Chitarra paradicsomszósszal
és mini húsgombóccal (Chitarra con le pallottine)
Hozzávalók (4-6 adag)
Paradicsomszósz:
2 evőkanál olívaolaj
1 nagy hagyma, durvára aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 dl száraz fehérbor
2°400 g hámozott paradicsom (konzerv)
1 sárgarépa meghámozva, félbevágva
1 szárzeller
1-1 ág kakukkfű, rozmaring, zsálya, bazsalikom
só, bors
Húsgombóc:
15 dkg darált bárányhús
15 dkg darált borjú- vagy marhahús
4 dkg reszelt parmezán
só, bors
50 dkg friss chitarra tészta vagy linguine/spagetti
A mártáshoz olajon üvegesre pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Felöntjük a fehérborral, erős lángon hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Hozzáadjuk a paradicsomot, a sárgarépát, a zellert, valamint a zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön, egy órán át főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Amikor elkészült, eltávolítjuk belőle a zöldségeket és a zöldfűszereket. A húsgombóchoz összekeverjük a kétféle húst, hozzáadjuk a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, és törökmogyoró méretű, miniatűr gombócokat formázunk. Forró serpenyőben, kevés olajon körbepirítjuk a gombócokat, majd hozzáadunk két-három evőkanálnyi paradicsommártást, és néhány perc alatt készre pároljuk. Kifőzzük a tésztát, és tálaláskor a tetejére merjük a szószt és a gombócokat.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com