chili&vanília - Jön a gránátalma

  • .
  • 2010. szeptember 23.

Trafik

Mangó, licsi, passiógyümölcs, gránátalma, datolyaszilva, pomelo, kumquat - csak néhány éve bukkannak fel néha-néha, amióta könnyebben hozzájuk lehet jutni. Pedig ősszel-télen nemcsak kiváló vitaminforrásként szolgálnak, hanem rendkívül mutatósak is, könnyű dolgunk van velük.
Némi kreativitással igazán elegáns fogásokat készíthetünk belőlük.

A gránátalma mind felhasználását, küllemét, mind szimbolikus jelentését tekintve is az egyik legizgalmasabb gyümölcs. Eredetileg Perzsiából származik, számos vallás és kultúra meghatározó gyümölcse, a görög mitológiától kezdve a zsidó vallásig, amelyben a termékenység szimbóluma. A zsidó újévkor Ros Hásánakor ez az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs. A közel-keleti konyha népszerű, fontos és gyakran használt hozzávalója, elsősorban Iránban, Irakban és Szíriában főznek vele. Vagy a rózsaszín, kristályszerű, savanykás-édeskés magokat használják, vagy a gyümölcs levét, vagy a szinte fekete, sűrű gránátalmaszirupot, amelyet a szárított magok főzésével és az ebből keletkező folyadék sűrítésével állítanak elő. Ez utóbbi egyébként minden közel-keleti élelmiszereket forgalmazó boltban kapható pár száz forintért.

A rózsaszínű magokat szórhatjuk gyümölcssaláták, pudingok, desszertek, fagylaltok tetejére, de sós kreációkban is nagyon dekoratív és finom, például az alábbi spenótos ételben - próbálják ki, meglepődnek!

Spenót gránátalmával és pirított dióval

Hozzávalók (2-3 adag)fél kg friss spenót, megtisztítva4 evőkanál olívaolaj2 evőkanál citromlésó, bors1 gerezd fokhagyma, lereszelveegy marék dió, megpirítvafél gránátalma magjaifél csokor újhagyma, felkarikázvaegy csokor korianderzöld,

finomra aprítva

A friss spenótot megtisztítjuk: a leveleket letépkedjük a vastag száráról, majd alaposan átöblítjük. Egy fazékban egy evőkanál olajat hevítünk, rádobjuk a spenótot, épp csak annyi időre, hogy összeessen: ez mindössze néhány másodperc alatt bekövetkezik. Szűrőbe helyezzük, hogy minél több lé kicsöpögjön belőle, amit eresztett - ha szükséges, még kinyomkodjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal, citromlével, sóval, borssal és a lereszelt fokhagymával. Nagy lapos tálra terítjük, és gazdagon megszórjuk a durvára vágott pirított dióval, a gránátalmamagokkal, a vékony karikákra szeletelt újhagymával és a korianderzölddel. Aki az utóbbinak nem barátja, használjon helyette friss petrezselymet.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.