Tartalom

Narancs XIX. évf. 12. szám (2007-03-22)

Publicisztika

Publicisztika

Kapunyitási pánik (Az idegenekről és a bevándorlásról)

A magyar politikai közélet botránykultúrája naponta új áldozatokat szed. A menetrend mindig ugyanaz: az egyik oldal elővezet valamilyen megbotránkoztató hírt vagy információt, ami kellően dehonesztáló a másik oldalra nézve, mire az hasonló szellemben visszavág, a vita elfajul - a hallgatóság pedig politikai elkötelezettsége szerint felsorakozik az egymásnak feszülő álláspontok mögé.

Publicisztika

Sánta Eb

Heteken belül eldől, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a versenyben maradt három kandidáló közül Olaszországnak, a lengyel-ukrán vagy a horvát-magyar párosnak adja-e a 2012-es Európa-bajnokság (Eb) megrendezési jogát.

Egotrip

Egotrip

Maga itt a tánctanár? (Játék és küzdelem)

Játék és küzdelem Japánban esélyem sem volt arra, hogy "ha Rómában vagy, élj úgy, mint a rómaiak". Annyira látványosan bénáztam az evőpálcikákkal, hogy többnyire megszántak, és előkerítettek nekem valami bumfordi kanálszerűséget, hogy mégse haljak éhen.

Egotrip

Pálya a magasban (...és akinek nem kell)

...és akiknek nem kell "Úúnom, úútálom, úúndorodom" - így szokta kifejezni magát egyik legkedvesebb barátom, ha nem egészen ínyére való dolgokba kell fognia. Mellesleg, sokakhoz hasonlóan, ő sem szereti a futballt, de talán irántam tanúsított tapintatból, erre az előbbiek helyett inkább a "nem értem, nem élvezem, nem érdekel" szavakat alkalmazza, felváltva.

A szerk.

A szerk.

Krisztusból bohócot, megint

Pedig voltaképpen tréningben vagyunk, demokratikus pályafutásunk edzéseinek visszatérő gyakorlata szembenézni az ilyesmivel. A habzó szájú hülyeséggel konkrétan; bár ezúttal nem zárható ki némi hátsó szándék sem - lehet, hogy épp az nyitja ki a bicskát a zsebünkben.

A szerk.

Káemká

Szegény köztársasági elnök úr megint milyen buta helyzetbe keveredett, mintha vonzaná a bajt; hiába, hogy csak jót akar ő, olyan idétlen vége lett most is.

Külpol
Belpol

Belpol

A Horthy-korszak csendőrsége: Kakastollal és fegyverrel

Az 1945-ben feloszlatott, egyszersmind népellenesnek bélyegzett testület máig visszatérő témája a historizáló magyar nyilvánosságnak. Mit mondhatunk e rendvédelmi szervezet leginkább problematikus utolsó negyedszázadáról, s hogyan tárgyalja azt a kurrens történettudomány?

Belpol

Az antiszemitizmus-vita tizenhét éve: Kódba vész

A rendszerváltás óta az antiszemitizmus problémája közéleti viták központi eleme, a politikai elit képtelen kiszorítani a közbeszédből az antiszemita tartalmakat. Az ilyesfajta állásfoglalás a politikai azonosság kódjává vált, a felek gyógyíthatatlannak tűnő sebeket ejtettek egymáson.

Belpol

Külpolitikai hangsúlyváltás: Gázkészültség

Oroszország felértékelődése, Törökország uniós csatlakozásának támogatása, Kosovo függetlenségének tudomásulvétele, a Külügyminisztériumtól független stratégiaalkotó testület létrehozása: a miniszterelnök a gázpedálra lépett a külpolitikában.

Belpol

4-es metró: Mindenki okos

A minap a főpolgármester hivatalosan is elismerte, hogy a projekt befejezése újabb évet csúszik, az újrakalkulált bekerülési költség pedig 220 milliárddal haladja meg a 2004-es metrótörvény idején előirányzottat.

Trafik

Trafik

étel, hordó - CALLAS

Már az alapfokú főzőtanfolyamokon is említik, hogy ügyeljünk a helyes névválasztásra. Ha például egy dalszínház környékén kívánunk éttermet üzemeltetni, nem ajánlott délibábos Hortobággyal, hósipkás Alpesekkel vagy épp horgásztanyával kísérletezni.

