chili&vanília - Chitarra

  • .
  • 2010. november 4.

Trafik

A Rómától 150 kilométernyire fekvő, Teramo nevű kisvárosban van egy kisvendéglő, a La Cantina di Porta Romana. Étlapja természetesen nincs, az van, amit aznap este főztek.
Azokat az ételeket készítik, amelyek a gyerekkorára emlékeztetik Marcellót, a főnököt, amelyeket az édesanyák és nagymamák főztek a családjuknak. Felkarolni a feledésbe merülő ízeket, a valódi, helyi konyhát, a "la cucina teramanát" - ezt tekinti hivatásának. Régi receptek után kutat, kikérdezi az öregeket, a környékbeli vendéglőket összefogó egyesületet szervez, és azt vallja, hogy egy tányér tésztában annyi mondanivaló és emlék van, mint egy szerelmes levélben. A chitarra tésztát nem véletlenül nevezték el a gitárról. Speciális eszközön: fakeretben kifeszített húrokon vágják vékonyra.

Chitarra paradicsomszósszal

és mini húsgombóccal (Chitarra con le pallottine)

Hozzávalók (4-6 adag)

Paradicsomszósz:

2 evőkanál olívaolaj

1 nagy hagyma, durvára aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 dl száraz fehérbor

2°400 g hámozott paradicsom (konzerv)

1 sárgarépa meghámozva, félbevágva

1 szárzeller

1-1 ág kakukkfű, rozmaring, zsálya, bazsalikom

só, bors

Húsgombóc:

15 dkg darált bárányhús

15 dkg darált borjú- vagy marhahús

4 dkg reszelt parmezán

só, bors

50 dkg friss chitarra tészta vagy linguine/spagetti

A mártáshoz olajon üvegesre pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Felöntjük a fehérborral, erős lángon hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Hozzáadjuk a paradicsomot, a sárgarépát, a zellert, valamint a zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön, egy órán át főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Amikor elkészült, eltávolítjuk belőle a zöldségeket és a zöldfűszereket. A húsgombóchoz összekeverjük a kétféle húst, hozzáadjuk a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, és törökmogyoró méretű, miniatűr gombócokat formázunk. Forró serpenyőben, kevés olajon körbepirítjuk a gombócokat, majd hozzáadunk két-három evőkanálnyi paradicsommártást, és néhány perc alatt készre pároljuk. Kifőzzük a tésztát, és tálaláskor a tetejére merjük a szószt és a gombócokat.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk