Interjú

„Még erős a magyar felhozatal”

Barda Beáta, a Trafó ügyvezető igazgatója a független színjátszás esélyeiről

Színház

Mi a helyzet a Trafóval a Sberbank csődje óta? Visszakapták-e a pénzüket? – kérdeztük az illetékestől. A beszélgetés során szó esett még arculatváltásról, színházi fenntarthatóságról, a független előadóművészek helyzetéről, egyáltalán a magyar kultúra kilátásairól.

Magyar Narancs: 2022 márciusában csődbe ment a Sberbank, ahol a Trafó az összes pénzét tartotta. Mi történt a végelszámolás óta?

Barda Beáta: Háromnegyed évnyi szívás után visszakaptuk a pénzünket. Tanulságos időszak volt. Rájöttünk, hogy vannak barátaink, akikre számíthatunk, és ez nagyon jó. Szinte rögtön átmeneti kölcsönt kaptunk a fővárostól, így sok mindent azonnal meg tudtunk oldani. Amint újra rendelkeztünk a pénzünkkel, vissza is fizettük.

MN: Kitől kaptátok vissza a pénzeteket?

BB: Az MKB-hoz kerültek a sberbankos ügyfelek, így mi is.

MN: Mekkora összegről volt szó?

BB: 354 millió forint volt a számlánkon.

MN: A fővároson kívül kitől kaptatok segítséget?

BB: Valamilyen módon mindenkivel meg tudtunk egyezni, volt, akivel átütemeztük a fizetést, volt, akiket arra kértünk, hogy jegybevételért játszanak, és olyan is volt, hogy a helyzet miatt a csapat magától csökkentette a honoráriumát. Más egyenesen kölcsön akart adni nekünk. Amikor megírtuk a külföldi társulatoknak, hogy mi történt, kedvezményeket kaptunk, abban a helyzetben néhány ezer euró ide vagy oda, rengeteget számított. Mindeközben nem kellett úgy éreznünk, hogy nagyon nagy szívességet kérünk, ami nagyon jó érzés volt.

MN: Szerveztetek támogatói kampányt, jótékonysági koncertet. Hogy sikerült?

BB: Közepesen. Nem volt a kérésünk nagyon hangos. De nehéz, amikor kérni kell. Teljesen érthető, hogy egy általánosan nehéz helyzetben nem a Trafó a prioritás.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.