Trafik

csontzene - Ne énekelj a szomszédban!

Kant, újabban preferált szekundánsunk nagyban elismerte az érzékekre ható hatalmát, ám szellemi értelemben nem sokra becsülte a zene művészetét.

Trafik

tévésmaci - Nem szánkázik a sün, de síel Hamlet

Mikor felkerestem a helybéli lágyszívű kritikust, vállalati papírvágó késével épp hozzákezdett csinos vöröshagymája (vagy hangyája?) gondos felszeleteléséhez. Föl se nézett, úgy mondta:

Zene

Zene

Gyengéd brutalitás - Callisto: Noir; Jesu: Conqueror (2 lemez)

Visszatekintve az elmúlt bő másfél évtizedre, úgy látszik, a jazz hatása eddig főleg a metal komplex és sebességorientált megszólalást preferáló irányzataiba szivárgott be, a kilencvenes évek elejére-közepére jellemző technikás death metáltól (Cynic, Atheist) egészen az ezredfordulótól egyre felkapottabbá váló tech-metal és hardcore (The Dillinger Escape Plan) őrületig.

Zene

Sírhant Művek - Arcade Fire: Neon Bible (lemez)

A montreali szabadcsapat 2003 nyarán alakult: a két alapító, Win Butler és felesége, Régine Chassagne köré hamar szerveződött egy feszes alapokat és széles zenei spektrumot vegyítő kollektíva, majd megjelent a bemutatkozó lemez (Funeral), amely 2004-ben az Egyesült Államokban, 2005-ben pedig a világ többi részén is elképesztő sikereket aratott.

Zene

Derekas munka - Brian De Palma: Fekete Dália (film)

Sűrű ütésváltás már az elején: a két rendőr, kiknek történetét az elkövetkező bő két órában követni fogjuk, először egy nagyobb szabású utcai csetepaté (tengerészek kontra fakabátok) alkalmával vívják ki egymás nagyrabecsülését, majd pedig már, a zavargások után nem sokkal, a ringben.

Zene

Úton a szomszéd faluba - Bartók bogarai (kiállítás)

Nabokov lepkéket gyűjtött, Bartók Béla pedig - mint most számomra kiderült - rovarokat, bár a gyűjteményéből csak két rovardoboznyi keményebb testű bogár maradt fenn, a többit felfalták a múzeumbogarak, legalábbis a Rovartani Közlemények 1962-es cikke szerint, amelynek másolata a galéria által kiadott füzetek 6. darabjaként újból megjelent.

Film

Film

Úgy maradt

Gojko Mitic-sorozat (dvd)

Az "NDK-indiánfilm" a rendszerváltozás utáni Magyarországon az értéktelen, a hamis, a hazug szinonimája lett.

Képzőművészet
Tranzit

Tranzit

30 éves a Hilton Szálló: Budavár bevétele

Az ötcsillagos hotel a hetvenes években nemcsak ízlésvitákat váltott ki, de a pénzről, luxusról, szabadságról - "Nyugatról" - alkotott felfogásunkat is meghatározta: a Kádár-kor szürkeségében maga volt a megtestesült amerikai álom.

Tudomány

Tudomány

Hogyan csináljunk bombát? - Fedőneve: műtrágya

A közelmúltban szinte mindennap hallottunk antidemokratikus civil szerveződésekről, amelyek azt hangoztatták, hogy az összes lehetséges eszközt fel fogják használni, ha úgy alakul. Nyilatkozataikban gyakran emlegettek lőfegyvereket, robbanószereket. Nem csoda: ma Magyarországon csak az nem rendelkezik bombával, aki nem akar.

Tudomány

Párosan szép (Térbe zárt pillanat. Háromdimenziós fényképek, 1850-1918)

Próbáljuk meg elképzelni a száz éve és még régebben élt emberek képéhségét! Kiindulhatunk például abból, milyen mélyen belénk ivódott, mennyire meghatározta ábrándjaink világát gyerekkorunk legszűkebb környezetének egy-egy látványeleme, valami együgyű kép, nipp vagy akár csak egy különös mintázat, amibe rejtélyes, félelmetes alakokat lehetett belelátni.