Demeter Szilárd beismerte, a felháborodás miatt maradt ki a kulturális törvénymódosításból az NKA bedarálása

  • narancs.hu
  • 2019. december 14.

Színház

Egyetért Vidnyánszkyval, hogy a kormány kultúrpolitikája akár a színházak repertoárjában is megjelenhetne bármilyen formában.

A Hír TV-nek péntek este adott interjújában a héten elfogadott kulturális törvénycsomagról értekezett a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője. A törvénytervezet elkészítésében is közreműködő Demeter Szilárd szerint a jogszabályi csomag "arról szól, hogy próbáljuk megszervezni a kulturális életet. Ez nem azt jelenti, hogy beleszólunk a művészek alkotói tevékenységébe. Nem adunk megrendelést, hogy nem tudom milyen propagandaanyagot kell gyártani."

Ezzel szemben, mondjuk, mint ahogy arra a műsorvezető is rákérdezett, Vidnyánszky Attila nemrég még úgy nyilatkozott, hogy az sem volna ördögtől való, ha a kormány kultúrpolitikája akár a színházak repertoárjában is megjelenne, bármilyen formában.

Demeter bár percekkel korábban úgy fogalmazott, nem szólnának bele művészi tevékenységbe, persze nem okoz csalódást, és Vidnyánszkyval:  "Én ezzel teljes mértékig egyetértek."

Arról, hogy a kiszivárgott minisztériumi anyagban még szerepelt az NKA szétverése, de a benyújtott és elfogadott törvényben már nem, azt mondta Demeter Szilárd, hogy "valóban volt ilyen gondolkodás. (...) Sokat gondolkodtunk rajta, különböző modelleket dolgoztunk ki, de végül megszületett az a politikai döntés, hogy most nem nyúlnak az NKA-hoz. Ami természetesen a döntéshozó felelőssége."

A törvénymódosítás másik kardinális kérdéséről azt mondta: "Én úgy tudom, hogy jelen pillanatban az önkormányzati fenntartású fővárosi színházak jelentős részét továbbra is az állam fizeti ki, tehát Karácsony akkor tudná megmenteni a fővárosi színházakat, ha több pénzt tenne bele, tehát nem kell tartalmilag ezt így megmenteni, egész egyszerűen finanszírozni kell, saját vállalás. Az önkormányzat eldönti, hogy akar hat színházat, akkor hat darab színházat fizessen ki. Erre mondta azt az állam, hogy ok, de beszáll a költségekbe, de akkor, ha vegyes fenntartású akkor nyilvánvalóan szeretné látni, hogy mire és hogyan költik el azt a pénzt, mi történik az adott intézményen belül."

Figyelmébe ajánljuk