Hofi nem szerette Orbánt és a Fideszt, de nem lehet, hogy félreértjük?

Színház

Alighanem ő a 20. század második felének legelevenebb utóéletű magyar előadóművésze. Nézzük, hallgatjuk és idézzük, istenítjük és ócsároljuk, értjük – és félreértjük. De miben értjük félre?

„Minden idők legnagyobb művésze volt” – 2002-ben így búcsúztatta a képernyőn Hofi Gézát a lelkesült szavait vajmi ritkán kicentiző Nap Tv-s műsorvezető, Lakat T. Károly, aki e tódításával mégsem csupán a nyilvános gyász majd mindenkit aránytévesztésre ragadtató erejét illusztrálta. Hofi népszerűségének, pozíciójának és szerepének páratlanságáról is elmondott valamit ez az éktelen túlzás, hiszen a minden ízében egyedi jelenséget már életé­ben sem igen tudták a hasonlítás kényelmes alkalmatosságával körülírni.

false

 

Fotó: Fortepan

 

Mélyebb elemzésnek alávetni pedig szinte meg sem próbálták, így hát maradt az egyediség érzékeltetésének pontatlan, de oly kézre eső eszköze, a felsőfok. Ami, nem vitás, illett is Hofi pályafutásának atipikus emelkedéstörténetéhez, amely a kőbányai népi, azazhogy proli hőst kivételes nyilvánosságbeli magaslatra juttatta, messze túl a porcelángyáron, a debreceni (büfé)színészi állomáson és a vendéglátóipari szórakoztatás stációin - olvasható lapunk legfrisebb számában.

A Magyar Narancs szerzője, László Ferenc ha nem is mély, de mindenképpen alapos elemzésre vállalkozott annak apropóján, hogy Corvina Kiadónál megjelent egy idézetgyűjtemény Hofi megmondja címmel. Szerzőnk azt is megvizsgálja, hogy a komikus, politikai megmondóember hogyan is viszonyult 1989 előtt a pártállamhoz, majd a rendszerváltáshoz, később pedig a bal- és jobboldalhoz, mi több, Orbán Viktorhoz és a Fideszhez. Nem ok nélkül tesszük fel ezt a kérdést, hiszen a jelenlegi miniszterelnökről mondott mondatai a legnagyobb videómegosztón igencsak felkapottak, jelenleg közel 1,2 milliós megtekintésnél tart a felvétel.

"A legcsekélyebb túlzás nélkül kijelenthető: Hofi nagyon utálta a Fideszt és személy szerint Orbán Viktort. (Életrajzi szempontból akár a „halálosan” határozószót is leírhatnánk az „utálta” szó elé, lévén a humorista szívhalála a 2002-es választások második fordulóját megelőző egyik fideszes tömeggyűlés tévéközvetítése után következett be.) Csakhogy ez az értelmezési keret folytatólagosan nem vet számot azzal a feszélyező ténnyel, hogy a specifikus heveny utálat egy jóval kiterjedtebb és alapvetőbb ellenszenvrendszer részét képezte" – írja szerzőnk.

Arról, hogy mi is ez az ellenszenvrendszer, mit gondolt igazából Hofi a hazai közéletről, a friss számunkban olvashat.

A lap már az újságárusoknál, vagy fizessen elő rá itt:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk