Tavaszi programajánló - rés a présen

„Ragaszkodásaim”

Spolarics Andrea színész

  • rés a présen
  • 2019. április 28.

Színház

rés a présen: Mióta vagy a Budaörsi Latinovits Színház rezidense, és hogyan kerültél oda?

Spolarics Andrea: 2014 októberében volt az első bemutatóm Budaörsön, az Ármány és szerelem. Millerné szerepét kaptam, és bár ez kisebb szerep, nagyon hálás voltam érte. A Bárka Színház hosszú, fájdalmas agonizálás után bezárt, ahol 17 évet töltöttem. Nehéz búcsú volt, és nem voltak illúzióim, hogy egy középkorú színésznőnek mennyi ajánlat jön egy ilyen helyzetben. Egy évig szabadúszó voltam, aztán 2015-ben a Budaörsön frissen alakuló társulathoz csatlakoztam. Ez igazi mentőöv volt.

rap: Milyen a budaörsi kollektíva most? Mi ebben a te feladatod, szereped?

SA: Egy igazán kicsi csapat jött létre hét színésszel. Elindultunk, és ami számomra nagyon fontos volt, lassan kialakult a közös gondolkodás, hogy milyen színházat szeretnénk csinálni, hogy mire is szövetkeztünk. Sok munkával mára összetartó, kreatív csapat lettünk, amelyben mindenki fontos láncszem a portástól az igazgatóig. Ebben a légkörben szabadnak érzem magam.

rap: Jelenleg milyen előadásokban játszol?

SA: Nagyon sok szép és nehéz feladatot kaptam az elmúlt években. Például a Liliomfi Kamilláját ifj. Vidnyánszki Attila rendezésében vagy az Alföldi Róbert-féle A sötétség hatalmában Matrjonát. De az idei évadban is megtalált két csodálatos szerep, A Négyszögletű Kerek Erdő Ló Szerafinja, illetve a Karnebál előadás Mitája. Mindkettő nagy kihívás volt.

rap: Milyen bemutatóra készültök még az évadban?

SA: Alföldi Róbert Élektrát rendez nálunk, ezt március 30-án mutatjuk be, és a titokzatos szobrász, Philebosz szerepét játszom. Az előadás Fodor Tamás átiratából készül, amely szinte az összes Élektrából lett összegyúrva. Izgalmas munka. Nem lesz könnyű sem a színészeknek, sem a nézőknek. Ez már most borítékolható. Aztán rögtön utána próbálni kezdjük az Enn Vetemaa észt író művéből készülő Vacsora öt személyre című előadásunkat Böröndi Bencével. A bemutató május 17-én lesz. Bence a színészkollégánk, szeretettel és kíváncsisággal várom első szárnypróbálgatását.

rap: A Latinovits Színházon kívül is van élet?

SA: Rengeteg feladat van itt is, de emellett még tanítok a Keleti István Művészeti Iskolában, ami igazi szerelemmunka. Évtizedek óta csinálom, néha nagyon megterhelő, de nem vagyok hajlandó lemondani róla. Aztán még vannak forgatások, egyéb fellépések, plusz a Rózsavölgyi Szalon több előadásában is játszom. De mindenekelőtt ott a családom.
A két nagy fiam és a kedvesem, akik nélkül mindezt nem tudnám lezavarni. Végül is ez a legfontosabb. A ragaszkodásaim. Akárhogy is, de rosszul lett kitalálva ez a 24 óra. Egy olyan perfekcionista nő számára, mint amilyen én vagyok, ez kevés egy napra. Feszegetem a határokat.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.