chili&vanília - Jön a gránátalma

  • .
  • 2010. szeptember 23.

Trafik

Mangó, licsi, passiógyümölcs, gránátalma, datolyaszilva, pomelo, kumquat - csak néhány éve bukkannak fel néha-néha, amióta könnyebben hozzájuk lehet jutni. Pedig ősszel-télen nemcsak kiváló vitaminforrásként szolgálnak, hanem rendkívül mutatósak is, könnyű dolgunk van velük.
Némi kreativitással igazán elegáns fogásokat készíthetünk belőlük.

A gránátalma mind felhasználását, küllemét, mind szimbolikus jelentését tekintve is az egyik legizgalmasabb gyümölcs. Eredetileg Perzsiából származik, számos vallás és kultúra meghatározó gyümölcse, a görög mitológiától kezdve a zsidó vallásig, amelyben a termékenység szimbóluma. A zsidó újévkor Ros Hásánakor ez az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs. A közel-keleti konyha népszerű, fontos és gyakran használt hozzávalója, elsősorban Iránban, Irakban és Szíriában főznek vele. Vagy a rózsaszín, kristályszerű, savanykás-édeskés magokat használják, vagy a gyümölcs levét, vagy a szinte fekete, sűrű gránátalmaszirupot, amelyet a szárított magok főzésével és az ebből keletkező folyadék sűrítésével állítanak elő. Ez utóbbi egyébként minden közel-keleti élelmiszereket forgalmazó boltban kapható pár száz forintért.

A rózsaszínű magokat szórhatjuk gyümölcssaláták, pudingok, desszertek, fagylaltok tetejére, de sós kreációkban is nagyon dekoratív és finom, például az alábbi spenótos ételben - próbálják ki, meglepődnek!

Spenót gránátalmával és pirított dióval

Hozzávalók (2-3 adag)fél kg friss spenót, megtisztítva4 evőkanál olívaolaj2 evőkanál citromlésó, bors1 gerezd fokhagyma, lereszelveegy marék dió, megpirítvafél gránátalma magjaifél csokor újhagyma, felkarikázvaegy csokor korianderzöld,

finomra aprítva

A friss spenótot megtisztítjuk: a leveleket letépkedjük a vastag száráról, majd alaposan átöblítjük. Egy fazékban egy evőkanál olajat hevítünk, rádobjuk a spenótot, épp csak annyi időre, hogy összeessen: ez mindössze néhány másodperc alatt bekövetkezik. Szűrőbe helyezzük, hogy minél több lé kicsöpögjön belőle, amit eresztett - ha szükséges, még kinyomkodjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal, citromlével, sóval, borssal és a lereszelt fokhagymával. Nagy lapos tálra terítjük, és gazdagon megszórjuk a durvára vágott pirított dióval, a gránátalmamagokkal, a vékony karikákra szeletelt újhagymával és a korianderzölddel. Aki az utóbbinak nem barátja, használjon helyette friss petrezselymet.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Két óra X

Ayn Rand műveiből már több adaptáció is született, de egyik sem mutatta be olyan szemléletesen az oroszországi zsidó származású, ám Amerikában alkotó író-filozófus gondolatait, mint a tőle teljesen független Mountainhead.

Megtörtént események

  • - turcsányi -

A film elején megkapjuk az adekvát tájékoztatást: a mű megtörtént események alapján készült. Első látásra e megtörtént események a 20. század második felének délelőttjén, az ötvenes–hatvanas évek egymásba érő szakaszán játszódnak, a zömmel New York-i illetékességű italoamerikai gengsztervilág nagyra becsült köreiben.

Élet-halál pálinkaágyon

Óvodás korunktól ismerjük a „Hej, Dunáról fúj a szél…” kezdetű népdalt. Az első versszakban mintha a népi meteorológia a nehéz paraszti sors feletti búsongással forrna össze, a második strófája pedig egyfajta könnyed csúfolódásnak tűnik, mintha csak a pajkos leánykák cukkolnák a nyeszlett fiúcskákat.

Egy fölényeskedő miniszter játékszere lett a MÁV

A tavalyi és a tavalyelőtti nyári rajtokhoz hasonlóan a vasúttársaság most sem tudott mit kezdeni a kánikula, a kereslet és a körülmények kibékíthetetlen ellentétével, s a mostani hosszú hétvégén ismét katasztrofális állapotok közt találhatták magukat az utasok.

A botrány határán

A Nádas-életműsorozat leg­újabb kötetét a színházi világnap alkalmából mutatták be az Örkény Színházban. Hogy hazai színházi életünk hogyan viszonyul ezekhez a magyar drámahagyományból kilógó művekhez, arra éppen egy Örkény-dráma, a Kulcskeresők címével válaszolhatunk.