Az Emmi azzal nyugtatja a kedélyeket, hogy márpedig "A független színházak működési támogatása változatlanul biztosított"

  • narancs.hu
  • 2019. december 31.

Színház

De az éjjel megjelent előadó-művészeti törvény végrehajtási rendeletének anomáliájáról egy szót nem ejtenek.

Továbbra is biztosított a független színházak működése – közölte az MTI-n keresztül az Emmi.

Eszerint "az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény 19. § (1) bekezdése egyértelműen rendelkezik: mind a szakmai programmegvalósítást, mind a működési támogatást rögzíti. Ebből adódóan a független színházak működési támogatása változatlanul, a korábbi évekhez hasonlóan biztosított."

Mint arrról a mai nap során lapunk is beszámolt, egymásnak ellentmondó rendeletek jelentek meg a legfrissebb Magyar Közlönyben a független színházak sorsáról. Ennek értelmében a független színházak és társulatok a jövőben alapműködésre nem, csak "szakmai programmegvalósításra" igényelhetnek majd kormányzati támogatást egy december 30-i  rendeletmódosítás értelmében.

Az előadó-művészeti törvény végrehajtási rendeletéből került ki a működési támogatás, mindez a nem nemzeti és nem kiemelt színházakat, hanem jórészt a függetleneket érintheti.

Hogy mi a kormány szándéka, egyelőre nem igazán világos. Feltűnő azonban, hogy rövid időn belül már másodszor mutatkozik meg a független színházak ellehetetlenítésének szándéka.

Figyelmébe ajánljuk