kulthírek

  • .
  • 2007. március 22.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ 55 éves korában holtan találták otthonában a Boston énekesét: Brad Delp halálát szén-monoxid-mérgezés okozta, a vizsgálat szerint öngyilkos lett. A Boston 1976-os első albuma minden idők egyik legsikeresebb lemeze.

Életének 55. évében elhunyt Szakácsi Sándor: a Jászai Mari-díjas színész Szolnokon, majd több fővárosi színházban, s számos mozi- és tévéfilmben szerepelt. Emlékezetes alakításokat nyújtott zenés produkciókban is, a Rock Színház feltűnést keltő Evitájában ő volt Che Guevara. Az utolsó pillanatig kitartott a színpadon, a halálra ítélt Villont, legvégül pedig a vak Álmos herceget játszotta.

DÍJ A venezuelai Banco del Libro kapta az idei Astrid Lindgren-emlékdíjat: a Harisnyás Pippi figuráját megalkotó írónő emlékét őrző elismerést 2002-ben alapította a svéd kormány. A Banco del Libro (Könyvbank) 1960 óta foglalkozik az olvasás népszerűsítésével és gyermekkönyvek terjesztésével, nonprofit alapon. A 710 ezer dollár értékű díj segítségével az ország olyan részeire is eljuthatunk, ahová eddig nem sikerült - nyilatkozta Maria Beatriz Medina, a Banco del Libro vezetője.

WIKI A SZÓTÁRBAN 287 új szó társaságában bekerült az Oxford English Dictionary legújabb online kiadásába a wiki: a Wikipedia internetes enciklopédia jóvoltából nyelvészeti mértékkel mérve villámgyorsan elterjedt a hawaii eredetiben "gyors" jelentéssel bíró wiki wiki lerövidítéseként keletkezett wiki, s ezt nem hagyhatták figyelmen kívül az egyik legismertebb angol értelmező szótár szerkesztői.

WASS ÉS WEÖRES Sükösdön szobrot állítottak Wass Albertnek: a januárban Baján felavatott után ez már a második szobra Bács-Kiskun megyében az amerikai emigrációban élt, s Romániában háborús bűnökkel vádolt erdélyi írónak, mindkettő Harmat István Erdélyből áttelepült szobrász alkotása. Szülővárosában, Szombathelyen Weöres Sándor kapott szobrot: Veres Gábor alkotása egy parkban áll - pontosabban ül, egy padon.

A SEMMI KÖLTÉSZETE Rövid időn belül második esszékötetét jelentette meg Miltényi Tibor: tavaly Isten technikusai címmel a fiatalon elhunyt Kaposi Tamás (1966-1991) festményeiről és a zseniális dilettáns Papp Gergely (1922-2000) fotóiról írt, ezúttal A Semmi költészete címmel két fotóművész, Szilágyi Lenke és Vancsó Zoltán munkásságáról. "Nem unalmas, egydimenziós nihilisták ők - bár képeiken látszólag minden a Semmibe zuhan -, inkább nagyon is szofisztikált apokaliptikák ezek - írja. - Nem idézik a hagyományt, mégis totális esztétikai fotográfiákat készítenek, azaz nem anekdotizálnak, hanem minden külső motívumot zárt esztétikai univerzumuk légüres terébe szellemítenek át."

MÛVÉSZETI DÍJAK Március 15. alkalmából Kossuth-díjat kapott B. Nagy János operaénekes, Dés László dzsesszmuzsikus, Földi Péter és Paizs László festőművész, Gálffi László, Kern András, Pécsi Ildikó, Psota Irén és Szilágyi Tibor színművész, Gulyás Gyula szobrászművész, Horváth Ádám és Kósa Ferenc rendező, Kévés György építész, Ligeti András és Párkai István karmester, Parti Nagy Lajos, Takács Zsuzsa és Tolnai Ottó író, költő, Perényi Miklós gordonkaművész, Rubik Ernő tárgytervező és ifj. Sánta Ferenc hegedűművész. A többi kitüntetett neve a március 16-17-i napi sajtóban olvasható.

CSÚCSON AZ ARCADE FIRE Megjelenésének hetében a Billboard listájának második helyén debütált a kanadai Arcade Fire második albuma, a Neon Bible (kritikánkat lásd az e heti számban). 92 ezer példány kelt el belőle, ebből 27 ezer digitális letöltés útján, így természetesen az Arcade Fire vezeti a digitálisan letöltött, valamint a független kiadású albumok amerikai listáját. Ez egyértelműen mutatja, hogy az indie-produkciók közönsége jelentős arányban él a netes vásárlás lehetőségével. Hasonló, 30 százalék körüli online eladást hozott nemrég a Sub Pop kiadóhoz tartozó Shins, valamint a Bloc Party új albuma, a Wincing the Night Away, illetve az A Weekend in the City (lásd: Magyar Narancs, 2007. január 25. és február 8.), s nagyságrendileg kisebb példányszámban, de szintén 30 százalék körül kelt el legutóbb az interneten keresztül egy felfutóban lévő San Franciscó-i együttes, a Deerhoof új albuma, a Friend Opportunity is.

R2D2: 30 Harminc éve mutatták be a Csillagok háborúját. Ez alkalomból az amerikai posta március 28-án emlékbélyeget bocsát ki. Emellett négyszáz, feltűnő helyen lévő postaládát George Lucas filmjének egyik kedvenc figurája, R2D2 külsejéhez hasonlatosan alakítottak át, ezekbe ugyanúgy be lehet dobni a levelet, mint bármelyik rendes postaládába. A kampány alapgondolata, hogy az amerikai posta épp olyan hűséges, megbízható segítőtársunk, mint a kis robot.

VISSZATÉRÉS - ÚJRAKEZDÉS - ENCIKLOPÉDIA Már csak március 25-ig látható a Holokauszt Emlékközpont Visszatérés - Újrakezdés című kiállítása, mely azt mutatja be, mi várta itthon a náci koncentrációs táborok túlélőit: lakásaikban gyakran idegenek, ingóságaik a szomszédoknál, gondoskodás és segély a Degob és a Joint részéről, a beilleszkedés vagy kivándorlás kérdése, legrosszabb esetben egy-egy pogrom vagy szovjet munkatábor. Március 19-én, szintén a Páva utcában, Randolph R. Braham professzor részvételével mutatták be a Park Kiadó általa szerkesztett kötetét, A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiáját.

ALÁÍRÁSOK KAPOSVÁRÉRT "Eljött a pillanat, amikor egyértelmű helyzetben, egy emberként állhatunk ki a művészi szabadság, a szakmai és emberi tisztesség mellett a gyűlöletkeltéssel, a dilettáns politikai döntésekkel és a cenzúra fenyegetésével szemben" - így kezdődik a szinhaz.hu honlapon is olvasható felhívás, mely az ott alá is írható nyilatkozattal együtt arra figyelmeztet, hogy a Mohácsi János rendezte 56 06 / őrült lélek vert hadak című előadás Tóth Ilona-ábrázolása körüli hisztéria közepette veszélybe kerülhet a Babarczy László utáni időszakba lépő Kaposvári Csiky Gergely Színház művészi integritása. A városi közgyűlés március végén választ új igazgatót egy évre - a társulat a folyamatosságot képviselő Znamenák István kinevezését támogatja.

Figyelmébe ajánljuk