Tetoválás és testékszer: Hegen-völgyön

  • Pál Kata
  • 2001. december 20.

Sport

Az egyik, kézenfekvő módszer, ha a mennyiséget növeljük, azaz minden létező felületre rajzoltatunk, valamint a legvadabb helyekre is fémeket tetetünk. Igényesebb megoldás a minták exkluzivitására helyezni a hangsúlyt, illetve ha teljesen egyedi ékszert tervezünk vagy terveztetünk. Újra hódít a hegtetoválás és a bőr alá ültetett fém, mindkettő a kidomborodást, vagyis a kép háromdimenzióssá válását helyezi előtérbe.
Az egyik, kézenfekvő módszer, ha a mennyiséget növeljük, azaz minden létező felületre rajzoltatunk, valamint a legvadabb helyekre is fémeket tetetünk. Igényesebb megoldás a minták exkluzivitására helyezni a hangsúlyt, illetve ha teljesen egyedi ékszert tervezünk vagy terveztetünk. Újra hódít a hegtetoválás és a bőr alá ültetett fém, mindkettő a kidomborodást, vagyis a kép háromdimenzióssá válását helyezi előtérbe.

Vannak persze kevésbé tartós megoldások, a matrica, a testfestés és a henna (mendhi), ezek - az alapanyagtól és az időjárástól függően - 1 órától 3 hétig maradnak meg. Elsőre sokan az ideiglenes változattal próbálkoznak, mielőtt végleg eldöntenék, mit hová örökre, de azoknak is jól jön, akik csak egy este vagy nyaralásuk idején szeretnének villogni. A sor végén azok állnak, akik allergiásak lesznek a bőrükbe fecskendezett festéktől. ´k a reménytelen esetek.

A tetoválás - tattoo - elnevezés James Cook kapitánynak köszönhető, aki 1769-ben Tahitiról importálta tatau alakban, ennek eredeti angol átírása tatow volt, azóta tattoo formában él tovább. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a bőr díszítésének igénye egyidős az emberiséggel. Sokszor viselője társadalmi helyzetét jelezte, vagy kultikus jelentősége volt, fontos része a mágiának. A divattetoválás eleinte "férfimunkának" számított, de mára a nők behozták a "lemaradást", bár magas részvételi arányuk a kozmetikai tetoválások (száj-, szemkontúr, szemhéj és szemöldök) terjedésével is magyarázható. Ez persze már a szépségipar része, arra alapozva, hogy a nők hajlandóak tetemes összegeket kifizetni örök elégedetlenségre okot adó külsejük javítása érdekében, valamint hogy elkerüljék a sminkeléssel járó szöszmötölést. Egy pár szemöldök ára 12-25 000 Ft közötti, és gyakorta további pénzrabló korrekciót kíván. Hosszadalmas döntési és érzéstelenítési procedúra után a műveletet villámgyorsan kell elvégezni, mert ezek a bőrfelületek roppant érzékenyek, szinte azonnal elkezdenek dagadni. A deformálttá szurkált bőr viszont óhatatlanul a rajz torzulásával jár, bosszantóan hosszú távra keserítve meg hétköznapjainkat. A kozmetikus szerint a festék 3-5 év alatt kikopik.

Az "örök" tetoválás is drága, egy szál harangvirág a lapockán 7-10 ezer forint körül van, de minél egyedibb vagy bonyolultabb a kérés, a tarifa annál meredekebben emelkedik. Különbséget szoktak tenni az egy- és többszínű ábrák árfolyama között - az előbbi 1300 Ft/cm2, míg a színes 1600 forint.

Sokan attól félnek, hogy a tetoválás során valamilyen fertőzést kapnak. Ezt elkerülendő a legjobb megoldás, ha a Magyar Tetoválók Szövetségének tanúsítványával rendelkező műhelyek - negyvenhét ilyen van az országban, többnyire Budapesten, listájuk a Tattoo Magazin honlapján olvasható - közül választunk.

A testékszerek ára berakással együtt 6500 forinttól, a határ a csillagos ég. Természetesen minél bőrbarátabb anyagból készül (titán, nióbium, acél, platina, meglehetősen széles a választék), annál kevésbé kell irritációtól, gyulladástól tartani. Az viszont kitartó utánajárást igényel, ha a fejbőrt vagy a nemi szerveket választjuk célterületnek, mert - a tetováláshoz hasonlóan - ezt nem mindenhol vállalják. A kisajkakat, csiklót, fitymát díszítő testékszerek nem is feltétlenül azért veszélyesek, mert ott érzékeny a bőr, hanem mert nehezebb tisztán tartani, főleg a testnedvek és a "bezártság" miatt. Éppen ezért csak alkalmi felszerelkezésre javasolt, bár sokan hajlamosak kényelemből és/vagy lustaságból megfeledkezni erről. A köldök is borzasztó kényes terület - lapos hassal sem lehet megakadályozni a bőrredők egymáshoz préselődését, különösen "ülő életmód" mellett -, mégis egyike a leggyakoribb piercingnek.

A tetoválástól kétféle módon szabadulhatunk. A lézeres kiégetés ára 1500-4000 Ft/cm2. Nagy hátránya, hogy a kontúrok hegként gyakran a bőrön maradnak. Az egyik ismert lézerklinika tapasztalatai szerint minél egyszerűbb az "alkotás", annál könnyebb eltávolítani. Ennek megfelelően nyom nélkül a színes (különösen a zöld színű) dísztől a legnehezebb megszabadulni. A bőrátültetés igényesebb és jóval drágább megoldás (180-200 000 forint közötti összegért), de ebben biztosabb a siker.

Pál Kata

Ápolás

A kötés levétele után érdemes langyos vízzel lemosni a sebes bőrt, és óvatosan megszárítani. Nem ajánlott ilyenkor uszodába menni, mert nagyobb a fertőzésveszély. Az általunk megkérdezett szoláriumok egyikében sem mondták, hogy "friss tetoválással nem ajánljuk", de az biztos, hogy az erős, közvetlen napfény ártalmas lehet. A szoláriumosok szerint a testékszereket, fülbevalókat is csak abban az esetben szükséges kivenni, ha azok méretük miatt árnyékolnak.

A friss tetoválást tilos kapirgálni, piszkálni még akkor sem, ha ég, viszket és húzódik. Ilyenkor gyorsítja a fertőzésmentes gyógyulást, ha tisztán tartjuk a meggyötört bőrt és gyulladást csökkentő krémet használunk. Ezek tekintetében megoszlanak a vélemények, van, aki a vazelinre esküszik, más a körömvirágra, megint mások beérik babakrémmel, de mindenképpen kenni kell, ha nem akarjuk, hogy a tetoválás sokáig hólyagos legyen, kiszáradjon vagy berepedezzen. A profik később is rendszeresen vazelinoznak, pusztán fényesítés céljából, mert úgy szebben látszik a minta.

Figyelmébe ajánljuk