Tánc

Jobbágy Bernadett és Antal Attila: AMeNeSz / A meg nem született

  • - sisso -
  • 2018. május 19.

Színház

Jobbágy Bernadett és Antal Attila: AMeNeSz / A meg nem született című előadását az ArtMan vol.5 est keretében mutatták be. Az ArtMan Egyesületben elkötelezett művészek, főleg táncosok, koreográfusok dolgoznak fogyatékossággal élő és ép résztvevőkkel oktatási, mozgásművészeti és terápiás programokon. Különleges módszereiket időről időre bemutatják a nyilvánosság előtt. Az új előadás most nem a mozgás mértékegységeiről, hanem a gyermektelenség kérdéséről szólt. Bár végig jelen volt a tánc is, a személyes történetekből, Balla Zsófia és Pál Dániel Levente verseiből, a társulat tagjainak írásaiból és tudományos publikációkból Cseicsner Otília szerkesztette a szöveget. Az Értelmi Fogyatékosok Árpád-házi Szent Margit Napközi Otthona felnőtt lakóinak tartott táncfoglalkozások alkalmával a résztvevőkkel folytatott beszélgetések is inspirálták az alkotókat. Ettől erősödött az előadás kibeszélő jellege, és feszített az atmoszféráján is egy keveset.

Lakatos-Varga Boglárka, Makra Viktória és Sirkó Eszter előadók tánccal, hangszeres zenével és fizikai jelenléttel próbálták még komplexebbé tenni a színházi élményt, ám a sokféleség inkább a zsúfoltság érzését keltette. Az elektronikus zenei háttér kontrasztos jellege, ritmusváltásai egy kis abszurdot is csempésztek a súlyos vallomások közé.

A meg nem született gyermekekről szóló előadás legfőbb erénye, hogy az egyes emberek vallomásai szembetűnővé teszik a témával kapcsolatban a társadalomban uralkodó nyomasztó személytelen­sé­get, és nyilvánvalóvá teszik, hogy a jövőtlenséget sem szégyen bevallani.

Trafó, március 6.

Figyelmébe ajánljuk