Kacsacomb mustos-vörösboros mártásban
Hozzávalók (4 adag)
4 kacsacomb
só, bors
2 ág kakukkfű, lemorzsolva
2 evőkanál olívaolaj
2 salotta vagy 1 hagyma, finomra aprítva
3 dl száraz vörösbor (pinot noir)
3 dl leszűrt szárnyashúsleves
3 dl frissen préselt otellólé (fél kg szőlőből)
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az otellóból frissen levet préselünk: robotgépben (esetleg krumplinyomóban) megtörjük, épp csak anynyira, hogy ne pürésítsük, hanem csak elváljanak a magok és a héja a húsától. Leszűrjük. Összesen 3 dl szőlőlevet kell kapnunk. A kacsacombokat gazdagon sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a lemorzsolt kakukkfűvel. Egy tepsibe helyezzük, amelybe lehetőség szerint egy sütőrácsot tettünk, erre rakjuk a combokat. Kb. 50 percig sütjük, amíg részben megpuhul, és a bőréből kisül a zsír jelentős része. A kiolvadt zsírt leöntjük róla, és későbbi felhasználásra félretesszük. Miközben sül a kacsa, egy közepes lábasban felhevítjük az olívaolajat, majd üvegesre dinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Erősebbre vesszük a lángot, majd hozzáadjuk a vörösbort. Erős lángon néhány percig forraljuk, amíg az alkohol elpárolog, és a folyadék kb. a felére csökken. Ekkor hozzáöntjük a leszűrt húslevest és a frissen préselt otellólevet. Leszűrjük. Közepes lángon addig főzzük, amíg kb. a felére csökken. Miután leöntöttük a zsírt a kacsacombról, kivesszük a sütőrácsot, a combokat a tepsibe helyezzük bőrükkel felfelé, és beleöntjük a leszűrt vörösboros-mustos mártást úgy, hogy a hús alsó fele benne álljon, de a bőrös része kiemelkedjen. Így sütjük további 30 percig. Kivesszük a kacsacombokat, és alufóliával letakarva, melegen tartjuk. A mártást visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik, sziruposodik, és sűrűn bevon egy kanalat. Tálaláskor ezzel a pecsenyelével locsoljuk meg a kacsacombokat, néhány szem friss szőlőt is köré (vagy a mártásba) szórunk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com