Íme Pintér Béla teljes beszéde a tegnapi tüntetésről

  • narancs.hu
  • 2019. december 10.

Színház

Ez nem egy Pintér Béla-darab aktuálpolitikai színezetű jelenete. Ez a valóság.

Pintér Béla a szabad színházért, független kultúráért tartott december 9-i tüntetésen mondott beszédét változtatás nélkül adjuk közre.

Mint emlékezetes, Pintér ezt azzal konferálta fel, hogy egy nappal korábban megírta a beszédét, ám közben a kormány egy sor kérdésben meggondolta magát, így bizonyos elemei okafogyottá váltak. Ám nem akarta kidobni, mert szerinte nem lehet tudni, hogy ez taktikai meghátrálás az ellenállás miatt, vagy valós visszavonuló. Ezért a felkiáltójeleket a szövegben kérdőjelekre cserélte.

"2019. december 11-én a magyar kormány mégsem szünteti meg a független színházak éves támogatását? A Fidesz-KDNP 2010 óta ugyan alkalmazza a lassú kivéreztetés technikáját velünk szemben, most azonban egy pillanatig ledőlt ugyan az álarc, de mégsem döfi markolatig a tőrt szívünkbe?

Az új törvény hatályba lépésétől kezdve a magyar adófizetők pénzéből mi, függetlenek mégis kapunk néhány fillért?

Azok a forintok ezentúl nem a Nemzeti Színház milliárdos költségvetését duzzasztják és Mága Zoltán cukorsziruppal gyantázott vonóját sem fogják díszíteni?

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Hát, kedves, fideszes honatyák és kultúrprominensek, akkor ezentúl is hozzánk fogtok színházba járni? Idáig is hozzánk jöttetek, ha nevetni és sírni akartatok, mert pontosan tudjátok, hogy a színház alapvetően kritikus, ellenzéki, vagy ha nem az, akkor kurva unalmas és hazug.

És a kormánypropagandában még elviselitek a hazugságot, de a színházban már ti sem. Fészkelődtök, ásítoztok, alszotok egy jót, mert unjátok, mert ti is a metsző humort és a fájdalmas színházat szeretitek. Ezért mégsem döntöttetek úgy, hogy elpusztítotok minden függeten színházrendezőt és társulatot, mint ahogyan tettétek azt annak idejét a Krétakörrel és a Szputnyikkal is?

Mégsem mészároltok le bennünket? Mégsem mészároljátok le a legjobb kőszínházakat, elsősorban a Katona József Színházat? Megijedtetek, hogy eljöhet a perc, amikor felelni fogtok ő előtte – hogy értsétek –, a magyarok Istene előtt, mert az ő haragja sújt le rátok? Megijedtetek, hogy bűnhődni fogtok, nem is akárhogyan?

Megtudtátok, hogy a pokolban kipeckelt szemmel kell majd néznetek Balázs Péter szolnoki rendezéseit, a Magyarország-Wales világbajnoki selejtezőt és a végtelenített Bayer Show-t? Mégsem fogtok bűnhődni? Mégsem vagytok gyilkosok? Mégsem vagytok a magyar kultúra gyilkosai?

A demonstráción felszólalók összes beszéde elérhető a contextus.hu-n.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?