A miniszterelnök és a fiú: színdarab készül Orbán Viktor és Antall József találkozásáról

  • narancs.hu
  • 2022. április 10.

Színház

A darab létrejöttét 600 ezer forinttal támogatta Kásler Miklós minisztériuma.

Ugyan nagyon kevéssel: mindössze 600 ezer forinttal, de támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy létrejöjjön és bemutatássák A miniszterelnök és a fiú című, Antall József és az ifjú Orbán Viktor fiktív, véletlen találkozásáról és párbeszédéről szóló darab – írja a Magyar Hang.

Pozsgai Zsolt drámáját maga a szerző álmodta színpadra, Antall Józsefet Szabó Sipos Barnabás (Elment az öszöd) formálja meg, míg a nemrég újraválasztott Orbán Viktort a Party Maffia zenekar énekese, Fecske Dávid alakítja.

A történet szerint 1990 őszén, a taxisblokád idején az Országgyűlés liftjében két emelet között bennragadó két politikus, az akkor miniszterelnök Antall és az akkor ellenzéki vezető Orbán párbeszédét követhetjük végig. Az alkotók szándéka szerint a dráma a fiatalokat szeretné megszólítani, „akik keveset tudnak az akkori bonyodalmakról, a rendszerváltozás ellentmondásairól”.

A darab premierje április végén lesz az Elkxrtuk című film producere, Kálomista Gábor által igazgatott Thália Színház Arizona stúdiószínpadán. A közelgő bemutató kapcsán Pozsgai Zsolt interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyben leszögezi, hogy Antall József „értékrendszerének” örökösét Orbán Viktorban látta. „Az ő utolsó évei­nek egyik legfontosabb társa, még akkor is, ha időnként ez nem is volt teljesen nyilvánvaló, a Fidesz akkori elnöke” – állítja a rendező, sőt tovább is megy. Pozsgai szerint Antall „szinte fiának tekintette” Orbán Viktort, a „csalódott mester és az elszánt fiú drámájáról” szól a darab.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk