chili & vanilia - Te édes élet!

  • .
  • 2009. január 15.

Trafik

A hagyományos, finomított fehér cukor kezd kimenni a divatból. Egészségügyi szemszögből nyilván jogos a hanyatlás, be kell azonban vallani, hogy a cukor ugyanolyan fontos, mint a só.
Nemcsak a cukrászatnak, de a szakácsművészetnek is elengedhetetlen kelléke, az ízek optimalizálása érdekében néha egyetlen csipet is megteszi. A divatosabb barnacukor csalóka, legtöbbje semmivel nem egészségesebb, mint a fehér. Barna, karamellás színét a hozzáadott melasztól kapja, magyarul egyszerűen csak színezett. Egész más viszont a helyzet a különböző finomítatlan barnacukrok esetében, amiket nemcsak édesítésre érdemes használni, hiszen oly mély, érdekes ízrétegeik vannak, amelyek új dimenzióba repítik a legegyszerűbb édességet is. Egzotikus, füstös, típustól függően enyhén ánizsos ízük különleges fogásokat eredményezhet.

Az itthon is beszerezhető változatok közül a három legnevesebb a nagyobb szemű, világosbarna árnyalatú turbinado; a guyanai Demerara folyóról elnevezett demerara; valamint a Mauritiuson és Barbadoson termelt muscovado. Sötét, barna színüket természetes úton, a cukornádból nyerik, nem tartalmaznak színező és vegyi anyagokat. Nálunk nem ismert, de különleges ízű a Dél-Amerika országaiban elterjedt, formázott rapadura (Venezuelában, Brazíliában és a karib térségben), ugyanez Mexikóban süveg formájú, piloncillo néven fut, és jellegzetes édességek alapja. Az alábbi elegáns desszertben a cukor nemcsak funkcionális hozzávaló, hanem főszereplő.

Barnacukor panna cotta mandarinos granitával

Hozzávalók (2-4 adag)

2 dl tejszín

1 dl tej

4 dkg muscovado típusú finomítatlan barnacukor

2 db csillagánizs

1 rúd vanília

csipet só

egy zselatinlap

A mandarin granitához:

2 dl frissen facsart mandarinlé (4 db mandarin

vagy clementine)

néhány csepp citromlé

2 ek. cukor

A tejszínt és a tejet egy lábasban forráspontig melegítjük. Hozzáadjuk a csillagánizst és a vanília kikapart magját meg a vaníliarudat. Letakarjuk, 30 percre félretesszük, hogy a fűszerek aromája finoman átjárja a tejszínt. 20 perc elteltével egy tálban hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapot, kb. 10 percre. A folyadékot leszűrjük, a csillagánizst és a vaníliarudat eltávolítjuk. Visszaöntjük a lábosba és felmelegítjük. Hozzáadjuk a barnacukrot, felmelegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. A zselatinlapot alaposan kinyomkodjuk, a tejszínhez adjuk, és kézi habverővel elkeverjük, hogy teljesen feloldódjon. Átszűrjük, elosztjuk négy pohárban. Legalább 4 órára (vagy egy egész éjszakára) hűtőbe helyezzük. A jégkásához kifacsarjuk a mandarinok levét. Fél dl vizet összeforralunk 2 ek. cukorral, és a mandarinléhez adjuk. Kihűtjük, majd lapos tálban fagyasztóba tesszük. Kb. kétóránként villával szilánkosra törjük, a krémre kanalazzuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.