Töltött mangoldlevél
Hozzávalók (kb. 50 tekercshez)
24 nagyméretű mangoldlevél
Töltelék:
20 dkg darált marhahús
fél vöröshagyma, nagyobb darabokra vágva
1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
fél kaliforniai paprika, felkockázva
fél paradicsom, meghámozva, kimagozva
egy csokor kapor
egy csokor friss petrezselyem
1 ek. őrölt római kömény
2 tk. őrölt szegfűbors
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. csípős pirospaprika
A főzéshez:
2,5 dl víz
1 ek. sűrített paradicsom, só
Elkészítjük a tölteléket: aprítógépbe tesszük a felkockázott kaliforniai paprikát, a meghámozott, kimagozott, felkockázott paradicsomot, a hagymát és a fokhagymát, pürésítjük. A keveréket hozzáadjuk a darált húshoz. Szintén hozzáadjuk az őrölt fűszereket, a finomra aprított petrezselymet és kaprot, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük a hússal, lefedjük. A mangoldlevelek középső, erős szárát kivágjuk. A leveleket forrásban lévő sós vízben néhány másodpercig blansírozzuk. Kivesszük, és azonnal jeges vízbe teszszük, hogy ne főjön tovább. Egyesével kiteregetjük, konyhai papírtörlővel leitatjuk. A levelek alsó felébe egy-egy teáskanál tölteléket helyezünk, két szélüket behajtjuk, majd szorosan feltekerjük. Közepes lábasba, egymás mellé, szorosan körberakjuk a tekercseket, egymás tetejére, két réteget. 2,5 dl vizet összekeverünk 1 ek. sűrített paradicsommal, sózzuk, majd ráöntjük a tekercsekre. A tetejére egy akkora tányért helyezünk, amekkora a lábasba fér (lenyomja, nem engedni a folyadék tetejére emelkedni a tekercseket). Lassú tűzön, 40 percig főzzük. Langyosan, sűrű joghurttal tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com