chili&vanília - Kacsa, szőlő

  • .
  • 2011. szeptember 29.

Trafik

Beköszöntenek a hűvösebb őszi napok, és velük együtt a kiadósabb sült húsok időszaka. Egy jó sült kacsacomb pedig azért mégiscsak egy jó sült kacsacomb, mese nincs.
Legfinomabb talán kacsazsírban konfitálva, ezt a módszert az utóbbi években sokan művelik. Azonban ha nincs épp jó néhány óránk e célra, akkor sem kell kétségbe esni: a hagyományos sütéssel sem lesz ehetetlen a végeredmény. Hát még ha gazdag ízű, mustos (otellós), vörösboros mártást készítünk mellé! A mártás a végére a beforralásoknak köszönhetően besűrűsödik, kissé sziruposodik, híg szósz helyett valójában inkább pecsenyelé lesz, amely fényesen bevonja a húst, de olyan intenzív, hogy nem is kell belőle több. A kacsához nagyon jól illik mind a szőlő, mind a vörösbor, egyszóval harmonikus az egész. Köretnek például burgonyapüré vagy néhány szem sült cékla passzol mellé.

Kacsacomb mustos-vörösboros mártásban

Hozzávalók (4 adag)

4 kacsacomb

só, bors

2 ág kakukkfű, lemorzsolva

2 evőkanál olívaolaj

2 salotta vagy 1 hagyma, finomra aprítva

3 dl száraz vörösbor (pinot noir)

3 dl leszűrt szárnyashúsleves

3 dl frissen préselt otellólé (fél kg szőlőből)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az otellóból frissen levet préselünk: robotgépben (esetleg krumplinyomóban) megtörjük, épp csak anynyira, hogy ne pürésítsük, hanem csak elváljanak a magok és a héja a húsától. Leszűrjük. Összesen 3 dl szőlőlevet kell kapnunk. A kacsacombokat gazdagon sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a lemorzsolt kakukkfűvel. Egy tepsibe helyezzük, amelybe lehetőség szerint egy sütőrácsot tettünk, erre rakjuk a combokat. Kb. 50 percig sütjük, amíg részben megpuhul, és a bőréből kisül a zsír jelentős része. A kiolvadt zsírt leöntjük róla, és későbbi felhasználásra félretesszük. Miközben sül a kacsa, egy közepes lábasban felhevítjük az olívaolajat, majd üvegesre dinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Erősebbre vesszük a lángot, majd hozzáadjuk a vörösbort. Erős lángon néhány percig forraljuk, amíg az alkohol elpárolog, és a folyadék kb. a felére csökken. Ekkor hozzáöntjük a leszűrt húslevest és a frissen préselt otellólevet. Leszűrjük. Közepes lángon addig főzzük, amíg kb. a felére csökken. Miután leöntöttük a zsírt a kacsacombról, kivesszük a sütőrácsot, a combokat a tepsibe helyezzük bőrükkel felfelé, és beleöntjük a leszűrt vörösboros-mustos mártást úgy, hogy a hús alsó fele benne álljon, de a bőrös része kiemelkedjen. Így sütjük további 30 percig. Kivesszük a kacsacombokat, és alufóliával letakarva, melegen tartjuk. A mártást visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik, sziruposodik, és sűrűn bevon egy kanalat. Tálaláskor ezzel a pecsenyelével locsoljuk meg a kacsacombokat, néhány szem friss szőlőt is köré (vagy a mártásba) szórunk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után. 

Nem pontosan ugyanaz a szem

Ötvenhét turistabusz áll a parkolóban. A sofőrök dohányoznak, beszélgetnek, múlatják az időt, míg várnak az utasaikra. Akik nagyjából másfél óra alatt végeznek; előbb Auschwitz 1-et járják körbe, aztán jön Birkenau, oda át kell vinni őket, mert az cirka 3 kilométerrel távolabb van, ott aztán újabb egy-másfél órát eltöltenek majd.