chili & vanilia - Tíz érv a csicseriborsó mellett

  • .
  • 2007. március 22.

Trafik

Talán sikkes lenne a tavaszt salátával köszönteni. De szezon ide, szezon oda, miért ne ehetnénk nyáron húslevest velőscsonttal, télen pedig citromfagyit, ha kedvünk épp úgy tartja?

Talán sikkes lenne a tavaszt salátával köszönteni. De szezon ide, szezon oda, miért ne ehetnénk nyáron húslevest velőscsonttal, télen pedig citromfagyit, ha kedvünk épp úgy tartja? A csicseriborsó évszaktól független. Az egyik legízletesebb borsóféle, mindemellett egyike a legegészségesebbeknek is. A mediterrán vidékről származik, neve a latin ceci szóból ered - Cicero állítólag az orra hegyén éktelenkedő borsóformájú bibircsók miatt kapta nevét.

Legalább tíz érvet tudok mellette felsorolni; íme: Isteni. Olyan sokféleképpen élvezhető, hogy egy hónapig használhatjuk, s nem unjuk meg. Semmibe nem telik otthon tárolni akár dobozos, akár száraz formában. Egészséges. Alacsony a glikémiás indexe - azaz nem maradunk utána éhesek. Igen magas proteintartalma miatt kiváló vegetáriánus alapanyag. Megfizethető. Jól néz ki. Különböző elkészítési módjain keresztül szinte végigehetjük a világot (egy másik ilyen a pacal lenne, de arról majd máskor).

Indiában az egyik legfontosabb fehérjeforrás, curry-ket, főzelékeket csinálnak belőle. Az olaszok például a mi bablevesünkhöz hasonló sűrű levesnek (pasta e ceci) vagy a lisztjéből készülő vékony lepénynek (farinata) fogyasztják. A Közel-Keleten, ill. Észak-Afrikában hummuszként, azaz citromos, fokhagymás püréként, vagy fűszeres raguként, tagine-ként, ill. kuszkusszal kerül az asztalra. A törökök megsütik és chips helyett rágcsálják (leblebi); a gazdag húsleves, a cocido madrile–o az egyik legjellegzetesebb spanyol étel. A curanto eredetileg polinéziai fogás, az osztrigától a disznófülig mindent tartalmaz, Isabel Allende egy egész fejezetet szán neki Aphrodité című könyvében.

Velem legutóbb Baszkföldön jött szembe. Legelső ebédünkkor meglepetésünkre jó, igazi, magyaros ízű krumplilevest és egy hasonló csicseriborsó-ételt (főzeléket?) tett le elénk a pincérnő. Onnan az ihlet.

Gyors csicseriborsó-paprikás

Hozzávalók (2 személyre):

2 doboz konzerv csicseriborsó lecsöpögtetve

1 hagyma, felaprítva

4 fokhagymagerezd, megpucolva, felaprítva

2 tk. pirospaprika

2 kk. őrölt római kömény

2 dl húsleves

só, bors

4 ek. olívaolaj

opcionális: kisütött kolbászkarikák

Az olívaolajon közepes lángon üvegesre pároljuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát. Az edényt félrehúzzuk a tűzhelyről, a hagymát megszórjuk a pirospaprikával. Elkeverjük, felöntjük a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kb. 10 percig főzzük, hogy a hagyma teljesen megpuhuljon. A csicseriborsót lecsepegtetjük és a hagymás szafthoz keverjük, épp csak néhány percig összefőzzük. Amikor kész, meghintjük őrölt római köménnyel. Ha nem vegetáriánusoknak (vagy fogyókúrázóknak) készül, egy serpenyőben ropogósra kisütünk hozzá néhány szelet hajszálvékonyra vágott paprikás kolbászt.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk