rés a présen

„Távolabb eső aspektusok”

  • rés a présen
  • 2023. május 3.

Színház

Rozgonyi-Kulcsár Viktória ügyvezető elnök, Jurányi Ház

rés a présen: Milyen koncepció alapján szervezitek az első CSET (Család–Egyén–Társadalom) Fesztet, amely már zajlik, és egészen május 21-ig tart a Jurányiban?

Rozgonyi-Kulcsár Viktória: A tavalyi Anyacsak1 fesztivál szervezése során már megfogalmazódott bennünk, hogy szeretnénk folytatni ezt a munkát, és mind tematikájában, mind földrajzilag is tágítani a perspektívát. Az anyaságról a fókuszt már a szülővé válásra, a családra helyeztük. Középpontba állítva például olyan személyes történeteket, traumákat, amelyeket otthonról hozunk. Vagy megnézni azt, hogyan hat a társadalmi közeg az egyénre, a család felfogására, szociális viszonyaira.

rap: Kik a válogatók?

RKV: A fesztiválnak nincs külön válogatóbizottsága, a program a munkatársak személyes ajánlásai, javaslatai alapján alakult ki, figyelembe véve a Jurányi Ház adottságait, de eleve volt sok megkeresésünk a tavalyi fesztivál után is. Olyan problémákat tárgyaló előadásokat szerettünk volna a fesztivál műsorára tűzni, amelyek tabusított, a hétköznapokban kevésbé tárgyalt vagy éppen vitatott témákról szólnak, mint a béranyaság, az azonos neműek gyerekvállalásának kérdése vagy az örökbefogadás rendszere. A tavalyi fesztivál, amikor Szalontay Tündével és Tompa Andreával volt egy nagyon jó beszélgetés az örökbefogadásról, arra sarkallt minket, hogy Tündének a történetét valamilyen formában színpadra vigyük, az ősbemutatót, Született: Wágner Emese címmel május 8-án láthatják a nézők. Témájában és formanyelvében is különleges és fontos ugyanazon a napon Szenteczki Zita és Kovács Domokos Ki ölte meg az apámat című előadása, amely Édouard Louis azonos című művéből készült. A szombathelyi Weöres Sándor Színházzal közös koprodukció, Samuel Bailey Kutyabaj című darabja, a fiatalkorúak börtönében játszódik, ahol a fiúk, akik maguk is gyerekek még, visszatérni készülnek az apasághoz, a társadalomba, a családba. A budapesti bemutató május 14-én lesz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk