Cserhalmi: A kormánynak nincs beleszólási joga a színházak működésébe

  • narancs.hu
  • 2019. december 9.

Színház

A színész bár beteg, szintén részt vesz a kultúra függetlensége melletti tüntetésen.

Széleskörű tiltakozást váltott ki egy múlt héten kiszivárgott törvénytervezet, ami megszüntette volna a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA), ellehetetlenítette volna a független színházakat, és lényegében vétójogot adott volna a kormánynak az önkormányzati kőszínházak igazgatói kinevezéseiben. Bár a hétfőn a parlament elé beterjesztett törvénymódosításból kimaradt az NKA megszüntetése, hétfő este így is tüntetést tartanak a kultúra függetlensége mellett, több színész pedig a hétvégén tiltakozó videókban fejtette ki a véleményét.

Bár Cserhalmi György eddig nem szólalt meg az ügyben, a 24.hu kérdésére azt mondta, ő is ott lesz a hétfő esti tüntetésen.

"Nem értek egyet ezzel a tervezettel, mert az állam és a kormány nem a saját pénzét költi, hanem az enyémet, így nincs beleszólási joga a színházak működésébe. Bár beteg vagyok, de természetesen ott leszek este a Madách téren a tüntetésen" - mondta Cserhalmi.

A lapnak Szarvas József, a Nemzeti Színház tagja azt mondta, este fellépése van, ezért nem tud ott lenni a tüntetésen, de a törvénytervezet szerinte egyébként sem csorbítja a művészi szabadságot, sőt, azzal is egyetért, hogy legyen vétójoga is akár az államnak a színház-igazgatók kinevezése kapcsán. A szintén a Nemzeti Színház társulatához tartozó Blaskó Péter nem akart a kérdésben nyilatkozni, mert bár van véleménye, azt a családjával kívánja megosztani.

A Centrál Színház igazgatója, Puskás Tamás azt mondta, örül annak, hogy a javaslatból kikerült az NKA megszüntetése, mert a legfontosabb a színháznál, hogy a közpénzről demokratikusan megválasztott döntéshozók döntsenek. Hozzátette, ő ugyanakkor önmagában semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy aki pénzt ad kultúrára, az szeretne beleszólni abba is, hogy kire bízza az intézményt. Puskás a tüntetésre ezzel együtt is tervezi, hogy kimegy, mert szeretné meghallgatni, hogy "a másik oldal mit mond".

A lapnak Cseke Péter, a kecskeméti Katona József színház igazgatója nem nyilatkozott, ahogy Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója sem.

Figyelmébe ajánljuk