Nyílt levélben fordultak az ismeretlen kurátorokhoz a független színházak

  • narancs.hu
  • 2023. június 7.

Színház

Nulla forintot kaptak, szeretnék megtudni, milyen indoklással utasították el a pályázataikat.

„Alulírott szervezetek az EMET »Előadó-művészeti szervezetek támogatása 2023« program kurátoraihoz fordulunk. Nem tudjuk Önöket név szerint megszólítani, mert az Önök személye ismeretlen. Legutóbbi pályázati döntésük szempontjait, indokait szeretnénk megismerni. És mivel közös adóforintjainkról döntöttek, szeretnénk, hogy mindez átláthatóan, a nyilvánosság előtt történjen.

Független előadóművészeti szervezetek vagyunk, sokan évtizedes, rangos szakmai múlttal, díjakkal, elismerésekkel, hazai és nemzetközi nézőbázissal, jelenléttel. Olyanok, akik kulturális közfeladatot látnak el, akik a művészet társadalmi szerepét keresik, olyanok, akik hosszú évek munkájával építettek fel, vagy indítottak el egy csapatot, társulatot. És akik azokat az adófizetői pénzeket, amelyeket ezeken a pályázatokon osztanak szét, ellenőrzötten és átláthatóan költik el. Évtizedek óta.

Miután az ún. »működési pályázat« keretösszegét, amelyből fenntartjuk magunkat, előzetes egyeztetés és indoklás nélkül, brutálisan lecsökkentették, mindannyian vártuk az »Előadó-művészeti szervezetek támogatása 2023« program eredményeit, amely forrást és ezáltal reményt adott volna nekünk az életben maradáshoz.

Önök minden pályázatunkat elutasították. 0 Ft-ot ítéltek meg nekünk, minden egyes beadott tervünkre. Döntésük következményeként közös kultúránk egy fontos és elválaszthatatlan része, a független előadóművészet semmisül meg.

A programban Önök az adófizetők pénzéről rendelkeztek így nemcsak nekünk, kisemmizett szervezeteknek, hanem a széles nyilvánosságnak is joga van tudni döntésük indokait.

Válaszukat várják:

ArtMan Egyesület, Dollár Papa Gyermekei, Duda Éva Társulat, Hodworks-Off Alapítvány, Holdvilág Kamaraszínház, Homo Ludens Project (Szeged), Juhász Kata Társulat, Katlan Csoport, Kerekasztal Színház, KVTársulat, Láthatáron Csoport, MáSzínház, Nézőművészeti Kft., Nyitott Kör, Pesti Művész Színház Színházi Egyesület, Pintér Béla és Társulata, Proton Színház, Stereo Akt, SUB.LAB Event Productions, TÁP Színház, Szabad Színház Székesfehérvár, Terminál Workhouse, Utcaszínházi Alkotóközösség, Veres 1 Színház, Y Csoport

És szintén választ várnak azok a független előadóművészeti szervezetek, amelyek bizonyos programjaikra nyertek ugyan minimális összegeket az ominózus pályázaton, de működésük a fentiekhez hasonlóan veszélyben van: ESZME, FAQ Színház, Káva Kulturális Műhely, RÉV Színház”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk