rés a présen

Nem is válthat le senki

Bácskai Júlia pszichológus

  • rés a présen
  • 2012. március 24.

Színház

rés a présen: Szabadszóművesnek aposztrofálod magad, ez mit jelent?

Bácskai Júlia: Akár cikket, könyvet írok, tanítok, színházat hozok létre, vagy pszichológusként jobbá teszek kapcsolatokat - mindez a szavakkal történik, a csodás magyar nyelven.

rap: Hogyan kezdődött a pszichoszínház, és kikkel?

BJ: 2000-ben pattant ki a fejemből. Teljesen originális műfaj jött létre, bár akkor nem tudtam, hogy 12 évadot és 237 előadást is megér. Magam vagyok a forgatókönyvíró, színre álmodó, castingos, igazgató, titkár, kellékes, vitavezető, pszichológus szakértő. A nézők szívesen beszélgetnek is minden előadáson, mert nem akarom megmondani a tutit, de figyelek, és érdekelnek. Sokan visszajárnak, már tagsági kártyás nézőnk is kb. 150 van. Szabad és független vagyok az életem minden területén. Engem ide nem nevezett ki senki, de nem is válthat le senki.

rap: Milyen módszerekkel dolgoztok?

BJ: Sokat jártam-járok színházba, soha nem akartam színész lenni, de már 10 évesen rendeztem nyári előadást. A két egyetemhez a 25. színházban töltött éveimet is odaszámítom. Elég kötöttséget adok a színésznek, hogy ne legyen bizonytalan, és elég szabadságot, hogy önálló alkotóként élje át: létrehoztunk valamit a "semmiből". A forgatókönyvet én írom (konkrét színészekre), kitalálom a karaktereket és viszonyaikat, a szituációkat, ezek után kell csak improvizálni az előadáson. Mindegyik egyedi és egyszeri.

rap: Praktizálsz-e pszichológusként?

BJ: Tanítok pl. a MÚOSZ Akadémián médiapszichológiát, foglalkozom csoportokkal, egyéni pszichoterápiával, párkapcsolat-specialistának is mondtak már, egyes lexikonokban "az egészségesek pszichológusa" néven szerepelek.

rap: Milyen könyveid jelentek meg eddig?

BJ: KedvencemA másik arcodcímű "fikciós dokumentumregényem", mert ebben látható, mi történik egy gátlásos nővel egy év alatt a pszichológusnál. Másfél tucat könyvem van, a visszatérő témám apárkapcsolatok pszichológiája. Érdekesség, hogy aMások férjével - A házasságtörés pszichológiájaés azExek - Mit keresnek még mindig itt, ha már nincsenek? című könyveimet azért rendelte a kiadó, mert ezekről írtam Pszichoszínház-előadást, és jó címnek vélték. A legújabb azElszakadás a szülői háztól - A megnyúlt köldökzsinór. Büszke vagyok az önismereti tankönyvemre, amit idén újra kiadnak, felújítva Magán-Élet-Tan 21. század címmel.

rap: Hol találkozhatunk legközelebb?

BJ: Minden hónap 10-én: ez a szlogenünk 12 éve. Minden hónap 10-én az Eötvös10-ben új előadást mutatok be este 8-kor. Március 10-én Nők fegyverben. Test/vér/könnyek címmel játszunk, Szamosi Zsófia és Xantus Barbara főszereplésével. Minden előadáson közbehegedül Bóna János. ' különben az én férjem.

rap: Hosszabb távú tervek?

BJ: Játszunk ott, ahová hívnak, külön készülünk kamaszoknak szóló előadásokkal. Több mint 80 színész közül jön velünk minden előadásra 2-2 színész. A régi témákat is elővesszük, a párkapcsolatok, a szülő-gyerek kapcsolatok a slágertémák. Addig működünk, amíg jókedvből találom ki, amíg örömmel jönnek hozzánk a színészek és a nézők. Ezért is kérdőjel a logónk: kérdezünk, együtt gondolkodunk, nem kijelentünk, és nem állítjuk, hogy kinek van igaza. Engem is érdekel, mi jut még eszembe.

Neked ajánljuk