chili&vanília - Chitarra

  • .
  • 2010. november 4.

Trafik

A Rómától 150 kilométernyire fekvő, Teramo nevű kisvárosban van egy kisvendéglő, a La Cantina di Porta Romana. Étlapja természetesen nincs, az van, amit aznap este főztek.
Azokat az ételeket készítik, amelyek a gyerekkorára emlékeztetik Marcellót, a főnököt, amelyeket az édesanyák és nagymamák főztek a családjuknak. Felkarolni a feledésbe merülő ízeket, a valódi, helyi konyhát, a "la cucina teramanát" - ezt tekinti hivatásának. Régi receptek után kutat, kikérdezi az öregeket, a környékbeli vendéglőket összefogó egyesületet szervez, és azt vallja, hogy egy tányér tésztában annyi mondanivaló és emlék van, mint egy szerelmes levélben. A chitarra tésztát nem véletlenül nevezték el a gitárról. Speciális eszközön: fakeretben kifeszített húrokon vágják vékonyra.

Chitarra paradicsomszósszal

és mini húsgombóccal (Chitarra con le pallottine)

Hozzávalók (4-6 adag)

Paradicsomszósz:

2 evőkanál olívaolaj

1 nagy hagyma, durvára aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 dl száraz fehérbor

2°400 g hámozott paradicsom (konzerv)

1 sárgarépa meghámozva, félbevágva

1 szárzeller

1-1 ág kakukkfű, rozmaring, zsálya, bazsalikom

só, bors

Húsgombóc:

15 dkg darált bárányhús

15 dkg darált borjú- vagy marhahús

4 dkg reszelt parmezán

só, bors

50 dkg friss chitarra tészta vagy linguine/spagetti

A mártáshoz olajon üvegesre pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Felöntjük a fehérborral, erős lángon hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Hozzáadjuk a paradicsomot, a sárgarépát, a zellert, valamint a zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön, egy órán át főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Amikor elkészült, eltávolítjuk belőle a zöldségeket és a zöldfűszereket. A húsgombóchoz összekeverjük a kétféle húst, hozzáadjuk a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, és törökmogyoró méretű, miniatűr gombócokat formázunk. Forró serpenyőben, kevés olajon körbepirítjuk a gombócokat, majd hozzáadunk két-három evőkanálnyi paradicsommártást, és néhány perc alatt készre pároljuk. Kifőzzük a tésztát, és tálaláskor a tetejére merjük a szószt és a gombócokat.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.

Eddig csak a szégyen

Aláírták a koalíciós szerződést, innentől hivatalosnak tekinthető, hogy megalakul a szétválás utáni Csehország minden bizonnyal leggusztustalanabb kormánya, amelyben egy populista vezér, Andrej Babiš dirigálja saját személyre szabott pártja (az Ano) és két neonáci pártocska (a 7,8 százalékos SPD és a 6,8-as Motoristé sobě) delegáltjait.