Így mentik át a kultúrát a koronavírus idején

  • narancs.hu
  • 2020. március 13.

Színház

Számos olyan eseményt jelentettek be, melyek élő közvetítése otthonról is nézhető, hallgatható lesz.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetését követően március 12-től nagyon nehéz helyzettel szembesült a kulturális szolgáltatóipar. Mint ismert, a kormány a rendkívüli jogrend keretében megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri és az 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket. Ráadásul a fővárosi önkormányzat pénteken bejelentette: a fenntartásába tartozó minden mozit, könyvtárat, múzeumot bezárat függetlenül attól, hogy 100 alatti vagy feletti az adott intézmény befogadóképessége.

Ehhez igazodva sorra mondták le a szervezők a kulturális rendezvényeket, valamint ideiglenes bezárásukról adnak hírt az intézmények. Akadnak azért kivételek.

Tényleg rendkívüli idők jönnek

Nagyon kevés olyan színház van Budapesten, amely 100 fő alatti befogadó hellyel rendelkezik –ilyen a Stúdió K Színház. "Mivel a Stúdió K befogadóképessége 50 fő, előadásaink létszáma még a stábbal együtt sem éri el a kritikus 100 főt, így a kormány mai rendelkezéseivel összhangban azokat megtartjuk" – írták csütörtökön a holnapjukon. Ám egy fél nap sem telt el, változtattak az álláspontjukon. Pénteken már ezzel a felhívással találkozhattak az érdeklődök a site-on: "bármennyire is szerettünk volna Önökkel lenni ezekben az időkben is, a környező országokból érkező, egyre nyugtalanítóbb hírek hatására ma úgy döntöttünk, hogy mégis bezárunk".

false

 

Fotó: Facebook/Rózsavölgyi Szalon

A 75 fő befogadására képes Rózsavölgyi Szalon bizonyos előadásokat megtart, másokat meg nem – részletes tájékoztatásért közleményüket érdemes végigböngészni. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy náluk "a nézők asztalok mellett ülnek". Illetve azzal nyugtatják a közönségüket, hogy állandóan fertőtlenítik a színházi asztalokat, székeket, levegőztetnek.

Tömeges színházbezárásokra Magyarországon eddig még soha, a világháborús évek alatt sem volt példa. Azért, hogy senki se maradjon kultúra nélkül, megalapították az Első Magyar Karantén-színházat a TRIP Hajó szervezésében, ahol színészek, zenészek, előadóművészek találkozhatnak egymással, hogy egyszeri és megismételhetetlen produkciókat hozhassanak létre – írja a Színház Online. Mivel nézők nélkül nincs színház, ezért a TRIP Hajó csapata minden előadást rögzít, és lehetőséget biztosít arra, hogy a nézők otthonukban, biztonságos környezetben, élő Facebook-közvetítésen keresztül lehessenek részesei a kulturális programsorozatnak.

#neváltsdvissza

Ezzel a hashtaggel indult el egy kezdeményezés a Facebookon, amely arra biztatja azokat, akik megtehetik, hogy ne kérjék vissza a pénzt azokért a színház- és koncertjegyekért, amiket a koronavírus miatt végül nem tudnak felhasználni, ezzel is támogatva a színházakat, szervezőket, művészeket.

Önként vállalt karantén

A koncertek, bulik megtartása – a 100, illetve az 500 fős kitétel miatt – szóba se kerülhet. Egyelőre 15 napig, ugyanis az alkotmány szerint ennyi ideig tarthat a veszélyhelyzet, igaz, az Országgyűlés később dönthet úgy, hogy újra és újra meghosszabbítja a rendkívüli jogállást. Lefújtak már film- és könyvfesztivált is.

A mozik egyelőre változó szolgáltatáspolitikát folytatnak. Mint ahogy arról már beszámoltunk, a Cinema City mozijai nem zárnak be, vetítéseikre maximum 99 látogató vehet vagy foglalhat jegyet.

Másképp viszonyul a helyzethez a kis Cirko-Gejzír mozi vezetősége: "bár a befogadóképességünk alapján egyelőre nem kellene bezárnunk, a járvány terjedésének lassítása, megállítása érdekében úgy gondoljuk, mégis az a felelős döntés, ha a meghirdetett vetítéseinket nem tartjuk meg a következő időszakban" – áll a közleményükben.

false

 

Fotó: cirkogejzir.hu

A főváros csütörtökön bejelentett rendelete szerint minden fővárosi fenntartású múzeum és könyvtár be fog zárni. Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem lesz vetítés, illetve előadás azokon a helyeken sem, ahova kevesebb mint 100 ember fér be.

Kultúra-live

Az állami fenntartású múzeumok részéről egyelőre nincs egységes fellépés. A Ludwig Múzeum bezárt a rendelkezés idejére, míg más múzeumok a következő napokban biztosan zárva tartanak, aztán majd további tájékoztatást adnak.

Számos olyan eseményt jelentettek be viszont Európa-szerte, amelyeket – hogy kivételesen sporthasonlattal éljünk –, zárt kapuk mögött rendeznek meg, de azokat online, rendszerint Facebook-live formájában közvetítenek.

Kedvcsináló ajánlunk egy-egy ilyet otthoni időtöltéshez. (De létrehoztak egy Facebook-csoportot is, Élő közvetítések koronavírus idején elnevezéssel, ahol csak az ilyen jellegű eseményeket gyűjtik. Érdemes azt is követni.)

Március 13.

Az Óbudai Danubia Zenekar zeneakadémiai koncertjét a Facebookon közvetíti 19.30-tól.

A MÁV Szimfónikusok koncertjét 18 órától lehet nézni és hallgatni.

Március 15.

A Vígszínház Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című darabját közvetíti a Fcebookon, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

Március 17.

A Miskolci Nemzeti Színház Mohácsi János rendezésében Shakespeare A velencei kalmár előadását közvetíti 19 órától.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.