chili&vanília - A fűszermesterről

  • .
  • 2011. július 28.

Trafik

Szumák, rózsa, csokoládé, ánizs, narancsvirág - csak néhány fűszer, amely megjelenik Lior Lev Sercarz egzotikus keverékeiben. Mind mögött egy-egy történet, hangulat, személy és inspiráció.
A 39 éves fűszermester New York egyik legérdekesebb és legeredetibb gasztronómiai figurája. Izraelben nőtt fel, gasztronómiai pályafutását is itt kezdte, később beutazta Olaszországot, Belgiumot, Dél-Amerikát, majd a lyoni Paul Bocuse Intézetben szerzett szakácsdiplomát. Olivier Rollinger Michelin-csillagos francia séf mellett szeretett bele a fűszerek világába, ma pedig New Yorkban él, és megvalósította azt, amiről 12 évig álmodozott: művészeti galériával egybekötött fűszerműhely tulajdonosa és a város legnevesebb konyhafőnökeinek fűszerbeszállítója. Fűszeres kekszeit egyedi, kortárs grafikákkal nyomott fémdobozokba csomagolja, a kollekció félévente cserélődik, a művek pedig megtekinthetők a 11. sugárúton található galériában, amely egyben sütödeként és irodaként is szolgál.

Ugyanitt lehet megvenni a fűszerkeverékeket is, amelyeket helyben készít - leginkább személyre szabottan, például séfek, cukrászok és bártenderek számára. Bárcsak ajánlhatnám mindenkinek, hogy látogassa meg, és tankoljon fel különleges és egzotikus fűszereiből! Jobb híján arra biztatom az ínyenceket, hogy kísérletezzenek bátran a szerencsére már itthon is hozzáférhető különleges fűszerkeverékekkel - például az alábbi módon. A sárga vajbabot nehéz elképzelni sütve, de garantálom, hogy egy kísérletet megér, ugyanis zseniális.

Currys sült vajbab

Hozzávalók (2 adag)

50 dkg vajbab

4 evőkanál olvasztott vaj

4 evőkanál olívaolaj

2 teáskanál currypor vagy más izgalmas

fűszerkeverék (pl. Raz el Hanout)

só, bors

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A vajbab szárát lecsipkedjük (a hegyes végét nem szükséges). Összeforgatjuk az olvasztott vajjal és az olívaolajjal, majd megszórjuk a fűszerkeverékkel, az is egyenletesen érje mindenütt. Kiterítjük egy sütőpapírral vagy alufóliával leterített sütőlapra. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 15-20 percig sütjük, amíg a vajbab aranyszínűre, enyhén ropogósra sül. Magában is kiváló (sült burgonya helyett például), de halak vagy sült csirke köreteként is remek.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.