chili&vanília - Jön a gránátalma

  • .
  • 2010. szeptember 23.

Trafik

Mangó, licsi, passiógyümölcs, gránátalma, datolyaszilva, pomelo, kumquat - csak néhány éve bukkannak fel néha-néha, amióta könnyebben hozzájuk lehet jutni. Pedig ősszel-télen nemcsak kiváló vitaminforrásként szolgálnak, hanem rendkívül mutatósak is, könnyű dolgunk van velük.
Némi kreativitással igazán elegáns fogásokat készíthetünk belőlük.

A gránátalma mind felhasználását, küllemét, mind szimbolikus jelentését tekintve is az egyik legizgalmasabb gyümölcs. Eredetileg Perzsiából származik, számos vallás és kultúra meghatározó gyümölcse, a görög mitológiától kezdve a zsidó vallásig, amelyben a termékenység szimbóluma. A zsidó újévkor Ros Hásánakor ez az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs. A közel-keleti konyha népszerű, fontos és gyakran használt hozzávalója, elsősorban Iránban, Irakban és Szíriában főznek vele. Vagy a rózsaszín, kristályszerű, savanykás-édeskés magokat használják, vagy a gyümölcs levét, vagy a szinte fekete, sűrű gránátalmaszirupot, amelyet a szárított magok főzésével és az ebből keletkező folyadék sűrítésével állítanak elő. Ez utóbbi egyébként minden közel-keleti élelmiszereket forgalmazó boltban kapható pár száz forintért.

A rózsaszínű magokat szórhatjuk gyümölcssaláták, pudingok, desszertek, fagylaltok tetejére, de sós kreációkban is nagyon dekoratív és finom, például az alábbi spenótos ételben - próbálják ki, meglepődnek!

Spenót gránátalmával és pirított dióval

Hozzávalók (2-3 adag)fél kg friss spenót, megtisztítva4 evőkanál olívaolaj2 evőkanál citromlésó, bors1 gerezd fokhagyma, lereszelveegy marék dió, megpirítvafél gránátalma magjaifél csokor újhagyma, felkarikázvaegy csokor korianderzöld,

finomra aprítva

A friss spenótot megtisztítjuk: a leveleket letépkedjük a vastag száráról, majd alaposan átöblítjük. Egy fazékban egy evőkanál olajat hevítünk, rádobjuk a spenótot, épp csak annyi időre, hogy összeessen: ez mindössze néhány másodperc alatt bekövetkezik. Szűrőbe helyezzük, hogy minél több lé kicsöpögjön belőle, amit eresztett - ha szükséges, még kinyomkodjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal, citromlével, sóval, borssal és a lereszelt fokhagymával. Nagy lapos tálra terítjük, és gazdagon megszórjuk a durvára vágott pirított dióval, a gránátalmamagokkal, a vékony karikákra szeletelt újhagymával és a korianderzölddel. Aki az utóbbinak nem barátja, használjon helyette friss petrezselymet.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Aki úton van

Amikor 2021 nyarán megjelent Holi, azaz Hegyi Olivér első lemeze, sokan egy újabb izgalmas hazai rapkarrier kezdetét látták az anyagban.

A franciák megértették

Ritkán halljuk az isteneket énekelni. Néhanapján azonban zongoráznak, szájharmonikáznak és még gitároznak is. Legutóbb Párizs elővárosában, Boulogne-Billancourt-ban, a Szajna partján álló La Seine Musicale kulturális központban történt ilyen csoda.

Hitler fürdőkádjában

Lee Miller a múlt század húszas–harmincas éveinek bevállalós top divatmodellje volt, igazi címlaplány, de festette Picasso, fotózta és filmezte Man Ray, utóbbi élt is vele, és mentorálta mint fotóművészt.

Csaló napfény

Igaz, hamis, tény, vélemény, valóság és fikció. Ilyen és ehhez hasonló címkéket sietünk felnyalni a ránk zúduló információhalom darabjaira, hogy a kontroll, a rend illúziójával nyugtassuk magunkat és ne kelljen szembesülnünk vele, hogy nem létezik bizonyosság, csak kellően szűkre húzott nézőpont.