Gothár Péter nem taníthat többé a színművészetin

  • narancs.hu
  • 2019. december 9.

Színház

Lezárult az etikai bizottság vizsgálata, Gothár szerződését azonnali hatállyal felbontották.

Nem taníthat tovább Gothár Péter rendező a Színház- és Filmművészeti Egyetemen - közölte az intézmény.

Gothár menesztését az etikai bizottság javasolta a vizgsálatának lezárultával, Upor László rektorhelyettes pedig elfogadta a bizottság ajánlását, és Gothár Péter szerződését a hétfői nappal megszüntette.

"Az ügyet ezzel lezártnak tekintjük, és szeretnénk a továbbiakban a jövő feladataira koncentrálni" - közölte az egyetem.

Az etikai bizottság közleményében azt írta, vasárnap zárult le az etikai vizsgálat Gothár ellen, és végül a bizottság egyöntetű döntéssel úgy határozott, hogy "Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolja az SZFE vezetésének".

Az etikai bizottság azt is megállapította, hogy az egyetem vezetése nem tudott az ügyről, és csak a nyilvánosságból értesült arról, illetve nem tudtak arról sem, hogy Gothár Péter az egyetemen elkövetett volna bármilyen etikai vétséget - ilyenről azóta sem érkezett bejelentés.

Az etikai bizottság szerint ugyanakkor súlyosan sérült az Etikai Kódexnek az egyetem jó hírnevének megőrzésére szolgáló irányelve, ezért javasolták Gothár menesztését, mert így megóvható az európai ismertségű egyetem jó híre és morális integritása, mielőbb helyreállítható az oktatás zavartalan menete, és megerősíthető az etikai vétségek kezelésére irányuló egyetemi eljárásrend iránti bizalom.

"Hangsúlyozzuk, hogy Gothár Péter művészi munkája, szaktudása az egyetem mindenkori vezetősége számára, indokolttá tette több mint harminc éve tartó oktatói alkalmazását. Szükségesnek látjuk kimondani, hogy határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől" - írja közleményében a bizottság, amely azonban kitér arra is, hogy "tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné".

A közlemény végén megjegyzik, hogy az etikai bizottság egyébként nem nyomozást folytatott, nem volt bizonyítási eljárás, csak az ártalomcsökkentés volt a vizsgálat célja. A bizottság emellett javasolta azt is, hogy a 2020-as februári szemeszterkezdéskor oktatóknak és hallgatóknak is tartsanak szemléletformáló, az egyetem etikai egységét és integritását erősítő kurzusokat.

Gothár Pétert novemberben távolították el a Katona József Színházból, miután "erkölcsileg elfogadhatatlan módon" közeledett egy kollégánőjéhez.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.