Így mentik át a kultúrát a koronavírus idején

  • narancs.hu
  • 2020.03.13 15:30

Színház

Számos olyan eseményt jelentettek be, melyek élő közvetítése otthonról is nézhető, hallgatható lesz.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetését követően március 12-től nagyon nehéz helyzettel szembesült a kulturális szolgáltatóipar. Mint ismert, a kormány a rendkívüli jogrend keretében megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri és az 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket. Ráadásul a fővárosi önkormányzat pénteken bejelentette: a fenntartásába tartozó minden mozit, könyvtárat, múzeumot bezárat függetlenül attól, hogy 100 alatti vagy feletti az adott intézmény befogadóképessége.

Ehhez igazodva sorra mondták le a szervezők a kulturális rendezvényeket, valamint ideiglenes bezárásukról adnak hírt az intézmények. Akadnak azért kivételek.

Tényleg rendkívüli idők jönnek

Nagyon kevés olyan színház van Budapesten, amely 100 fő alatti befogadó hellyel rendelkezik –ilyen a Stúdió K Színház. "Mivel a Stúdió K befogadóképessége 50 fő, előadásaink létszáma még a stábbal együtt sem éri el a kritikus 100 főt, így a kormány mai rendelkezéseivel összhangban azokat megtartjuk" – írták csütörtökön a holnapjukon. Ám egy fél nap sem telt el, változtattak az álláspontjukon. Pénteken már ezzel a felhívással találkozhattak az érdeklődök a site-on: "bármennyire is szerettünk volna Önökkel lenni ezekben az időkben is, a környező országokból érkező, egyre nyugtalanítóbb hírek hatására ma úgy döntöttünk, hogy mégis bezárunk".

false

 

Fotó: Facebook/Rózsavölgyi Szalon

A 75 fő befogadására képes Rózsavölgyi Szalon bizonyos előadásokat megtart, másokat meg nem – részletes tájékoztatásért közleményüket érdemes végigböngészni. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy náluk "a nézők asztalok mellett ülnek". Illetve azzal nyugtatják a közönségüket, hogy állandóan fertőtlenítik a színházi asztalokat, székeket, levegőztetnek.

Tömeges színházbezárásokra Magyarországon eddig még soha, a világháborús évek alatt sem volt példa. Azért, hogy senki se maradjon kultúra nélkül, megalapították az Első Magyar Karantén-színházat a TRIP Hajó szervezésében, ahol színészek, zenészek, előadóművészek találkozhatnak egymással, hogy egyszeri és megismételhetetlen produkciókat hozhassanak létre – írja a Színház Online. Mivel nézők nélkül nincs színház, ezért a TRIP Hajó csapata minden előadást rögzít, és lehetőséget biztosít arra, hogy a nézők otthonukban, biztonságos környezetben, élő Facebook-közvetítésen keresztül lehessenek részesei a kulturális programsorozatnak.

#neváltsdvissza

Ezzel a hashtaggel indult el egy kezdeményezés a Facebookon, amely arra biztatja azokat, akik megtehetik, hogy ne kérjék vissza a pénzt azokért a színház- és koncertjegyekért, amiket a koronavírus miatt végül nem tudnak felhasználni, ezzel is támogatva a színházakat, szervezőket, művészeket.

Önként vállalt karantén

A koncertek, bulik megtartása – a 100, illetve az 500 fős kitétel miatt – szóba se kerülhet. Egyelőre 15 napig, ugyanis az alkotmány szerint ennyi ideig tarthat a veszélyhelyzet, igaz, az Országgyűlés később dönthet úgy, hogy újra és újra meghosszabbítja a rendkívüli jogállást. Lefújtak már film- és könyvfesztivált is.

A mozik egyelőre változó szolgáltatáspolitikát folytatnak. Mint ahogy arról már beszámoltunk, a Cinema City mozijai nem zárnak be, vetítéseikre maximum 99 látogató vehet vagy foglalhat jegyet.

Másképp viszonyul a helyzethez a kis Cirko-Gejzír mozi vezetősége: "bár a befogadóképességünk alapján egyelőre nem kellene bezárnunk, a járvány terjedésének lassítása, megállítása érdekében úgy gondoljuk, mégis az a felelős döntés, ha a meghirdetett vetítéseinket nem tartjuk meg a következő időszakban" – áll a közleményükben.

false

 

Fotó: cirkogejzir.hu

A főváros csütörtökön bejelentett rendelete szerint minden fővárosi fenntartású múzeum és könyvtár be fog zárni. Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem lesz vetítés, illetve előadás azokon a helyeken sem, ahova kevesebb mint 100 ember fér be.

Kultúra-live

Az állami fenntartású múzeumok részéről egyelőre nincs egységes fellépés. A Ludwig Múzeum bezárt a rendelkezés idejére, míg más múzeumok a következő napokban biztosan zárva tartanak, aztán majd további tájékoztatást adnak.

Számos olyan eseményt jelentettek be viszont Európa-szerte, amelyeket – hogy kivételesen sporthasonlattal éljünk –, zárt kapuk mögött rendeznek meg, de azokat online, rendszerint Facebook-live formájában közvetítenek.

Kedvcsináló ajánlunk egy-egy ilyet otthoni időtöltéshez. (De létrehoztak egy Facebook-csoportot is, Élő közvetítések koronavírus idején elnevezéssel, ahol csak az ilyen jellegű eseményeket gyűjtik. Érdemes azt is követni.)

Március 13.

Az Óbudai Danubia Zenekar zeneakadémiai koncertjét a Facebookon közvetíti 19.30-tól.

A MÁV Szimfónikusok koncertjét 18 órától lehet nézni és hallgatni.

Március 15.

A Vígszínház Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című darabját közvetíti a Fcebookon, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

Március 17.

A Miskolci Nemzeti Színház Mohácsi János rendezésében Shakespeare A velencei kalmár előadását közvetíti 19 órától.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.