tévésmaci - A sül turul

  • .
  • 2008. június 19.

Trafik

Tisztáznunk kell ezeket a személyleírásokat. Van, ahol pontosítás is szükséges, itt van például a kitűnő Kese, tisztességes nevén Herbstsommer József.
Persze imádunk mi is imponálni magunknak, amikor azt mondtuk rá, hogy egy albínó Belmondo tudná a legjobban eljátszani, nos, az pazar fordulat volt. Csak nem tűpontos. A teljes képhez hozzátartozik a Peter Gilmore-os mosoly, olyan huncut vagy milyen, ahogy nevezett énekes-színész (Onedin kapitány érzékeny megformálója) elhúzta a száját. Öccsét, Pityut kiköpött Brad Pittként írtuk le, s fenntartjuk. Alkalmasint Sztupa és Troché az érdekesek, róluk még nem sokat tudunk (viselt dolgaikról annál inkább, nagy fába vágták a fejszéjüket Csepelen). Annyi idősek lehetnek ma, mint a Herbstsommer fiúk, Sztupa alig túl az ötvenen, Troché épp ötven, de rengeteget letagadhatnának. Trochét úgy képzeljék, mint egy gyerekképű, sűrű hajú Henrik Larssont. Sztupát még egészen biztosan fogjuk árnyalni, de pillanatnyilag ott tartunk, hogy neve hallatán Illyés Gyula fiatalkori, párizsi fotói ötlenek fel, igaz ugyan, hogy az igyekvő öltöny helyett munkásruhában és svájcisapkával a fején, de ez szimpla érzékcsalódás lehet, hisz ilyen dresszben nem lehetne boltolni a Herbstsommer fiúkkal Csepelen.

Ameddig tisztázódnak a dolgok, úgy sincs is más dolgunk, tévézzünk!

Pénteken (20-án) Düsömen megvan? A Sárl. Ne keressék, már ebédre (11.55) befut a tv2-re, korának Ételhordója, Louis de Funés (Szárnyát vagy a combját). Délután (18.05) a Zone Európán Damiano Damiani "államügyészes-maffiás" zsánerben fogant Miért ölnek meg egy bírót c. leiratát (1974) feltétlenül nézzék meg. Este (23.20) az RTL Klubon Gabriel Byrne kiterjedt tengerészeti működésének egyik bizsujához (akciófilm) lesz szerencsénk, ha megnézzük a Szellemhajót.

Szombaton tévézzen a vombatom. Csónakház, diszkó, kacsatánc.

Vasárnap már a múlt héten sem ajánlottuk a Lakótársat keresünk című, Barcelonában játszódó eurojópofit, de most belenyomjuk szíves figyelmüket a "folytatásba". A Duna tévén este hétkor Még mindig lakótársat keresünk, lehet mondani a kölköknek, hogyha tanulsz, kapol Erasmus-ösztöndíjat és mediterrán városokban hetyegel fiatal franszia színésznőcskékkel. Ellenkező esetben vízvezeték-szerelő leszel - nos, nem vagyok meggyőződve, hogy a serdületlen néposztályok nem az utóbbi opcióra szavaznának perdöntő többséggel e filmmű láttán. De aztán lesz egy olyan "folytatás" is, amit már a múlt héten is - teljesen érdemtelenül persze - ajánlottunk: 23.55-kor a tv2-n Bernardo Bertolucci roppant nagyszabású blöffje: a Huszadik század 1976-ból (operatőr: Vittorio Storaro).

Hétfőn felteszem, mert foci Eb van még mindig, este nyolc tízkor az m1 beküld egy ilyet, hogy Real Madrid, a film, 2005-ös, nem hiszik el: spanyol. A Törökfürdő meg olasz, 23.30-kor lesz ugyanitt (az álfilm kifejezést nyilván erre találták ki). Az én kedvencem persze a filmplűn volt 19.30-kor: Kung Fúj, avagy a barack románca - erre tessenek gombot varrni.

Kedden minden rendben. Délelőtt 11.40-kor Ghost a tv2-n, melyben még akadt egy-két természetes vonás Demi Moore-on és Patrick Swayze-n is. Vagy inkább nem akadt, de a Patricknak jó a másik neve legalább. Éjjel negyed tizenkettőkor egy német-angol thriller a ViaSat3-on: Titkos rend.

Szerdán a Kung Fúj tök semmi, heti leghülyébb címünk kétségkívül a Vakok földjén, ami egy 2006-os angol-amerikai filmet takar, melyben Ralph Fiennes és Donald Sutherland kavarnak, és arról szól, hogy milyen lenne, ha tévésztárok irányítanák az országot (amit, mert kell a muri, Angliából és Amerikából gyúrtak össze - csak azt nem értem, milyen nyelven beszélnek ott).

Csütörtökön sem ér véget vesszőfutásunk, hisz a tv2 talán a legrosszabb filmjével, a Sabrinával búcsúztatja 11.55-kor a minap elhalt Sydney Pollackot. Még a borzasztó Soderbergh rémes Trafficja a Dunán 22.10-kor és a borzasztó Aronofsky rémes Requiem egy álomért c. izéje az m2-n 21.55-kor - oszt végre takarodhatunk zuhanyozni.

Ne tévézzenek, a tévé a szegény ember csavarlazítója!

Figyelmébe ajánljuk