a szaúdi rendezők nem engedték, hogy a focisták a Török Köztársaság alapítója, Mustafa Kemal Atatürk arcképével ellátott pólóban melegítsenek. A klubok azt terezték, kezdés előtt Atarürk idézetet is kivittek volna a pályára:

„Béke otthon, béke a világon.”

A klubok és a szaúdiak annyira nem engedtek az álláspontjukból, hogy a pénteki meccsről a nézőket is hazaküldték, a két klub pedig visszautazott Isztambulba.

A török futballszövetség közleménye szerint a klubokkal közösen hozták meg a döntést, mert „problémák voltak a szervezéssel". A Reuters idézi a szaúdi állami tévéhez eljuttatott szervezői közleményt, ebben az áll, hogy a török csapatok szegték meg a korábbi megállapodást. Olyan információk is nyilvánosságra kerültek, hogy  a szervezők a török himnusz lejátszását sem akarták engedélyezni.

Törökországban már a meccs bejelentésétől kezdve komoly kritikák érték a szövetséget, amiért belementek, hogy a Török Köztársaság alapításának századik évfordulóján megrendezett meccset Szaúd-Arábiában rendezzék. Miután a klubok hazaérkeztek, nagyjából egy emberként állt ki az ország nyilvánossága a török fél mellett: a hazérkező játékosokat a reptéren ünneplő szurkolók fogadták, a Saudi Pro League közvetítési jogaival rendelkező török tévécsatorna pedig eltávolította kínálatából a liga meccseit.

A meccs áthelyezése nyilván a pénz volt, ugyanis az ország az elmúlt években hihetelten pénzösszegeket ölt be a fociba, ennek részeként próbálnak komolynanvehető európai focimeccseket is hozni az országba. Arról, hogy mennyire túlmutat ezt a jelenség a sporton, alább egy kattintásra várja egy cikk a témában.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk